Catering op het OLS Eten & Drinken
Algemene inleiding Frans Henderikx Voorzitter sectie Catering
Programma na de pauze : Introductie sectie Catering Werkwijze Drank Werkwijze Food Omgaan met gasten en elkaar Hygiëne op het OLS Algemene tips
Welke evenementen cateren ? Kinder OLS : 25 juni Sponsor OLS : 29 juni Feestavond : 5 juli OLS dag : 7 juli Vrijwilligersfeest : 10 juli Kavelen : 13 juli
De sectie catering Drank op de feestweide : 40.000 pers. Eten op de feestweide : 40.000 pers. Catering voor de tribune : 1500 pers. Catering voor de vrijwilligers : 1800 pers. Catering van overheidsdiensten. : 400 pers. Catering van diverse artiesten : 300 pers.
De sectie catering Sectie Catering : Frans Henderikx : voorzitter Ad Indenkleef : vice-voorzitter Ria Creemers : secretaris Naud Aendekerk : leiding Drank Joke Indenkleef : leiding Food Philippe Smits v. W.: leiding Food Thijs Briels : kwaliteitscontrole
De sectie catering Leidinggevenden Catering Drank : Johan Meijssen : leiding Biertent Theo Jacobs : leiding Biertent (7-7-2013) Nard Koolen : leiding Feesttent Frank Geelen : leiding Biercarroussels Jack Kirkels : leiding Tribune Ruud Heuvelmans : leiding achter Tribune Gerard Stals : leiding Logistiek 7
De sectie catering Leidinggevenden Catering Food : Paulien Greijmans : leiding ijs en snoep Angelique Breukers:leiding friture-units Jet van Andel : leiding jurytent Wim Jacobs : leiding Eettent Ronald Nijs : leiding Keukentent (Gerard Stals : leiding Logistiek) 8
De sectie Drank Naud Aendekerk Sectieleiding Drank
Informatie Drank Ons doel Hoe gaan we dat bereiken? Wat is jouw rol en bijdrage? Tips om te onthouden
Ons Doel Zoveel mogelijk drank verkopen Goede kwaliteit bier en fris Perfecte service klant Goed werkend team Jouw bijdrage hierin Juiste sturing en coördinatie Groeten uit Stramproy Kwaliteit Bier: 500 hectoliter, 1000 vaten, 220.000 lekkere pilsjes Fris: 25.000 flessen fris, 140.000 glaasjes fris
Hoe gaan we dat bereiken? Tapper 1x (instructeur) Afschuimer 1x Tapteam Fris schenker 1x Spoeler 1x Tussenbuffet 1-3 Obers 0-3 Glazen ophaler 1-3 Poetsers 1-6 per locatie Inruimers 1-3 Opruimers 1- 3 Dag ervoor Dag erna Dag zelf
Hoe gaan we dat bereiken? Leiding Drank Leveranciers Logistiek Algemene Leiding Catering OLS Terreinen Personeel Evenementen Coördinator Biertent Feesttent Terrein Tribune (2x) Tapteams 10 x 8 x 16 x Tribune Team 1x
Hoe gaan we dat bereiken? Kinjer OLS: 4 teams Sponsor OLS: 5 teams Feestavond: 6 teams OLS: 35 teams Vrijwilligersfeest 5 teams Kavelen 16 teams Tappers: 91 Afschuimers: 84 Spoelers: 91 Frisschenkers: 170 Tussenbuffet: 245 Obers: 198 Glazenoph. 99 Poetsers: 57 In- opruimers: 95 Leiding/Coord. 18 Leiding Drank Leveranciers Logistiek Algemene Leiding OLS Coördinator Biertent Feesttent Terrein Tribühne (2x) Terreinen Personeel Evenementen 972 totaal
Nieuw item: Polsbandjes Controle op leeftijd jeugd Onder 16 jaar : geen bier of wijn Tussen 16 en 21 jaar : polsbandje ! Bij aankoop bier even laten zien Geen bandje : geen bier ! En ook geen discussie (roep leiding) Verwijs de gast naar de kassa voor de polsbandjes !
Basis voor geslaagd OLS Goed weer Leuke sfeer; ook tijdens het werk Goede, vlotte bediening Lekker en veilig eten en drinken Dus : zonder vervelende nasleep Dat ligt helemaal in de handen van onze OLS-vrijwilligers !!!
Afsluitend Dank voor de aandacht Veel plezier op ons OLS
De sectie Food Joke Indenkleef Sectieleiding Food
De structuur van “Eten” Algemene Leiding Catering totaal Leiding Catering Food Joke Indenkleef + Philippe Smits v. W. Coördinator Snoep / ijs Fritures Coördinator eettent Coördinator keukentent Coördinator Tribune en jurytent
De afdeling “eten”op het OLS Een blik in de eettent
Personele bezetting van ‘n verkoopunit eettent 1 unit leider 6 bereider / uitgevers 6 verkopers 1 schoonmaker
Assortiment eettent Koffie / thee (broodje) frikandel (broodje) bokworst Broodje hamburger Broodje ham / kaas Broodje gezond Broodje beenham Roggebrood met spek Tomaten soep Slaatjes
Nieuw tijdens dit O.L.S. Borrelbus Loempia Bittergarnituur Vlaaistand Koffie met vlaai Broodje beenham Frisdrank : Capri Sonne
Prognose verkoop cijfers Br. Gezond 4500 Hamburgers 10.000 V. Loempia 6000 Frikandel 24.000 = 11 km. Friet 25.000 Broodjes 25.000 Spek 4000 plakken IJs 9000 stuks
Indeling frituur units Frituur unit groot Aparte container Groter dan 2006 Voortent 10 x 5 Verkoop buffet Frituur unit klein 2 frituurwagens Voortent 10 x 5 Verkoop buffet
Personele bezetting frituurunit Unitleider Frietbakker Uitgever Verkoper Bevoorrader
Assortiment frituur unit Feestavond Friet met saus Frikandel Bamiblok Kroket Bittergarnituur O.L.S. Friet met saus Frikandel Bamiblok Kroket Loempia
Snoep en ijs assortiment bij de 4 verkoop-units Snoepzak Mars M & M’s Snickers Zakje chips Capri Sonne Magnum Cornetto Raket Split
Tot slot : Dank voor uw aandacht Laten we er samen een “lekker” OLS van maken !
De sectie Food Philippe Smits van Waesberghe Sectieleiding Food
Omgaan met gasten Flexibiliteit is belangrijk Samen werken = samenwerken Samen Veel = veel samen Gast staat centraal (service); De organisatie niet (procedures) Communicatie zorgt voor smering
Wat is jouw rol en bijdrage? Jij bepaalt het verschil Jij bent lid van een samenwerkend team In kwaliteit en service Ieder in zijn eigen rol
Hoe gaan we met elkaar om? Iedereen vervult zijn taak netjes Tapper zorgt dat het “loopt” Coördinator stimuleert en controleert Hèt aanspreekpunt bij problemen Leiding beslist, stuurt en communiceert ook… Je helpt elkaar en spreekt elkaar aan Iedereen wil plezier, dat straal je uit
Tips om te onthouden Begin uitgerust aan je klus Je badge geeft aan waar je wanneer moet zijn Als team gaan pauzeren in tent We ruimen als team alles op Neem altijd een ander T-shirt mee, het kan altijd anders lopen als gepland Als er nog iets wijzigt krijg je persoonlijk bericht
een geweldig feest van maken Tot slot We gaan er samen een geweldig feest van maken
WERKWIJZE HYGIENE Frans Henderikx Sectie voorzitter Catering
Hygiëne-regels OLS 2013 Een gezellig en druk OLS Zonder herinneringen aan : - voedselvergiftiging - smakeloos eten - vieze WC’s - ongemotiveerd personeel
Onderdelen Hygiëneplan -1- Persoonlijke hygiëne -2- Schoonmaken materialen en ruimtes -3- Omgaan met afval -4- Toiletten -5- Eigen controle-systeem (HACCP) -6- Alcohol en jeugd (polsbandjes)
Persoonlijke hygiëne Werk netjes : zoals je thuis ook zou werken ? Hou je eigen werkplek schoon !!!!!!! Handen wassen: vóór aanvang; na WC-gebruik; na werkzaamheden waar je vieze handen bij krijgt. Geen kauwgom; geen sierraden; geen nagellak etc. Lange haren opsteken (we werken niet met haarnetjes) Zorg voor stevige en dichte schoenen; een lange broek / rok Als je ziek bent tijdens het OLS : niet werken !!! (zeker niet in de voedselvoorziening)
Schoonmaken materiaal en ruimtes. Ruimtes en materialen zijn schoon voor aanvang Deze worden tussendoor gereinigd, met normale huis- tuin- en keukenmiddelen Volg aanwijzingen van je directe leidinggevende op Als de unit waar je werkt gaat sluiten, met z’n allen alles opruimen. Daarna afmelden bij leidinggevende, en aftekenen werkbriefje. Hou er rekening mee dat het een lange, drukke en erg vermoeiende dag wordt. Toch pas naar huis na poetsen..
Omgaan met afval Afval dient voortdurend verwijdert te worden Afval dat rondslingert bepaalt vaak de eerste indruk gasten !!!! Er is op alle evenementen personeel toegevoegd aan de teams voor het leegmaken van vuilnisbakken in hun deel van de sectie (stuk van de tent of het terrein) Afval wordt deels gescheiden ingezameld. Bulk gaat in grote verzamelcontainer. Voor kapotte glazen zijn er aparte emmers / containers
Toiletten Natuurlijk veel aandacht voor de toiletten en hygiëne Er is op alle evenementen extern personeel ingeroosterd voor het schoonmaken van toiletten en hun directe omgeving Ook toiletten bepalen vaak het gezicht van een evenement, dus we zijn daar kritisch op. Denk aan handen wassen na toiletbezoek ! Schoonmaak toiletten wordt ieder uur geregistreerd op formulier (zoals bij Mc Donalds)
Eigen controles : HACCP Het hygiëneplan beschrijft hoe we met voedsel (bereiding) om willen gaan op het OLS We controleren zelf een aantal “kritische punten”: - Temperaturen (opslag, na bereiden) Koud moet lager dan 7 graden Warm moet hoger dan 60 graden (liefst warmer dan 70) Als je merkt dat hier iets mis gaat : melden aan je leidinggevende !!! GGD heeft vooraf geadviseerd; NVWA komt met 2 inspecteurs controleren op het OLS.
Algemene tips Eten en drinken in “kantine” Niet roken op werkplek Geen mobiele telefoon gebruiken Werk hygiënisch, en schoon Je eigen TOKO schoon houden Vriendelijk en rustig blijven Bij drukte je niet gek laten maken Wees flexibel
Algemene tips II Altijd bonnen krijgen bij aflevering Alleen bonnen in ontvangst nemen Je bent het “Visitekaartje” O.L.S. Let op polsbandjes ! Bij vragen of problemen altijd unit leiding inschakelen Pauzeer tijdig en eet wat lekkers Maak er een mooie dag van voor jou en voor alle bezoekers
Extra informatie ? Informatiebalie na afloop De inleiders van vanavond Je leidinggevende straks We wensen je : plezierige dagen waar je nog jaren over napraat !
VERGEET JE TAS MET T-SHIRT NIET ! Vragen of opmerkingen VERGEET JE TAS MET T-SHIRT NIET !
Afsluiting Dank voor de aandacht Keij sjiek détj gea met dootj Hei-op en same-aan