De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De economie in de gouden eeuw
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Het Romeinse Rijk.
Hoofdstuk 2: 1555 – 1588 De Nederlandse Opstand
De Nederlandse Opstand ( ) § 2.1
over antwerpen & holland
De Republiek in een tijd van vorsten
Hoofdstuk 2 De Gouden eeuw De Rep
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
3. Periode De vestiging van de Republiek
2.4 Het begin van de Gouden Eeuw
1.4 Economie en maatschappij in de Nederlanden
H3 De Republiek in de Gouden Eeuw
Regenten en Vorsten( ) Wat gebeurt er in dit tijdvak
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Les 5 - Groei van de Steden
Artikel: Vrije steden, repressieve staten
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De Republiek in Europa.
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 1 t/m 4
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Dynamiek en stagnatie in de Republiek
H2 De economie van de Gouden Eeuw
De burgemeester van Delft en zijn dochter
De economie in de Zilveren Eeuw
De tijd van regenten en vorsten
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Schoolexamen dinsdag 13 januari
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Kolonisatie en Dekolonisatie
Wat de Nederlandse Opstand is
De economie in de Gouden eeuw
DE ECONOMIE IN DE GOUDEN EEUW Aantekeningen [DEEL 2]
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De opkomst van Holland.
Nederland Les 6: De Gouden Eeuw; Sociale aspecten
Bevolking van de Republiek
De late middeleeuwen, 900 – 1600 NIEUW TIJDVAK (4)
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Hoofdstuk 1: de 15e en 16e eeuw
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Renaissance en Opstand
Hoe werd de republiek bestuurd?
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
De Republiek-de Opstand
De tijd van regenten en vorsten ( ) Landen over de hele wereld gaan met elkaar handelen. Dit noemt men een wereldeconomie. De Republiek beleeft.
Scheiding der Nederlanden. Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank.
De scheiding van de Nederlanden Zuidelijke Nederlanden.
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
VROEG MODERNE TIJD Wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van de wereldeconomie.
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 29 - De Hanze.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Transcript van de presentatie:

De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw - De Val van Antwerpen Holland en Zeeland lijden eerst sterk onder de oorlog, maar langzamerhand verplaatst de strijd zich naar het Oosten en het Zuiden (1576). –Voor Holland, Zeeland en Friesland betekende dit welvaart, voor het Oosten, Brabant en Vlaanderen ellende –De bevolking van Holland groeide door: > naar > naar –Antwerpen en andere zuidelijke steden liepen leeg: In 1585 nam de Antwerpse bevolking dramatisch af: naar

Economische kracht van het Zuiden

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw - De Val van Antwerpen Holland en Zeeland lijden eerst sterk onder de oorlog, maar langzamerhand verplaatst de strijd zich naar het Oosten en het Zuiden (1576). Antwerpen en andere zuidelijke steden verarmde sterk doordat: 1.Antwerpse financierders flinke sommen geld aan Filips moesten lenen en niet terugkregen 2.muitende Spaanse soldaten de steden en vooral Antwerpen gruwelijk plunderden 3.waardoor ook veel (veelal geschoolde en welvarende) inwoners naar het Noorden vluchtten 4.de Hollanders en de Zeeuwen de Schelde afsloten

Vlucht naar de Noordelijke Nederlanden

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw - De Opkomst van het Westen Holland en Zeeland lijden eerst sterk onder de oorlog, maar langzamerhand verplaatst de strijd zich naar het Oosten en het Zuiden (1576). De handel in het Westen groeide sterk. Naast de Oostzeehandel werd ook de Europese handel van Antwerpen gekaapt. –Mede door het afsluiten van de Schelde én –De vlucht van ambachtslieden en handelaren naar het Noorden –Zo werd Amsterdam het nieuwe financiële hart van de wereld en Leiden de grootste textielstad van Europa Daarnaast groeide de commerciële landbouw sterk door, hetgeen ook gold voor de steenbakkerijen en de nijverheid die samenhing met de scheepsvaart.

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw Eigenwijs der Gewesten: de economie De Republiek bestond uit een groot aantal stedelijke en regionale economieën, die elkaar beconcurreerden. –Met vestigingsgunsten –Elkaars infrastructuur te blokkeren vb. directe Rotterdam-Amsterdam verbinding werd geblokkeerd door tussen liggende steden –Exportbeperking opleggen aan handelaren –Boeren tot winkelnering dwingen in de stad –Gilden greep te laten houden op de nijverheid Hetgeen geen waterdicht systeem was en van plaats tot plaats varieerde de invloed van het gilde sterk

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw Eigenwijs der Gewesten: samenwerking De Republiek bestond eigenlijk uit twee delen –De kustprovincies en de landprovincies De eens machtige Hanze steden deelden het lot van het agrarisch achtergebleven en hier en daar zelfs sterk feodale platteland in de landprovincies Op bestuurlijk niveau was er weldegelijk een verbondenheid tussen kust- en landprovincies. Economisch daarentegen nauwelijks. In Holland ontstaat vanaf de 15 e eeuw reeds een overlegcultuur tussen steden, Gewesten en binnen waterschappen –Kern: elkaar nodig hebben en compromissen sluiten

2.4 Het begin van de Gouden Eeuw Eigenwijs der Gewesten: samenwerking De eens machtige Hanze steden deelden het lot van het agrarisch achtergebleven en hier en daar zelfs sterk feodale platteland in de landprovincies In De Nederlanden ontstaat vanaf de 15 e eeuw reeds een overlegcultuur tussen steden, Gewesten en binnen waterschappen –Kern: elkaar nodig hebben en compromissen sluiten De Republiek bestond eigenlijk uit twee delen –De kustprovincies en de landprovincies Op bestuurlijk niveau was er weldegelijk een verbondenheid tussen kust- en landprovincies. Economisch was er daarentegen nauwelijks een verbondenheid.

Europa 1600