Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Wonderlijke Wereld van het LICHT
Advertisements

De aardse atmosfeer.
Life in the universe.
Gemaakt door: Elke van Gorp Elian Tijhuis
Noorderlicht en zuiderlicht
POOLLICHT Componist: Carl Orff, in 1936 Uitvoering: Symfonisch Orkest van Boston Muziek: Carmina Burana.
In het begin schiep God de hemel
Wat is licht?.
Noorderlicht Door: Vera, Eva en Lucy.
Reflecties...
Hoofdstuk 3 Klimaat en landschapszones
2.3 Kaart van het heelal, of waar komt de kosmische straling vandaan?
Hoe kun je kosmische deeltjes en straling waarnemen?
Globale planning Les 1: namen en eigenschappen van de planeten (1 t/m 6) Les 2: eigenschappen van de planeten (7 t/m 10) Les 3: maten in ons zonnestelsel.
Kenmerken van de aardse atmosfeer
Regenboog.
ROTATIONELE RAMAN-VERSTROOIING IN DE AARDATMOSFEER
Licht.
Licht en schaduw Begrippen klas 1 t/m 3.
In cyanobacteriën en planten
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Kleuren Kleuren.
Planning voor vandaag Medelingen: Korte herhaling paragraaf 3.1
Hst 1: Het klimaatsysteem
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Noorderlicht Tamara, Femke, Romy..
Kosmische straling.
Noorderlicht Guus & Fatih.
Natuurkunde Zien en gezien worden
Kees van Overveld B i g I m a g e s – Visuele communicatie De Fysische laag: symmetrisch v.w.b. zenden - ontvangen oorsprong en aard van het licht licht.
4) De Relatie Zon - Aarde De Zon heeft een continue en sterk variabele invloed op onze planeet, de Aarde. Deze invloed gebeurt via 3 kanalen: electromagnetisch.
Wat zijn Kosmische Stralen?
Theorie Verticale opbouw en stabiliteit
Muziek van: Ramses Shaffy & Liesbeth List
Duikboot Waarom brandt er ‘s nachts rood licht in een duikboot als er gevaar dreigt?
hoofdstuk 5 Zien en gezien worden
terug naar: de blauwe lucht
Ontstaan van het heelal en de aarde
Kleurenleer Door Robert Goede.
Natuurkunde overal 3 HV Licht
Polar Lights.
Licht Hoofdstuk 5 paragraaf 5.1 en 5.2
2.5 Kosmische straling en organismen
Muziek: Boudewijn de Groot
De Dampkring Nikki, Bibi en Lieve
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”: Een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal Johan Messchendorp, KVI 2003.
Huiswerk 30 g = 3000 cg 88 kg = g 750 dag = mg
LICHT EN KLEUR IN DE DUINEN SCIENCE-PROJECT 3 VWO JPT SEPTEMBER 2005 BRAM TENHAEFF.
Invloed van klimaat door:
Thema 4.
Deel 3: lichtbreking 1. Cursus pag  A: Neem een doorschijnend glas met en zonder water en doe er een potlood in  B: Leg een dikke glasplaat op.
Hoofdstuk 2 Aarde § 2 Planeet Aarde.
Het Klimaat: Temperatuur, Luchtdruk en Wind, Neerslag
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
1.Wat kenmerkt de aardse atmosfeer?. A. Hoe is onze atmosfeer opgebouwd?
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
Elektromagnetische golven
Hoofdstuk 2 Licht en kleur.
Paragraaf 2 – Van infrarood tot ultraviolet
Muziek van: Ramses Shaffy & Liesbeth List
NATUUR – LES 8 Luchtdruk en het weer.
POOLLICHT Muziek: Carmina Burana Componist: Carl Orff, in 1936
H8 Licht Nova Licht en kleur.
LICHT EN KLEUR IN DE DUINEN
ik zie….ik zie…..wat jij niet ziet
Transcript van de presentatie:

Wat doet de dampkring met binnenkomende straling? Door: Sam, Michelle & Marilène

Inhoud Wat is een shower en hoe ontstaat een shower? Wat is een regenboog, hoe ontstaat een regenboog en waar is hij te zien? Wat is een halo, hoe ontstaat een halo en waar is hij te zien? Welke kleur wordt het best in de dampkring verstrooid? Welke kleur dringt het best de dampkring binnen? Tegen welke straling beschermt de dampkring ons? Wat is zonnewind en wat doet de dampkring ermee?

Wat is een shower en hoe ontstaat een shower? Een regen van hoogenergetische deeltjes Deze deeltjes komen van de zon Deeltjes botsen op elkaar en geven elkaar energie Een shower kan zich verspreiden over enkele vierkante kilometers Door een shower zie je op de aarde noorderlicht

Wat is een regenboog, hoe ontstaat een regenboog en waar is hij te zien? Een regenboog is een gekleurde cirkelboog Ontstaat door breking + weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels Regenboog is altijd tegenover de zon te zien.

Wat is een halo, hoe ontstaat en waar hij te zien? Is een verschijnsel dat ontstaat in de breking van de zon- of maanlicht in ijskristallen Een halo ontstaat meestal als er weerverslechtering op komst is. Om halo's te zien zijn volgende eigenschappen belangrijk: De zonshoogte; De aanwezige ijskristallen; De stand van de ijskristallen in de lucht; De aard van de optische werking (reflectie, breking etc)

Welke kleur wordt het best in de dampkring verstrooid? Bij het ontstaan van het hemelblauw spelen de luchtmoleculen een belangrijke rol. Zonder verstrooiing zou de hemel pikzwart zijn. De mate van verstrooiing hangt af van de golflengte van het licht. Bij blauw licht is de verstrooiing het sterkst en bij rood licht is de verstrooiing het minst sterk; rood licht heeft een grotere golflengte

Welke kleur dringt het best de dampkring binnen? De kleur rood gaat het best de dampkring binnen Dat kun je zien aan de zon; als hij ondergaat wordt hij rood Dat kun je ook zien aan de maan; bij een maansverduistering

Tegen welke straling beschermt de dampkring ons? De aarde wordt omringd door een laag die bestaat uit allerlei gassen  de dampkring De laag geeft ons lucht, water, warmte en beschermt ons tegen schadelijke stralen van de zon en tegen meteorieten. De verschillende lagen, van beneden naar boven : Troposfeer Stratosfeer Mesosfeer Thermosfeer met daarin de Ionosfeer. Exosfeer.

Wat is zonnewind en wat doet de dampkring ermee? Zonnewind is een stroom van geladen deeltje met een grote energie Er ontstaat een grote boog op de zon van geladen deeltjes met grote energie Een paar van die deeltjes komen bij de aarde Dampkring beschermt ons hier tegen dan ontstaat het noorderlicht.

Proefje Bak water waar een lamp door heen scheen Telkens een half schepje melkpoeder in het water Bij het eerst schepje zag je alleen nog rood licht Bij het tweede schepje kwam er geen licht meer door heen De conclusie: rood licht wordt het minst verstrooid in de dampkring

Dit was onze presentatie!!