Voeding Paragraaf 4.4 Melk
Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof
Paragraaf 4.4 Melk Bereidingswijze Pasteuriseren 3 x melk tot 60 o C verwarmd en weer afkoelen Bacteriën verdwijnen Samenstelling verandert nauwelijks Koelkast bewaren
Paragraaf 4.4 Melk Bereidingswijze Steriliseren Verhitten tot boven 100 o C. Bacteriën gedood Smaak wordt aangetast, vitamines deels afgebroken Buiten de koelkast bewaard
Paragraaf 4.5 Brood Geschiedenis van het brood Eerste mensen: papje van meel en water Egyptenaren: verzuurd deeg toevoegen Grieken: experimenteerden met allerlei zaden Romeinen: verschil tussen rijk en arm Middeleeuwen: beroep bakker Sinds negentiende eeuw: gist gebruikt
Paragraaf 4.5 Brood Wat zit er in brood? Water, volkorenmeel of bloem, zout en gist. Gist (s) + glucose (s) alcohol (l) + koolstofdioxide (g) Fijn brood: melk, ei, boter en suiker Sodabrood: zonder gist, met bakmeel. Natriumcarbonaat (s) + melkzuur (l) water (l) + koolstofdioxide (g)
Melk en Brood Maken Nakijken paragraaf 4.2 / 4.3 Maken paragraaf 4.4 ( vraag 24 t/m 30 ) Maken paragraaf 4.5 (vraag 33 t/m 35) Klaar? Lees alvast 4.6 door.