Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties Zijn eiwitten Worden gebruikt en niet verbruikt
Enzymen Er zijn twee soorten enzymen: 1) Opbouwende (bij assimilatie) - o.a. bij fotosynthese 2) Afbrekende (bij dissimilatie) - o.a. verteringsenzymen
Enzymen zijn substraat-specifiek Enzymen zijn substraat-specifiek. Ze kunnen door hun ruimtelijke structuur dus maar met één stof (substraat) reageren. Dit vormt een enzym-substraat complex Het substraat eindigt altijd op –ose Het enzym eindigt altijd op –ase Voorbeelden: Cellolose – cellulase Maltose – maltase Amylose (zetmeel) - amylase substraat actieve plek enzym enzym-substraatcomplex enzym
De enzymactiviteit hangt af van: 1) Temperatuur Hoe warmer, hoe sneller moleculen bewegen, dus meer reactie Bij bepaalde temperatuur denatureren enzymen (= onomkeerbare verandering van de ruimtelijke structuur)
Denatureren Denatureren = het verlies van de ruimtelijke structuur van bepaalde stoffen, zoals een eiwit/enzym, waardoor eigenschappen en werking vaak sterk veranderen. Voorbeeld: bij het bakken van een ei denatureren en dus stollen de eiwitten
Optimum: Dat wil zeggen dat onder optimumomstandigheden per tijdseenheid de grootste hoeveelheid substraat wordt omgezet Door warmte meet botsingen tussen enzym en substraat Denaturatie van enzymen bij hoge temperaturen De optimum- temperatuur
De enzymactiviteit hangt af van: 2) pH Sterk afwijkende pH denaturatie van enzymen
De enzymactiviteit hangt af van: 3) Enzym en substraatconcentratie meer botsingen is meer kans
Wist je dat? Een te hoge temperatuur veroorzaakt in het lichaam denaturatie van eiwitten, waardoor ze hun functie niet meer kunnen uitoefenen doordat zij hun ruimtelijke structuur verliezen. Aangezien het lichaam voor een groot deel uit eiwitten bestaat, en eiwitten een grote rol spelen bij diverse lichaamsprocessen, is een te hoge temperatuur uiteindelijk dodelijk. Boven de 42 graden Celsius denatureren namelijk ook de eiwitten die het lichaam gebruikt om haar temperatuur te regelen. De temperatuur zal door de denaturatie versneld stijgen, waardoor men sterft. Hierdoor is het van levensbelang om hoge koorts met koortsdempende middelen te behandelen.