Biochemie: werking van enzymen Enzymen zijn (bio)katalysatoren (ze kunnen processen een factor 106 versnellen) Bij enzymen wordt gesproken over enzym-substraat-complex Stof die reageert door het enzym
Biochemie: werking van enzymen Animatie werking van enzymen: http://www.sumanasinc.com/webcontent/animations/content/enzymes/enzymes.swf http://www.northland.cc.mn.us/biology/biology1111/animations/enzyme.swf Animatie splitsing: http://www.bioplek.org/animaties/moleculaire_genetica/sheet_maltase.html Animatie synthese: http://www.bioplek.org/animaties/enzymen/enzym.swf
Biochemie: werking van enzymen Enzymen zijn eiwitten en hun structuur is afhankelijk van T en pH of bv oplosmiddel. Dat betekent dat elk enzym zijn optimum heeft m.b.t. pH en T voor de werking. Model invloed T, pH en inhibitoren: http://www.kscience.co.uk/animations/model.swf
Biochemie: werking van enzymen los substraat + Enzym (met actieve plaats)
Biochemie: binding aan enzymen 1: vanderWaals 2: hydrofobe binding 3: H-brug 4: elektrostatische (= ion) -binding)
Biochemie: reactiesnelheid van enzymen (Michaelis Menten –constante) Op een gegeven moment wordt de maximale reactiesnelheid bereikt. Het toevoegen van meer substraat is dan zinloos (= 0e orde) dit noemen we de grenssnelheid
Biochemie: reactiesnelheid van enzymen (Michaelis Menten –constante) Hoe kleiner de Km hoe sterker het substraat aan het enzym gebonden wordt (wordt niet meer losgelaten en enzym kan dus niet snel weer reageren) [substraat] waarbij S = 0,5*Sgrens noemen we Michaelis-Menten constante (Km) en is een maat voor de sterkte van de binding tussen enzym en substraat
pH … maat voor de zuurgraad 1 7 14 zuur(der) basischer (alkalischer)
Enzymwerking en temperatuur Term: denatureren !