H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

België Onze geschiedenis.
Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Ontstaan van steden.
De Republiek in een tijd van vorsten
N)’- ,; Geschiedenis.
Tijdvak: Steden en Staten
Burgers regelen het zelf
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
WO I.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Machtige heren, halfvrije boeren
Paragraaf 4.2 Vorige les: de opkomst van steden
Romeinen in Noord-West Europa
Het Romeinse Rijk was een agrarisch-urbane samenleving
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 1 - De Hanze.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Kruistochten.
Hofstelsel en horigheid
Hoofdstuk 2.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Paragraaf 5.6 Islam.
De opkomst van de middeleeuwse stad
Machtige heren, halfvrije boeren
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
DE MIDDELEEUWSE STAD.
Tijd van burchten en steden
BRUGGE: STAD IN DE MIDDELEEUWEN
De kruistochten.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Hoofdstuk 3.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
De late middeleeuwen, 900 – 1600 NIEUW TIJDVAK (4)
De late middeleeuwen, 900 – 1600 NIEUW TIJDVAK (4)
Tijd van steden en staten
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk 1: de 15e en 16e eeuw
Een Christelijke samenleving
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
Paragraaf 5.3 en 5.5.  Aan het eind van de les kun je…  Herhaling  Centralisatie  Kruistochten  Reactie moslims  Opdracht  Afsluiting.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Ontstaan van een decentrale, feodale standensamenleving
H4.2 De expansie van het Christendom
Revoluties in Europa.
Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Tijd van steden en staten 1000 – 1500
Steden en kruistochten
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 29 - De Hanze.
Tijd van Steden en Staten
Transcript van de presentatie:

H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden Steden vechten voor meer vrijheid Ontstaan staten

Oorzaken 1e kruistocht Directe oorzaak Indirecte oorzaak Eerste kruistocht Keizer Byzantijnse Rijk vraagt Paus om hulp Seldjoeken veroveren het Midden-Oosten en dus grote delen van het BR Paus Urbanus II roept op tot een kruistocht Pelgrimstochten naar het Heilige Land (Jeruzalem) worden hierdoor bemoeilijkt

Gevolgen 4e kruistocht Op korte termijn Op lange termijn Bedoeld Onbedoeld Constantinopel valt in handen van de kruisridders Delen van BR blijven decennialang in handen van het Westen Venetianen sturen aan op uitschakeling van Constantinopel Vernieling van Constantinopel terwijl de Keizer juist om hulp had gevraagd. Plunderingen en moorden in Constantinopel Oosterse orthodoxe kerk vertrouwen de Paus helemaal niet meer

Opleving van de handel en ontstaan steden Agrarisch-urbane samenleving Agrarische samenleving Agrarisch-urbane samenleving

Ontstaan nieuwe machtscentra

Opdracht 'De Hanze'

1. Waarom was Diedric Brant in Sankor toen hij stierf? Daar vond in de late Middeleeuwen de grootste jaarmarkt van het Noorden plaats. Deze duurde van eind september tot begin november. Hij stierf in september 1368...

De jaarmarkten Elke middeleeuwse stad had een jaarmarkt. De grootste bevonden zich in Frankrijk, Italië en Vlaanderen. Daar werden allerlei producten verhandeld.

2. Wat was Diedric's rol bij het ontstaan van de Hanze? Hij was woordvoerder van de Keulse Confederatie. Steden waarvan hun economie dreef op de Oostlandvaart sloten samen in 1367 dit verbond. Steden als Deventer, Utrecht, Zwolle, Hasselt, Groningen, Zierikzee, Dordrecht, Amsterdam en Enkhuizen deden mee. Het was een gelegenheidsverbond om tegen de Deense koning Valdemar op te treden. Pas een halve eeuw later zou de Hanze formeel opgericht worden.

3. Kun je het ontstaan van de Hanze verklaren?

a. Wat waren de economische factoren? De handel was eerst kwetsbaar, om die te beschermen gingen steden soms een onderling verbond aan. Ze zorgden voor veilige havens en vuurtorens. Hanzesteden kregen ook privileges door de markt af te schermen: bepaalde producten werden alleen in de Hanzesteden aangeboden. Gedurende de 14e tot de 16e eeuw sloten zich 200 steden aan bij de Hanze.

b. Wat waren de geografische factoren? Alle belangrijke steden van de Hanze lagen aan de kust of aan rivieren wat het vervoer van producten efficiënt en makkelijk maakte.

c. Wat waren de historische factoren?

De kogge Die vormde de belangrijkste schakel in de opbloeiende handel in Noord-Europa. Lengte: 15 tot 30 meter. Kon over lange afstanden grote ladingen over zee vervoeren.

Introductie H.4.4: Steden vechten voor meer vrijheid. Boeren op het platteland: lijfeigenen en horigen = geen macht! ≠ Mensen in de steden waren vrijer + ze maakten gebruik van hun grote inwonertal en economische macht tijdens conflicten en oorlogen

Stadsrechten Canon van Amsterdam: 'Tolprivilege 1275' Begin 12e eeuw: verschillende Vlaamse adellijke families vochten om de macht. Diederik van Elzas, gesteund door de steden, verdiende uiteindelijk de voorkeur. In ruil hiervoor kregen de steden stadsrechten. Canon van Amsterdam: 'Tolprivilege 1275' →http://www.at5.nl/tv/de-canon-van-amsterdam/aflevering/2183