Trainingsleer Eelbode Elke
2.4. Gaswisseling/ transport Voedsel + O² CO² + H²O + E Voeding: Koolhydraten, vetten en eiwitten. 0² oxidatieve omzetting voedsel C0² vrij naar de omgeving 0² van longen naar erythrocyten door diffusie.
Transport O²
2.4.1. De Ademhalingsgassen N² (78%), O² (21%), CO² (0,04%), + edelgassen. Ingeademde lucht ≠ atmosferische lucht
2.4.2. Diffusie en Perfusie Factoren die diffusie beïnvloeden Permeabiliteit van de membraan Moleculair gewicht van de stof Concentratiegradiënt Oppervlakte Perfusie: doorstroming capillairen Perfusie traag conc. verschil snel weg Perfusie te snel uitwisseling niet mogelijk
2.4.2. Diffusie en Perfusie Diffusie: Factoren die het proces beïnvloeden: Oppervlakte: - Hoe groter het longoppervlak hoe makkelijker de diffusie. (bij inspanning) - diep inademen dode ruimte opp Concentratieverschil Hoe groter het conc. Verschil, hoe sneller de diffusie - Circulatie - ventilatie
2.4.3. O² transport in het bloed Hb + O² HbO² Structuur: 4 ketens Met elk haemgroep Haemgroep = protoporfyrine + Fe atoom Fe = bindingsplaats voor 0²
2.4.3.2. Zuurstofdissociatiecurve
2.4.3.3. Invloeden op de binding van zuurstof en hemoglobine Invloed PH op ODC Invloed temp. op ODC
2.4.4. Transport CO² door het bloed Mitochondriën afh. van diffusie Erythrocyten CO² + H²O H²CO³ H+ + HCO³ – 10% als opgelost CO² 70% als HCO – 20% met eiwitten
Erytrocyt en koolzuuranhydrase C0² + H²0 H²CO³- H²CO³ Dissociatiecurve naar rechts, ontstaan van HCO³- HCO³- conc. Laag in plasma, cellen diffunderen naar bloedplasma Verplaatsing negatief geladen ionen leidt tot potentiaalverschil in erytrocytenmembraan
2.6. Regeling van de ademhaling
Detail: Hersenen