Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Advertisements

SlagTeuterburgerwoud
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinse klassenmaatschappij.
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Romeinen en Germanen.
Het ontstaan en bestuur van het keizerrijk
De Romeinen en hun staatsvorm
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Romeinen, Germanen en Kelten
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Geschiedenis Proefwerk oefenen.
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Wat moet je weten aan het einde van de les?
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
De Romeinse tijd Ave Caesar Ave Legionair.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
4.1 van stad tot wereldrijk
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering en Verval

De Republiek gaat ten onder! H2:§ 2.3 & 2.4:p46-52 De Republiek gaat ten onder! De landbouw werd verwaarloosd, door … de dienstplicht Vele armen in Rome Rijke Romeinen bezaten bijna alle landbouwgrond, waardoor er geen ruimte meer was voor (kleine) vrije boeren Het leger kwam soldaten tekort; er waren geen boeren genoeg meer om de job te doen Dit loste de senaat op door een beroepsleger in te stellen. Maar dit veroorzaakte een nieuw probleem De soldaten waren voor land (als beloning) en hun soldij afhankelijk van de generaals geworden en dus zeer loyaal aan hen

Caesar grijpt de macht (49 VC) Hij wilde Rome weer groot en slagvaardig maken Hij was ook volgens de senatoren te machtig geworden; dus hij moest weg of dood. De aanval was de beste verdediging voor hem dus! Hij trekt met zijn loyale leger de Rubicon over (zie sheet) De meeste senatoren vluchten naar het zuiden Caesar grijpt de macht en wordt dictator (49 vc) vijf jaar later wordt hij op de senaatsvloer vermoord Echter, met behulp van een aantal generaals en senatoren wordt Caesars neef – Octavianus – op de troon geholpen. Hij wordt de eerste keizer, Augustus

De Romeinse Vrede (Pax Romana) Onder Augustus wordt Rome weer welvarend Enkele eeuwen rust door Goede voorzieningen voor militairen Minder macht bij de legeraanvoerders > trouw aan de keizer Economie bloeit door de rust als nooit tevoren Meer handel dan ooit Nieuwe steden schoten uit de grond De oude vijanden zijn verslagen

Romanisering van de “wereld” Met de komst van de Romeinen veranderde gebieden in Romeinse provincies alwaar de inwoners steeds meer Romein werden Hoe Cultuur het schrift het bouwen (tempels, villa’s en wegen) het eten (kruiden, kip, gans, erwt, wijn, olijfolie) de kat als huisdier mooi aardewerk en glas (stukjes inheems Romeins aardewerk) Sieraden allerlei technieken Bestuur Deelname aan het bestuur Als men wilde kon men het Romeins burgerschap krijgen en daarmee viel onder het Romeinse Recht (burgerrecht) waarom/waardoor Men (de lokale bevolking) wilde erbij horen Handel met de Romeinen Men moest verplicht in het leger Hierbij werd men geheel of gedeeltelijk ingeburgerd

Romanisering

De Romeinse Vrede (geen Pax Romana) Hoe machtig Rome ook was, Uiteindelijk werd deze macht altijd aangevochten. En wel op drie manieren: Burgeroorlogen (generaals vechten elkaar de tent uit) Opstand van stammen (zie handboek p 50, Bataafse opstand moet je kennen!) Én het binnenvallen van stammen uit het noorden (Germanen & Hunnen)

Volksverhuizingen Invallen van de Germanen Hunnen 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Volksverhuizingen Invallen van de Germanen Gothen en Vandalen (omstreeks 350 NC) Hierdoor grote groepen mensen op de vlucht Hunnen dreven ook volken op uit het Oosten Pact tussen Romeinen en Germanen (Germaanse keizers) hetgeen duurde tot aan de laatste keizer (476 nc) Hierna valt het Imperium uiteen (zie sheet)

3000 2000 1500 1000 700 400 200 1

De Germanen & Byzantium 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 De Germanen & Byzantium

Huiswerk Lezen Maken blz. 50 t/m 52 opdracht 4, p. 53 Maakwerk in de klas Nakijken klassikaal: opdracht 1, p. 49 Van vorige les: Opdracht 2 (p.49) in je tijdvakkendossier (plaats: toetsvraag zonder bron) Deze les: Afbeelding Romeinen gebruiken om een toetsvraag gaat maken Kenmerken & belangrijkste begrippen Tijdvak II Huiswerk Lezen blz. 50 t/m 52 Maken opdracht 4, p. 53