7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CROSSLAB SENSORY SHOPPING
Advertisements

Kerndoel 11 Thema 6, 7 en 9 3 vmbo(t).
Prikkel Waarneming zintuig 1. Inleiding
Crosslab Sensory Shopping
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Zintuigen.
3.6 Gezichtsvelden en dieptezicht
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
VMBO-BK Thema 6: Waarnemen
Schooljaar 2010 – ASO-TSO Inleiding biologie.
3. Over smaak valt niet te twisten
Organismen reageren op prikkels
Situering van de smaakreceptoren
Bouw en werking smaakreceptoren
Prikkel Waarneming zintuig 1. Inleiding
8 Informatie langs de huid
4 Terugkaatsing en spiegels
5 Horen 5.1 Geluid Thema 1: Zintuigen Voorbeelden Besluit
6.1 Hoe zijn de reukzintuigen opgebouwd?
3.2 Netvlies, kegeltjes, staafjes en kleurenblindheid
3. Beeldvorming en oog 3.1 Het oog Thema 1: Zintuigen
4. Zuivere stoffen en mengsels
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Experimenten! Rosemarijn en Mandy H2D. Waarop moet je letten? Voorbereiding- Heb je alles? Staat alles veilig? Uitvoering- Alleen letten op je eigen proef.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
Biologie Zintuigen.
Dennis Boeseken Lifestyle & Design
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
4. Horen Pg Geluid Voorbeeld 1: We horen een luide knal.
Zintuigen.
Door : Lotte Steffi yade
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Waarnemen.
Thema 4: Waarneming en Regeling
Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
WAARNEMIING, REGELING EN GEDRAG
ZINTUIGELIJKE WAARNEMING
Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt.
Smaak.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
waarneming en regeling !
College anatomie/fysiologie Basisjaar V&V
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Zintuig smaak De tong.
Waarneming = Veranderingen in de omgeving kunnen ervaren.
VMBO-BK Thema 6: Waarnemen
Anatomie en Fysiologie
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
Xperimenta 12 oktober zintuigen.
Thema 6 Waarnemen Waarnemen Bewust en met aandacht met de zintuigen in zich opnemen; synoniem: constateren, gewaarworden, bemerken. Zintuig Een orgaan.
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Thema Zintuigen.
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
Waarnemen Wist je dat we ongeveer zenuwcellen in ons lichaam hebben?
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Zintuiglijke waarneming
Waarneming en regeling
Thema Zintuigen.
Transcript van de presentatie:

7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? Thema 1: Zintuigen 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?

7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? 7 Proeven 7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd? 1 2 3 4 5 6 7 epitheelcellen van papilwand bindweefsel van papil smaakknop smaakporie steuncel smaakcel met uitsteeksel vertakking smaakzenuw

7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment In welke toestand kan een stof worden geproefd? Waarneming Persoon 1: ………. seconden Persoon 2: ………. seconden Besluit Om een stof te kunnen proeven moet ze opgelost zijn. Suiker in oplossing proeven we sneller.

7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welke basissmaken zijn er? Waar zijn ze op de tong te lokaliseren? Waarneming zoet zuur zout bitter tongpunt zijkant zijkant + onderaan op tongrug Besluit Er zijn 4 basissmaken. Elke smaak wordt het best waargenomen met een bepaald gedeelte van de tong. Functies smaakzin bij de mens genotsfuncties signaalfunctie

7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Experiment Welk verband bestaat er tussen smaken en ruiken? Waarneming Neus dicht Appel Aardappel ui Neus open Appel Aardappel ui Besluit Reuk en smaak werken samen. Als we de stof niet kunnen ruiken is onze smaakwaarneming verstoord.

7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Smaakstof lost op in speeksel Vloeistof komt in groeven tussen smaakpapillen

7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? 7 Proeven 7.2 Hoe werken de smaakzintuigen? Via opening (= smaakporie) komt stof in smaakknop Stof komt in contact met de zintuigcel, via vingervormige uitstulpingen Smaakcel wordt geprikkeld Prikkel wordt omgezet in impuls Impuls wordt door smaakzenuw naar hersenen gevoerd We nemen de smaak van de stof gewaar