Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.
Advertisements

N)’- ,; Geschiedenis.
Hofstelsel en leenstelsel
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
SlagTeuterburgerwoud
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 3: De Italiaanse.
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
!!QUIZZZZZZZZZZZ!! DOOR: Dewi.
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
Uit: Trouw 16 september 2009.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Romeinen en Germanen.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De vroege middeleeuwen
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen

Rome in problemen (ca. 275 NC) Generaals vechten om de macht Germanen aan de deur Grote armoede onder de Romeinse boeren & burgers Daar komt een eeuw later nog een groot probleem bij ▼ De Volksverhuizingen H5:§ 7:p

Rome in problemen (ca. 275 NC) Na de periode van de Pax Romana werd de veiligheid en vrijheid van de Romeinen duur betaald –Steeds meer soldaten waren niet Romeins, maar import, én kwamen vooral op het soldij af, waardoor hun loyaliteit niet bij Rome lag –Het soldij steeg behoorlijk –Bondgenoten en/of vijandelijke stammen werden omgekocht om oorlog te voorkomen en/of te helpen in de strijd tegen anderen ▼ –Wat leidde tot hoge belastingen –Slechtere bescherming van de burgers –Afname van handel (én nijverheid) –Wegvallen van vertrouwen in Rome H5:§ 7:p

Volksverhuizingen Invallen van de Germanen –Gothen en Vandalen (omstreeks 350 NC) –Hierdoor grote groepen mensen op de vlucht Hunnen –dreven ook volken op uit het Oosten Pact tussen Romeinen en Germanen (Germaanse keizers) –hetgeen duurde tot aan de laatste keizer (476 nc)

Rome in problemen (ca. 275 NC) De Neergang van het Westen –In 330 NC verplaatste keizer Constantijn de bestuurlijke hoofdstad naar het oosten. Het Griekse stadje Byzantium groeide uit tot Constantinopolis –In 395 NC wordt het rijk bestuurlijk opgesplitst in West en Oost –In 476 NC wordt de laatste keizer van de Westelijke troon gestoten –Het West-Romeinse Rijk lost op in verschillende Germaanse staten. –Het Oost-Romeinse Rijk, Byzantium bleef nog ruim 1000 jaar bestaan H5:§ 7:p

Huiswerk Veroveraars en veroverden (HB, p.90) 10 april PW > Rome par 1-8 (+ artikel Hannibal + behandelde verdiepingsstukjes uit HB