7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? 1 2 3 4 5 6 7 epitheelcellen van papilwand bindweefsel van papil smaakknop smaakporie steuncel smaakcel met uitsteeksel vertakking smaakzenuw
7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment In welke toestand kan een stof worden geproefd? Waarneming Persoon 1: ………. seconden Persoon 2: ………. seconden Besluit Om een stof te kunnen proeven moet ze opgelost zijn. Suiker in oplossing proeven we sneller.
7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welke basissmaken zijn er? Waar zijn ze op de tong te lokaliseren? Waarneming zoet zuur zout bitter tongpunt zijkant zijkant + onderaan op tongrug Besluit Er zijn 4 basissmaken. Elke smaak wordt het best waargenomen met een bepaald gedeelte van de tong. Functies smaakzin bij de mens genotsfuncties signaalfunctie
7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welk verband bestaat er tussen smaken en ruiken? Waarneming Neus dicht Appel Aardappel ui Neus open Appel Aardappel ui Besluit Reuk en smaak werken samen. Als we de stof niet kunnen ruiken is onze smaakwaarneming verstoord.
7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Smaakstof lost op in speeksel Vloeistof komt in groeven tussen smaakpapillen
7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Via opening (= smaakporie) komt stof in smaakknop Stof komt in contact met de zintuigcel, via vingervormige uitstulpingen Smaakcel wordt geprikkeld Prikkel wordt omgezet in impuls Impuls wordt door smaakzenuw naar hersenen gevoerd We nemen de smaak van de stof gewaar