DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

= 1 uur vóór zonsondergang uur
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Vera Dalm Directeur Milieu Centraal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Vaccinatiecampagne 2009 Raadgevend Comité 27 mei 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 25 juni 2008.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
Traceerbaarheid in de voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Heffingen Raadgevend Comité van 25 juni 2008.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Beleid i.v.m. interlaboratoriumtesten.
HANDLEIDING: REGISTREREN VAN VACCINATIES Q-KOORTS
Historiek Op 11 september 2008 stelt een bedrijf uit de melksector in Nieuw-Zeeland de autoriteiten in kennis van een geval van fraude : aanwezigheid van.
1 afgebakende Zone in Noordzee waar mosselen gekweekt / geoogst worden
Autocontrole en de gidsen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Kalender opleiding / workshops.
DG Controle – Sector DIS
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorlichtingscel Pierre Cassart Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Tendenzen 2006 Paul MULLIER Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire PCB’s/Dioxinen in Iers varkensvlees ___________________________ Chronologisch overzicht en maatregelen.
Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009
Emmanuelle Moons 28 november 2007
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bluetongue: Stand van zaken en perspectieven Brussel, 19 maart 2008 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jacques Inghelram Cel Validatie Gidsen Autocontrole en de gidsen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 24 september.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
FAVV - DG Controlebeleid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Promotie autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Pascal Houbaert.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verlaging van de kosten FAVV (voedselveiligheid) voor de landbouw en de KMO’s Persconferentie.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
MIRA-infodag studies luchtkwaliteit 5 april 2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
JPM 29/09/04 Raadgevend Comité 1 Controleplan 2005  Monsters  Analyses  Audits  Controles  Inspecties.
Briefing diox Vervuiling veevoeder met dioxine Briefing van 30/01/2006, uur.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
Niet- rokersfaciliteiten in de Horeca. Bron: OIVO Rookvrije plaatsen? 25% 34% 31% 10% Moeilijk Eerder moeilijk Eerder gemakkelijk Gemakkelijk - 59% +
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Knolcyperus: een nieuwe bedreiging?
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
Voorstelling Juridische Dienst
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Incident fipronil: lessons learned
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Transcript van de presentatie:

DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek Dochy Jean-Marie Directeur-Generaal Controle

Inhoudstafel Wetgeving, Procedure resultaten Chronologie en lokatie Resultaten van de onderzoeken Interpretatie Conclusie

Wetgeving Procedure uitslagen Verordening 1881/2006 van de Commissie van 19 december 2006 tot vaststelling van de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen Procedure uitslagen : Calux : voorlopige uitslag GC-HRMS : uitslag na bevestiging

Monitoring controle : PCDD’s, PCDF’s dioxin like PCB’s 2006 : 5.094 controles - 857 in slachthuizen : 3 dieren NC - 77 op melkveebedrijven : alles C 2007 : 3.057 controles - slachthuizen : 2 dieren NC - 36 melkbedrijven : 3 stalen NC inclusief Stabroek

Chronologie en lokatie Resultaat Calux NC voor dioxin like PCB’s stier afkomstig van bedrijf X aangeboden slachthuis Mechelen 20-07-2007; monster in functie van Controleplan Resultaat GC-HRMS NC 09/08/2007 Opsporen contaminatie : - door FAVV : 41 monsternames melk, commerciële diervoeders en voeders (gras, graskuil,maïs en maïskuil) op bedrijf X en 4 omliggende bedrijven - door bedrijf X : 2 monsternames vlees Kaart met lokatie Niet Conforme resultaten voorlopig geblokkeerde en bevestigde

Resultaten 41 monsters FAVV: - 38 Conform - 1 melk : NC bevestigd - 2 kuilgras : NC bevestigd 2 monsters vlees bedrijf X : NC Calux geen bevestiging gevraagd : kostprijs ! Kuilgras werd gebruikt als voeder voor de dieren van de NC resultaten (melk en vlees)

Interpretatie analyseresultaten Profielen van de dioxines en dioxin like PCB’s in monsters van kuilgras,gras,melk,vlees (FAVV) en atmosferische deposities in mei – juni 2006 (VMM) te Stabroek zijn gelijkaardig Besmetting wordt niet veroorzaakt door aangekochte producten; wel door een externe bron van dioxines en dioxin like PCB’s Advies gevraagd aan Wetenschappelijk Comité FAVV

Conclusies Resultaten en enquete FAVV : contaminatie NIET te wijten aan commerciele diervoeders, meststoffen of bodemverbeteraars Door VMM werden verhoogde deposities van dioxines en dioxin like PCB’s gemeten in mei – juni 2006 Vermoedelijk contaminatie vanuit een niet thermische bron door de lucht verspreid gras kuilgras dier melk Momenteel algemene situatie terug gunstig Dieren bedrijf X nog geblokkeerd tot bedrijf kan aantonen dat vlees terug Conform is