Workshop Bio-informatica

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Genregulatie en Epigenetica.
Advertisements

Biotechnologie, voor iedereen
DNA Korte herhaling.
21.3 PCR-techniek Dubbelstrengs DNA verhitten, resultaat: enkelstrengs DNA Afkoelen Binding complementaire DNA-primers op specifieke plekken los DNA.
EMEG-lijst ENTERTAINMENT -Entourage seizoen een gekeken -Minder erg dan verwacht, werd leuker naar het einde toe -Geen behoefte om de vervolgseizoenen.
Bioinformatica: Leven in de computer.
Medicijnontwikkeling
Genotype, Fenotype en Chromosomen
Effecten mutaties Vervangen: Een te kort eiwit door een extra stopcodon. Leidt tot het vervangen van een aminozuur op een essentiële plaats. Verwijderen.
DNA en chromosomen (4.6).
EIWITSYNTHESE.
Wat is Bioinformatica? Informatica + Bio = Bioinformatica.
Welkom bij Bioinformatica!
Welkom bij Bioinformatica!
Genetisch materiaal onder de loep
Evolutie Duurt miljoenen jaren.
de erfelijke blauwdruk
Transcriptie DNA overschrijven.
1 van genotype tot fenotype
Hoofdstuk 10 : Van DNA tot eiwit
Een cel is een systeem van
Genetisch materiaal onder de loep
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
DNA replicatie, celcyclus en mitose
Van genotype tot fenotype
Transcriptie en translatie van het DNA
Computer – DNA Een vergelijking. Computer DNA Hardware: elektronische verbindingen in chips Code binair(2-tallig): 0 en 1 Hardware: rug van suiker en.
Wie-o-wie ??? Bio-informatica quiz.
De Cel, DNA.
DNA en DNA mutaties: celkern met DNA chromosoom
DNA.
Hoe ontstaat een nieuw virusdeeltje?
DNA en eiwitten.
Paragraaf 3.3 DNA vertaald.
HIV replicatie.
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Thema 8 Moleculaire genetica
Thema 8 Moleculaire genetica
Thema 8 Moleculaire genetica
Basisstof 6 & 7: Chromosomen en Celdeling
of de synthese van eiwitten
DNA, RNA en Eiwitsynthese
B5 translatie en eiwitsynthese
Genexpressie B6.
13.4. t/m De ruimtelijke vorm van eiwitten Nadat een eiwit in de cel is aangemaakt, vouwt het zich spontaan in een kluwen, die kenmerkend is voor.
6A1-Stofwisseling. B4 Eiwitsynthese (les3). Hoe haal je de INFO van het DNA? Volgorde van de ‘letters’ A-T-G-C = info. Één gen bevat de info voor één.
B4 TRANSCRIPTIE. DEZE LES Uitleg B4 Transcriptie Nakijken opdrachten B3 Opdrachten maken B4.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
2 DNA ©JasperOut.nl.
Charles Darwin Evolutietheorie. een geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudig gebouwde soorten nieuwe ingewikkelder gebouwde soorten ontstaan.
Welke eiwitten maakt HIV?
6A1-Stofwisseling. B4 Eiwitsynthese (les3).
Virussen NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
6A1 Stofwisseling B5 Regulatie van de genexpressie. B6 Mutaties.
Genetisch materiaal onder de loep
Eiwit synthese.
Les wo 22 april Uitleg opdracht C en D C: Aminozuurvolgorde bepalen
DNA, RNA en Eiwitsynthese
DNA.
Naturalis 6 Deel 2 Thema 3 EVOLUTIE.
Evolutie-simulatiepractica in de bovenbouw
Transcript van de presentatie:

Workshop Bio-informatica Elizabeth Geurts Hogeschool Leiden

Wat is Bio-informatica? Biologisch onderzoek doen m.b.v. de computer DNA, RNA, eiwit Deze workshop gebruiken we geen computers, maar gaan we juist fysiek bekijken wat computers normaal gesproken voor ons doen. Op kleine schaal is het namelijk nog prima zelf te doen. http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/ http://www-vis.lbl.gov/

Decoderen van DNA (translatie) DNA codeert voor eiwitten DNA bestaat uit 4 letters (A,T,C,G) 3 letters samen coderen voor een aminozuur Aminozuren samen vormen een eiwit http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/

Workshop Translatie Decodeer streng 4 m.b.v. de decoderingstabel F K J I H N M L P O U T S R Q ! – Z Y X W V Decoderingstabel Het juiste antwoord is: BIO-INF In het echt codeert DNA natuurlijk niet voor letters van het alfabet, maar voor 20 verschillende aminozuren. Die aminozuren samen vormen dan weer eiwitten. Zo’n korte streng van net is natuurlijk prima met de hand te doen, slechts 21 (kralen) bouwstenen van DNA . Maar een gen kan gemakkelijk uit 10.000 nt bestaan. Daar heb je computers voor. BIO-INF

Stambomen DNA is erfelijk Mensen die verwant zijn hebben DNA dat sterk op elkaar lijkt Ander gebied van bio-informatica. DNA wordt natuurlijk al langer doorgegeven dan alleen in de laatste paar generaties. Dat voert helemaal terug naar het begin van leven op aarde.

Stambomen en evolutie Gedurende de evolutie is DNA van organismen veranderd Door DNA te vergelijken kunnen we stambomen bouwen Hoe verwant is de Neanderthaler aan de mens? En de Chimpansee? Ander gebied van bio-informatica. Eerst plaatje bespreken: Eerst eencelligen, toen kreeftachtigen, vissen, amfibieen, reptiel en vogels, en zoogdieren, daarna apen en mensen. DNA is vanaf begin steeds doorgegeven (en veranderd).

Multiple Alignment Vergelijken van meerdere stukken DNA en zoveel mogelijk overeenkomsten vinden Demonstratie met DNA van mensapen Demonstratie van multiple sequence alignment in ClustalX en bouwen evolutionaire boom in TreeView met sequenties van mensapen.

Workshop Stambomen Vergelijk de 4 strengen met elkaar Welke lijken erg op elkaar, en welke niet? Ze hoeven niet allemaal links uit te lijnen! Laat de studenten een multiple sequence alignment uitvoeren, zoals ze het net gezien hebben in ClustalX

Workshop Stambomen - Resultaten Multiple Alignment met de computer ClustalX Treeview Nu voeren we de sequenties die jullie in kralenvorm voor je hebben, in ClustalX in om te kijken welke alignment eruit komt  Hetzelfde!

Programmeren > Voor x = kraal 1 t/m 21 Bereken de score van overeenkomst tussen streng 1 en streng 2 m.b.v. de volgende programmeercode: > Voor x = kraal 1 t/m 21 > Als kraal x van streng_1 = kraal x van streng_2 > Dan tel 1 punt > Als kraal x van streng 1 ≠ kraal x van streng 2 > Dan tel 0 punt Uiteraard kwam er hetzelfde uit, want ClustalX bedenkt niet zelf wat het moet doen. Het is een programma geschreven door mensen. Er wordt precies verteld, in programmeercode, wat het programma moet doen. Zo ziet code er ongeveer uit. Het is een hele formele taal: slechts op 1 manier te interpreteren.