Staalsector Door Jef Dijckmans en Marc Schenck. Staalsector Deel II: –Wat is algemeen de belangrijkheid van de staalsector economisch.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De wereld wordt kleiner
Advertisements

Transport en Infrastructuur
Handel en marketing hoofdstuk 9
Kiezen voor een economische studierichting: ECA of ECB  Belangstelling kunnen opbrengen voor (actuele) economisch - maatschappelijke problemen  Aanleg.
Hoofdstuk 1A: Europeanen
H3 Industralisatie en Ismen.
Machtige internationale bedrijven
Havo 3 Paragraaf 4.1 t/m 4.3.
Door Jef Dijckmans en Marc Schenck
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Internationale organisaties
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Productiefactor Arbeid
Internationale handel
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Globalisering H2.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Par. 4.3 Handel, investeringen en migratie.
Europese Samenwerking
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
1.2 De grens gaat open Mexico had vroeger een gesloten economie kenmerken: - hoge invoerrechten - quota - importsubstitutie - uitvoer van landbouwproducten.
HOOFDSTUK 11 GLOBALISERING.
Goede tijden, slechte tijden
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
MILIEU- VERVUILING! Veel luister- en kijkplezier.
Europese Samenwerking
Historisch overzicht paragraaf 6.2
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Wat moet je weten aan het eind van de les?
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Staalsector Deel IV: –Enkele bedrijven toegelicht.
Werkboek blz 28 e.v. a-Vul m.b.v. de Bosatlas Statistiek onderstaande tabel in. Op welke bladzijde van de BA vind je de STATISTIEK met informatie over.
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Antwoorden herhalingsopgaven
2 vwo Ontwikkeling, arm en rijk par 7- 8
WERELD 2 h/v Ontwikkeling, arm en rijk par Drie aanwijzingen: koopkracht is hoog dienstenmaatschappij scoort hoog op welzijnsindex Nederland is.
Duid het juiste land aan
DE EUROPESE UNIE.
50.
Economische vooruitzichten 2016 Danny Reweghs Directeur Strategie.
H o o f d s t u k 3 H e t W e l v a a r t s p e i l § 3.1 Werken en waar? Drie bestaansmiddelen of economische sectoren Primaire, secundaire en tertiaire.
Internationale marketing
PW Wisselkoersen Vraag 1: De uitvoer van Zwitserland naar de EU steeg, maar minder snel dan de invoer uit de EU-landen (= de uitvoer van de EU naar Zwitserland.
De Euro In de Eurozone. De EU bestaat momenteel april 2015 uit 28 landen.
Hoofdstuk 6 Productie.
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Europese eenwording
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
NEDERLAND HANDELSLAND
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
H4 Wisselkoers en betalingsbalans
3.1 PRODUCTIE.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Voorbeeld Weging Indexcijfers 2011 Weging x indexcijfer Voeding
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Internationale marketing
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Voordelen globalisering voor bevolking:
§5.4 Samenwerken in Europa
Presentatie van: Logo van je bedrijf.
Thema 10 Blok 3: Nooit meer oorlog
Transcript van de presentatie:

Staalsector Door Jef Dijckmans en Marc Schenck

Staalsector Deel II: –Wat is algemeen de belangrijkheid van de staalsector economisch

EGKS ( Europese Gemeenschap van Staal en Kolen.) Een van de eerste pijlers van de EU was na de Benelux het oprichten van de EGKS in De EGKS-verdrag werd in 1951 ondertekend door België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Het zorgde voor stabiliteit in deze sector, dat dit de eerste bezorgdheid was om samen te werken bij deze landen toont de belangrijkheid van deze sector aan.

Goed voor 7% v/h BNP De metaalindustrie is goed voor zo’n 7 % van het BBP in België. Vergeleken met een andere sector “bouwsector 6%, transport 8%) Een onderdeel van deze industrie is de ijzer- en staalindustrie. Het aandeel van deze sector in het BBP is slechts 1 %. Op het gebied van de de non-ferrometalenindustrie, een andere tak van de metaalindustrie, neemt België internationaal gezien een vooraanstaande positie in. Bij deze industrie moet gedacht worden aan onder andere de koper-, cadmium- en zinkindustrie. De belangrijkste industriegebieden zijn gesitueerd rondom de grote steden.

De zwakke marges Staal is een primair product voor zeer veel goederen Een gegeerd product De lage dollarkoers Transport en Milieu De Globalisering Arbeidsintensief Volk trekt volk Hier denken we aan als we praten over de staalsector

De zwakke marges Uit de vorige presentatie “staalsector 1” weten we dat er een tal van reden zijn die zorgen voor zeer beperkte marges. Dit heeft als gevolg dat de holdings op eigen financiering aangewezen zijn. –Zeer kapitaalintensief –Beperkt aantal investeerders –Zware investeringen –Zelf leningen aangaan = betalen van intresten Gelukkig staat de rente laag De belegger aarzelt nog steeds bij het aankopen van bedrijfsobligaties

Staal is een primair product voor zeer veel goederen Hun belangrijkste klanten zijn de –Technologie –Industrie –Bouw –Automobiel –…–… De staalsector is dus zeer afhankelijk van de groei van deze markten.

Een gegeerd product Als het conjunctuur aantrekt is er snel een grote vraag naar deze materialen. De klant legt geen stock meer aan en heeft dus dadelijk behoefte aan staal als zijn orders stijgen. Daardoor komt er een sterke piek op de grondstoffenmarkt. Hoge vraag hoge prijzen Als de jonjunctuur terugvalt stopt de vraag onmiddellijk, de staalproducent blijft met een overstock zitten Dit maakt da de staalsector een cyclische sector is.

De lage dollarkoers De meeste bedrijven hebben aangekocht met een dure $, en moeten verkopen aan een lage $. De Europese bedrijven worden nu betaald in een lage $, hun kosten: personeel, energie, afschrijvingen moeten betaald worden in dure € Alhoewel de € staat nu op dezelfde hoogte als de ecu van de jaren ‘90

Transport en Milieu –Door de hoge bevolkingsdichtheid in West-Europa staan zeer veel vrachtwagens stil op de autosnelwegen en met een hoge loonkost is dit een dure uitgave –Door het saneren van de Historische vervuiling worden meer en meer bedrijven aangesproken om te delen in de kosten. Nml “De vervuiler betaald”

De Globalisering Door de aanhoudende globalisering is er een permanente verschuiving van het aantal bedrijven binnen de grote groepen. Zo gebeurt het vaak dat bepaalde delen om strategische reden verkocht worden en dan later een concurrent worden. Het zoeken naar synergieën, met afvloeiingen als gevolg brengt ook sociale onrust met zich mee. Het zal moeilijk zijn om met een verbeterend conjunctuur geschikt personeel te vinden of te houden.

Arbeidsintensief Ondanks er veel arbeiders de baan zullen moeten ruimen blijft staal zeer arbeidsintensief. Een goed draaiende staalindustrie kan in een land zorgen voor veel arbeidsplaatsen, wat betekent dat er koopkracht is. Dit is één van de reden dat nog veel overheden staal moeilijk los kunnen laten. Van de Wereld handels organisatie moeten ze de staalbedrijven een eigen koers laten varen, zeker geen beschermende heffingen zoals in de VS.

Volk trekt volk Met staalbedrijven gaat het steeds over grote “plans” met veel personeel, toeleveranciers en zusterbedrijven. Er ontwikkeld zich rond dit bedrijf een economische gordel. Deze economische gordel zijn: –Horecazaken, bouwaannemers, Benzinestations, Transportbedrijven en … Dit werkt natuurlijk ook andersom, bij sanering, sluiting van zulke zaken tref je de volledige regio diep.

Staalsector Deel II: –Hoe zijn de huidige bedrijven tot stand gekomen –Vier voorbeelden Arcelor US Steel Corus Nippon Steel orporation

Arcelor is een fusie van Aceralia-Spanje Arbed-Luxenburg Usinor-Frankrijk €, mio omzet W/A

US Steel is een splitsing uit USX Corporation Zij bestaat nu uit: –US Steel Corporation –Marathon oil Corporation $ mio omzet W/A

Corus is een fusie van Britisch Steel - Verenigd Koninkrijk Koninklijke Hoogovens - Nederland € omzet W/A

Nippon steel is een Japanse holding die gegroeid is uit het Japanse Overheidsbedrijf: Jawata Steel Works ¥ milja omzet W/A