structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.larmoire. 2. lescalier 3. La grand-mere 4. Le canapé
Advertisements

De gemiddelde leerling
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Doublet deel 1 – de basis.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Waarom heeft een land één taal, een standaardtaal? De bloemfiguratiehypothese Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding.
2/3 betekent; je deelt iets in 3 stukken en jij krijgt er 2 van.
Leer de namen van de noten 1
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
gekocht maar terzijde gesteld
Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Sociologie, Technologie en Innovatie Deel 1
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
prNBN D addendum 1 Deel 2: PLT
Klaar met school en dan…? Kansen op de arbeidsmarkt en hoe pak je die? Jos Sanders, TNO.
Diagnosticeer uw schouder Dit is een interactieve gids om u te helpen vinden relevante patiënten informatie over uw schouderprobleem. Het is bedoeld als.
Excursie Röntgenafdeling Vie Curi Venlo 15 september 2009 ZijActief Koningslust ZijActief Koningslust Excursie Rontgenafdeling Vie Curie Venlo.
Leer de namen van de noten 2
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
WISKUNDIGE FORMULES.
Ondergrondse Geo-Informatie GIS bij tunnel-engineering
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
MEDIALANDSCHAP We onderscheiden: Visuele media Auditieve media
Suïcide Dagelijks sterven in Vlaanderen drie mensen door zelfdoding Minstens éénmaal per week pleegt een leerling zelfmoord.
H51 12 resolutie H51 PHOTOSHOP 1 audiovisueel centrum meise.
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
IJspakketten Annette Ficker Tim Oosterwijk
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Probeer te begrijpen wat de Midzomernacht zon betekent
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
Onderwijsconferentie
Groot geloof 1.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
Chronologie van maatregelen tegen de joden in het Derde rijk
Professioneel Kritische Instelling
Analyseren van spotprenten
Het Aralmeer Telkens op de linkermuis klikken voor vooruit.
 Doel  Doelgroep  Aanloop  Userstudy  Resultaten  Ervaringen van de gebruiker  Besluit 1.
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Voorrangsregels bij rekenen (1)
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Het werken met portfolio
2 januari 2009Nieuwjaarsreceptie "Meule wal straete" 1 Nieuwjaarsreceptie 2 januari 2009 Eerste bijeenkomst van de bewoners van de “Meule wal straete”
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
1 29 juni 2014 Zoetermeer. Filippi 4 4 Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u!... DANKT te allen tijde in de naam van.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
JOUW WERELD MIJN WERELD
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
ZijActief Koningslust
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
1 BUE Middenkader 2004 Een eerste verkenning van de resultaten.
Hirschi’s structureel-functionalistische antwoord op de vraag naar kleine criminaliteit onder jongeren Wout Ultee.
structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag
structureel-functionalistische antwoord op de vraag naar
Transcript van de presentatie:

structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag Durkheims structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag Wout Ultee

Verklaring (2) Hoe sterker personen in een godsdienstige groepering zijn geïntegreerd, des te kleiner is hun kans op zelfdoding. (3) Katholieken zijn aan het eind van de negentiende eeuw in Europa sterker in hun godsdienstige groepering geïnte-greerd dan protestanten. (1) Onder katholieken komt in Europa aan het eind van de negentiende eeuw gemiddeld minder zelfmoord voor dan onder protestanten.

Structuur van de verklaring Algemene hypothese Bijkomende veronderstelling Empirische regelmatigheid

Structuur van de verklaring Structuur van de voorspelling = Structuur van de voorspelling Verklaring Andere bijkomende veronderstelling Zelfde algemene hypothese Voorspelde regelmatigheid

Voorspelling (2) Hoe sterker personen in een godsdienstige groepering zijn geïntegreerd, des te kleiner is hun kans op zelfdoding. (4) Katholieken die weinig onderwijs hebben genoten, zijn sterker in hun godsdienstige groepering geïntegreerd dan katholieken die veel onderwijs hebben genoten. (5) Katholieken die weinig onderwijs hebben genoten, bezitten een kleinere kans op zelfdoding dan katholieken die veel onderwijs hebben gehad.

Tweede verklaring (7) Naarmate personen sterker in een gezinsverband zijn geïntegreerd, is hun kans op zelfdoding kleiner. (8) Gehuwden zijn sterker geïntegreerd in een gezinsver-band dan ongehuwden. (6) Gehuwden bezitten een kleinere kans op zelfdoding dan ongehuwden.

Tweede voorspelling (7) Naarmate personen sterker in een gezinsverband zijn geïntegreerd, is hun kans op zelfdoding kleiner. (9) Gehuwden met kinderen zijn sterker in een gezinsver-band geïntegreerd dan gehuwden zonder kinderen. (10) Gehuwden met kinderen bezitten een kleinere kans op zelfdoding dan gehuwden zonder kinderen.

Generalisering van de twee algemene hypothesen (14) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, is hun zelfdodingkans kleiner. (15) Een godsdienstige groepering is een interme-diaire groepering. (16) Een gezinsverband is een intermediaire groepe-ring. (2) Hoe sterker personen in een godsdienstige groepe-ring zijn geïntegreerd, des te kleiner is hun kans op zelfdoding. (7) Naarmate personen ster-ker in een gezinsverband zijn geïntegreerd, is hun kans op zelfdoding kleiner.

Structuur van de generalisering Structuur van de verklaring = Structuur van de verklaring Andere algemene hypothese Ene algemene hypothese Zelfde meer algemene hypothese Andere bijkomende veronderstelling Ene bijkomende veronderstelling

De generalisering gegeneraliseerd tot Durkheims integratiehypothese (18) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, is de kans groter dat zij de norm van deze groepering over zelfdoding naleven. (19) Alle intermediaire groeperingen van alle samenle-vingen delen een norm die zelfdoding afkeurt. (14) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, is hun zelfdodingkans kleiner.

Structuur van de generalisering Structuur van de concretisering = Structuur van de concretisering Bijkomende veronderstelling Nog meer algemene hypothese Meer algemene hypothese

Durkheims integratiehypothese geconcretiseerd: eerste stap (18) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, is de kans groter dat zij de norm van deze groepering over zelfdoding naleven. (20) Hoewel de meeste intermediaire groeperingen van welke samenleving dan ook een norm hebben die zelf-doding afkeurt, zijn er in sommige samenlevingen wel eens intermediaire groeperingen met een norm die zelfdoding onder bepaalde omstandigheden billijkt. (21) Naarmate personen sterker geïntegreerd zijn in intermediaire groeperingen die zelfdoding onder bepaalde omstandigheden billijken, is hun kans op zelfdoding groter.

Durkheims integratiehypothese geconcretiseerd: tweede stap (21) Naarmate personen sterker geïntegreerd zijn in intermediaire groeperingen die zelfdoding onder bepaalde omstandigheden billijken, is hun kans op zelfdoding groter. (22) Het leger is een groepering die zelfdoding soms billijkt. (23) Naarmate personen sterker geïntegreerd zijn in het leger, is hun kans op zelfdoding groter.

Durkheims integratiehypothese geconcretiseerd: een voorspelde regelmatigheid als derde stap (23) Naarmate personen sterker geïntegreerd zijn in het leger, is hun kans op zelfdoding groter. (24) Officieren zijn sterker geïntegreerd in het leger dan soldaten. (25) Officieren vertonen een grotere kans op zelfdoding dan soldaten.

Durkheims integratiehypothese gegeneraliseerd tot Ultee’s integratiehypothese (26) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, leven ze om het even welke norm van deze groepering sterker na. (27) Intermediaire groeperingen hebben een norm over zelfdoding. (18) Naarmate personen sterker zijn geïntegreerd in om het even welke intermediaire groepering van een samenleving, is de kans groter dat zij de norm van deze groepering over zelfdoding naleven.

Ultee’s integratiehypothese geconcretiseerd tot Hirschi’s integratiehypothese Tot de volgende keer!