Dissimilatie Levert energie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Planten hebben licht nodig om te groeien en om bladgroen aan te maken.
Advertisements

Totaal aan Ppt H1 (Am) 5 Havo.
Dissimilatie en Assimilatie
Assimilatie en dissimilatie
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
B5 Fotosynthese en Verbranding
B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Kringloop van koolstof en stikstof
Uitwisseling van stoffen met de omgeving
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Havo 5 B6 Stofwisseling in planten
Assimilatie / dissimilatie
Assimilatie en dissimilatie
Assimilatie en dissimilatie
LEVENSKENMERKEN.
Stofwisseling 15 maart 2011.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Dissimilatie op celniveau
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Van zonne-energie naar beweging en warmte
AEROBE EN ANAEROBE CELADEMHALING
12.4 Dissimilatie Dissimilatie is het afbreken van grotere moleculen in kleinere, waarbij energie vrijkomt en wordt vastgelegd in de vorm van ATP. Deze.
Boek: Biologie voor jou VWO b2 deel 1
12.3 Koolstofassimilatie In de koolstofassimilatie:
12.3 Koolstofassimilatie In de koolstofassimilatie:
T4 – Voeding en Vertering
Dissimilatie Thema 1 stofwisseling.
1 Stofwisseling ©JasperOut.nl.
HAVO 5 Boek biologie voor jou Havo B deel 1
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Hoofdstuk 2 De cel.
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Introductie sportvoeding
Thema 1 Stofwisseling Coopertest: Deze test is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. Kenneth Cooper. Na een goede warming-up ga je op een atletiekbaan.
Basisstof 4 Koolstofassimilatie In de koolstofassimilatie: Wordt koolstofdioxide met de waterstof uit water vastgelegd in glucose De energie die hierbij.
Stofwisseling Thema 1.
Dikke darm en de lever.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
H7 Celstofwisseling.
Voortgezette assimilatie 1
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Energie Brandstof voor sporten
Basisstof 3 Dissimilatie
Fotosynthese.
Basisstof 6 Dissimilatie
Voortgezette assimilatie 1
Thema 1 Stofwisseling Coopertest:
Basisstof 4 Koolstofassimilatie
Trailer 'dansen op de vulkaan'
12.4 Dissimilatie Dissimilatie is het afbreken van grotere moleculen in kleinere, waarbij energie vrijkomt en wordt vastgelegd in de vorm van ATP. Deze.
Basisstof 6 Dissimilatie
Verbranding en ademhaling
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Dissimilatie Anaeroob
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Thema 1 Stofwisseling Coopertest:
Voorbereiding op de biologie toets
12.2 Stofwisselingsprocessen
Eiwitten op je bordje Context 2.
Voortgezette assimilatie 1
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

dissimilatie Levert energie

dissimilatie : waar en wanneer? Waarom dissimilatie? Bij dissimilatie komt energie vrij Deze wordt gebruikt voor: Kinetische energie, warmte energie, elektrische energie soms lichtenergie ( kwal, vuurvliegje , glimworm) Waar? : in elke cel Wanneer? voortdurend, overdag en s’ nachts Zonder dissimilatie gaat een cel dood

Energie uit dissimilatie van ? Dissimilatie van glucose : - aëroob met O2 verbranding tot CO2 en H2O - anaëroob - alcoholgisting - melkzuurgisting Dissimilatie van vetten Dissimilatie van eiwitten

Aërobe dissimilatie van glucose Met zuurstof Zuurstof wordt gebruikt om glucose volledig af te breken  koolstofdioxide en water = verbranding van glucose C6H12O6 + 6 O2 + → 6 CO2 +6 H2O + 38 ATP In mitochondriën Alle chemische energie die in een glucosemolecule werd vastgelegd bij fotosynthese komt vrij en wordt vastgelegd in ATP Deze ATP kan verder benut worden bij levensprocessen

Anaërobe dissimilatie van glucose Zonder zuurstof In gistcellen (bier, wijn ,brood) Alcoholgisting: C6H12O6 + 2 ADP + → 2 C2H6O + 2 CO2 + 2 ATP Minder ATP komt vrij dan bij de aërobe dissimilatie

Anaërobe dissimilatie van glucose Zonder zuurstof In spieren, bij melkzuurbacteriën (kaas, yoghurt, zuurkool) Melkzuurgisting : C6H12O6 + 2 ADP → 2 C3H6O3 + 2 ATP Minder ATP komt vrij dan bij de aërobe dissimilatie Gevolg : bij spieren vermoeid gevoel, wordt afgevoerd naar lever en opnieuw omgezet in glucose

Dissimilatie van vetten Na een aantal dagen vasten Vetten worden omgezet in glycerol en vetzuren Zowel Glycerol als vetzuren worden verder gedissimileerd Er komt meer energie vrij dan bij de aërobe dissimilatie van glucose

Dissimilatie van eiwitten Eerst gesplitst in aminozuren Aminozuren worden verder gedissimileerd Hierbij ontstaat ammoniak NH4+ (giftig) Dit wordt in lever omgezet in ureum Bij dieren en (mensen) ook in urinezuur Verlaat het lichaam door de blaas

Waarvoor hebben we energie nodig ( behalve beweging) In cel: voortdurend assimilatie en dissimilatie. En verder: basale stofwisseling

Basale stofwisseling Koudbloedige dieren hebben bij lage temperatuur een lagere basale stofwisseling dan warmbloedige dieren Warmbloedige dieren : vogels zoogdieren : moeten hun lichaamswarmte constant houden en hebben daarvoor energie nodig. Intensiteit van basale stofwisseling : snelheid waarbij de stofwisselingsprocessen plaatsvinden ( meten door O2 -verbruik in rust)

ATP energierijk ADP energiearm

Zuurkool zelf maken Zuurkool is geraspte witte kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie geconserveerd is. Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt gaat hij gisten. In deze omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriën zetmeel en suikers in de kool in 3 tot 8 weken om in melkzuur. Dit oeroude ambachtelijke fermentatieproces geeft zuurkool een friszure smaak, veel vitamine C en weinig calorieën en maakt hem licht verteerbaar en zoutarm. Ingrediënten witte kool 10-20g gram zout per kg witte kool peperkorrels (optioneel) jeneverbessen (optioneel) 1 dl droge witte wijn per kg witte kool (optioneel) Na ongeveer 6 weken kunt u de eerste zuurkool proeven.