Een lichtstraal gaat over van lucht naar water De invalshoek a = 40°

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klik op de oefening die je wil maken:
Advertisements

OPTICA Deel 3: lichtbreking.
LICHT - WEERKAATSING De spiegelwet.
Wet van snellius sin = n sin Willebrord Snellius ( ) i = inval
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
Periode 2: LICHT EN GELUID
Lenzen.
Een lichtstraal gaat over van lucht naar water De invalshoek a = 40°
v.b. Licht gaat van lucht naar water
Breking van licht Bolle lens Holle lens
Het prijs- of marktmechanisme I
Weerkaatsing. ∠i = ∠t (spiegelwet) Construeren
Hoogtelijn.
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Oefening 1.11a Vakgroep WISK-TW Evenwijdige rechten.
Basisconstructie VII Neerslaan van een punt in een hor.-/frontvlak Vakgroep WISK-TW.
vwo B Samenvatting Hoofdstuk 8
Omtrekshoeken Stelling van de constante hoek:
Gelijkvormige driehoeken
∙ ∙ Lijn A B Een lijn heeft geen eindpunten.
Kan het ook makkelijker?
4 Terugkaatsing en spiegels
Optische eigenschap van de parabool
Optica Spiegels Breking Lenzen Biofysica het oog oudziend verziend
Spiegel: terugkaatsing
Breking r i r > i (hoek r is groter dan hoek i) i = hoek van inval
Terugkaatsing en breking
Tweedegraadsfuncties
Spiegel: terugkaatsing
Optische eigenschap van de ellips
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Basisconstructie VIII Terugwentelen van een punt na neerslaan. Vakgroep WISK-TW.
2. Licht en zien pg. 13.
Oefeningen lensconstructies
Gereedschapskist vlakke meetkunde
Gereedschapskist vlakke meetkunde
OPTICA Deel 2 -lichtbreking.
‘Vormleer: punten, lijnen, vlakken, hoeken’
Deel 3: lichtbreking 1. Cursus pag  A: Neem een doorschijnend glas met en zonder water en doe er een potlood in  B: Leg een dikke glasplaat op.
Lichtbreking sciencmc2.nl.
Breking.
Meetkunde 5L week 15: Driehoeken tekenen vierhoeken vlakke figuren
Meetkunde 5L herhalingsweek: 5L : ‘herhalingsweek’
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Gezondheidszorg: hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Druk op Esc om terug te keren Press Esc to return.
Breking. . Lucht water Licht verplaats zich door de ene stof makkelijker dan de ander. Net zoals de honden die hier rennen Lichtsnelheid.
Meetkunde 5de leerjaar.
Loodrechte lijnen tekenen
Consctructiestralen bij een positieve lens.
Veilig en Vlot Kern 1 t/m 12 Klik op de spatiebalk.
Terugkaatsing.
Druk op Esc om terug te keren Press Esc to return to normal screen
2 VMBO-T/HAVO deel Driehoeken tekenen Drie zijden gegeven VMBO-T
Breking.
HAVO/VWO Driehoeken en hoeken 1 1.
2. Tweedegraadsfuncties en vergelijking cirkel
Gelijke afstanden Gelijke afstanden Gelijke afstanden © André Snijers.
Examentraining.
BREKING VAN LICHT EEN LICHTSTRAAL VERANDERT VAN RICHTING
Eigenschap en constructie van de middelloodlijn van een lijnstuk
M2 2 De piramide, de kegel en de bol M A R T X I © André Snijers W K U
LICHT - WEERKAATSING De spiegelwet.
Reflecteren is terugkaatsen. Twee soorten:
Lengte en afstand Lengte en afstand Lengte en afstand © André Snijers.
1. Driehoek 2. Grafiek 3. Oneven 4. Volle hoek 5. Kwadrant
De Spiegelwet.
Eigenschap en constructie van de bissectrice van een hoek
LICHT - WEERKAATSING De spiegelwet.
De cirkel De cirkel De cirkel © André Snijers.
Eigenschappen van de draaiingen
Transcript van de presentatie:

Een lichtstraal gaat over van lucht naar water De invalshoek a = 40° De brekingsindex van water t.o.v. lucht: n = 1,33 De brekingsindex kan in een breuk omgezet worden: n = 4 / 3 Teken de gebroken straal in water… Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Teken het grensvlak tussen de 2 middenstoffen en noteer hun naam (lucht en water) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Teken het grensvlak tussen de 2 middenstoffen en noteer hun naam (lucht en water) Bepaal zelf een punt waar de invallende straal op het grensvlak tussen lucht en water zal invallen (= invalspunt I) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Bepaal zelf een punt waar de invallende straal op het grensvlak tussen lucht en water zal invallen (= invalspunt I) Construeer (met een geodriehoek!) in het invalspunt de normaal (dit is de loodrechte in het invalspunt) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Bepaal (met een geodriehoek!) de invalshoek a (a = 40°) Construeer (met een geodriehoek!) in het invalspunt de normaal (dit is de loodrechte in het invalspunt) Bepaal (met een geodriehoek!) de invalshoek a (a = 40°) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Bepaal (met een geodriehoek!) de invalshoek a (a = 40°) Teken de invallende straal Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Teken de invallende straal Om de gebroken straal te tekenen bepaal je eerst de brekingshoek b Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Om de gebroken straal te tekenen bepaal je eerst de brekingshoek b Hoe doe je dit? Teken een willekeurige cirkel met een straal naar keuze én met als middelpunt het invalspunt I Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Teken een willekeurige cirkel met een straal naar keuze én met als middelpunt het invalspunt I Laat (met een geodriehoek!) een loodlijn neer op het grensvlak vanuit het snijpunt van de invallende straal met de cirkel Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Verdeel het lijnstuk tussen het invalspunt I Laat (met een geodriehoek!) een loodlijn neer op het grensvlak vanuit het snijpunt van de invallende straal met de cirkel Verdeel het lijnstuk tussen het invalspunt I en het snijpunt van de loodlijn met het grensvlak in 4 gelijke delen (n = 4 / 3) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Verdeel het lijnstuk tussen het invalspunt I en het snijpunt van de loodlijn met het grensvlak in 4 gelijke delen (n = 4 / 3) Pas nu 3 van deze delen af op het grensvlak aan de andere zijde van de normaal uitleg over de gebruikte verhouding 4:3 - klik Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Pas nu 3 van deze delen af op het grensvlak aan de andere zijde van de normaal Je bekomt een nieuw lijnstuk. Uit het eindpunt van dit nieuw lijnstuk laat je (met een geodriehoek!) een loodlijn neer op de cirkel Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Je bekomt een nieuw lijnstuk Je bekomt een nieuw lijnstuk. Uit het eindpunt van dit nieuw lijnstuk laat je (met een geodriehoek!) een loodlijn neer op de cirkel Het snijpunt van de zopas geconstrueerde loodlijn met de cirkel is tevens het snijpunt van de cirkel met de gebroken straal… Teken de gebroken straal vanuit het invalspunt I door het zonet gevonden snijpunt Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Meet (met een geodriehoek!) de brekingshoek b Het snijpunt van de zopas geconstrueerde loodlijn met de cirkel is tevens het snijpunt van de cirkel met de gebroken straal… Teken de gebroken straal vanuit het invalspunt I door het zonet gevonden snijpunt Meet (met een geodriehoek!) de brekingshoek b Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

(b = 28° 49’ 19”) Meet (met een geodriehoek!) de brekingshoek b Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Terug naar tekening en uitleg (klik) Wat laat ons toe om de verhouding 4 / 3 te hanteren? Terug naar tekening en uitleg (klik) Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Je kan de brekingshoek ook berekenen. Op de volgende pagina is het voorbeeld uitgewerkt… Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)

Klik door om deze voorstelling opnieuw te bekijken… Om de voorstelling te beëindigen, druk op ESC Fysica Vandaag 3.2 – oefening 5 pagina 51 (presentatie: Paul De Meyer)