2 Het lekkere van alcohol
Ethanol = C2H5OH Kan op 2 manieren bereid : De enzymatische vergisting van suikers door gisten Additie van water aan etheen Etheen is een van de belangrijkste producten van petrochemische industrie + H2O C2H5OH
gisten Eencellige schimmel: Voor bereiding wijn en bier Brood Hierbij ontstaat alcohol max. 12% , bij druivensap 15% stopt doordat gistcellen doodgaan Pils : vergisting van gerstemout 7,5% Trappist extra suikers toegevoegd hoger alcoholpercentage 8%,11,3%
Sterke drank alcoholpercentage wordt verhoogd door toevoeging van gedestilleerde alcohol Vb. sherry 16-18% Vb. port Destillatieproducten Wijn Cognac Vergist graan jenever Aardappelschillen wodka vergistte
practicum Bereiding ethanol met appelsap 3 weken gisten bij 25 ◦C 50 g suiker 250 ml water 250 ml applesap Bakkersgist ( mespunt) Erlenmeyer 1000ml Waterslot---------- waarom geen lucht? Rasp appel Mortier suiker fijnmalen Aardappelschilmesje 3 weken gisten bij 25 ◦C
Destillatie van alcohol Over 3 weken Verslag in portofolio
Verslag destillatie verslag 1 hoeveel alcohol zit er in mijn appelwijn? 2. hoe komen we daar achter? meten via destillatie alcohol verdamp bij ...., water bij ..... 3. uitwerking van proef: destillatie van appelwijn hiervoor : benodigdheden 4. werkwijze: wat heb ik gedaan ( o.a. kooksteentjes ) 5. eventueel foto destillatieapparaat 6. resultaat vb 11ml alcohol op 200 ml appelsap 7. conclusie alcoholpercentage is: succes!