Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van rotatie krommen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oude denkbeelden over het heelal
Advertisements

Kan je de betekenis van de afkortingen in s = v x t benoemen
Energie Wanneer bezit een lichaam energie ?
Eenparige vertraagde beweging
-Glucuronidase (GUS)
Havo5 WA Extra opgaven.
Bodemdaling NW Friesland
Hoe teken je een goede grafiek: bovenbouw
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Eenparige versnelde beweging
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
Newton - VWO Kracht en beweging Samenvatting.
Witte dwergen, Neutronensterren en Zwarte Gaten
J.W. van Holten Metius, Structuur en evolutie van de kosmos.
Stoffen en stofeigenschappen
Newton - VWO Energie en beweging Samenvatting.
Differentieer regels De afgeleide van een functie f is volgens de limietdefinitie: Meestal bepaal je de afgeleide niet met deze limietdefinitie, maar.
Differentieer regels De afgeleide van een functie f is volgens de limietdefinitie: Meestal bepaal je de afgeleide niet met deze limietdefinitie, maar.
Gegevensverwerving en verwerking
Inferentie voor regressie
Het proefverslag Van de calorimetrie-proef (proef 4) moet een proefverslag worden gemaakt. De studenten die proef 4 hebben gedaan in de week van 29 sept 
Metingen met spreiding
1212 /n Metingen aan de hoogte van een toren  D  wordt gemeten met onzekerheid S  =0.1 o. Vraag 1: Op welke afstand D moet je gaan staan om H zo nauwkeurig.
Large-scale structure
Spiraal- en S0 stelsels.
Stephan Berendonk Leon van den Broek Maarten Smit
Vestibulaire basis van visuele stabiliteit
Licht van de sterren Paul Groot Afdeling Sterrenkunde, IMAPP Radboud Universiteit Nijmegen
Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van gravitatie lenzen gevormd door clusters Is cosmology a solved problem?
Alles uit (bijna) Niets
De eenparige beweging..
Molair Volume (Vm).
Infraroodspectrometrie (IR)
Gideon Koekoek 21 November 2007
Gideon Koekoek 8 september 2009
Voorspellende analyse
Spinrag in het Heelal Door Joris Voorn The spiderweb galaxy: a forming massive cluster galaxy at z ≈ 2 (Miley et al. 2006)
Het DI Herculis Mysterie Naar het artikel: ‘Misaligned spin and orbital axes cause the anomalous precession of DI Herculis’ Simon Albrecht, Sabine Reffert,
Dark matter halo concentrations in the WMAP5 cosmology Ruben van Drongelen
22 De wet van Gauss H o o f d s t u k Elektrische flux
Elektriciteit 1 Basisteksten
Wrijvingskracht en normaal kracht toegepast
2e Wet van Newton: kracht verandert beweging
3.4 Rekenen met energie 4T Nask1 H3 Energie.
Bedrijfskunde in kleur
1 van 8 Bernoulli-stochasten & Binomiale stochasten © CI 2003.
Klas 2 m en herhaling voor klas 3 m
Hogeschool Rotterdam L. Gernand| ELEKTRON
A high stellar velocity dispersion for a compact massive galaxy at redshift z = Joris Hanse
Meting van de lichtsnelheid
Investeringsselectie
Antimaterie Door Jasper Bootsma, Tjeerd Broerse, Hanna Post, Victor Kroon en Matthijs van Raaij.
Door Simone, Ivo en Sivanne V2A
Hoge Energie Fysica Introductie in de experimentele hoge energie fysica Stan Bentvelsen NIKHEF Kruislaan SJ Amsterdam Kamer H250 – tel
6 Vaardigheden 6.1 Rekenvaardigheden Rekenen in verhouding
Samenvatting CONCEPT.
Wat is evenwicht? hoe kun je met krachten tekenen en rekenen?
De grens van het waarneembare heelal Space Class Sonnenborgh 5 oct 2010 John Heise, Universiteit Utrecht SRON-Ruimteonderzoek Nederland.
Straling van Sterren Hoofdstuk 3 Stevin deel 3.
Geeft de MDRD formule een betere benadering van de glomerulaire filtratiesnelheid dan de formule van Cockcroft-Gault? Rikkert Jonkheijm AIOS Erasmus MC.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Kosmologie Het is maar hoe je het bekijkt... Marcel Haas, Winterkamp 2006.
Wat is licht? deeltje, want licht gaat in een rechte lijn (Newton) golf (Huygens), want er komen dingen voor die ook je ook bij watergolven ziet (buiging.
Natuurkunde Overal Hoofdstuk 11: Bouw van ons zonnestelsel.
Wat zegt een steekproef?
Gevorderde PROGRAMmeer Les
Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP
Voorspellende analyse
Van atoom tot kosmos Piet Mulders HOVO – cursus februari/maart 2019
Transcript van de presentatie:

Is cosmology a solved problem?

Bepaling van Ω DM met behulp van rotatie krommen

Is cosmology a solved problem? Kunnen we Donkere Materie meten met rotatie krommen?

Wat is een rotatie kromme? Het is een plot van de rotatiesnelheid op de y-as tegen de straal op de x-as: De rotatie kromme van de Melkweg.

Een rotatie kromme meten. Je meet dus een rotatie kromme door de rotatiesnelheid op verschillende afstanden tot het centrum van een sterrenstelsel te meten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Doppler effect:

De eisen aan het sterrenstelsel. -Al het gas moet met ongeveer dezelfde snelheid in dezelfde richting bewegen. -Een inclinatie tussen 30° en 60° Van een face-on sterrenstelsel kun je geen rotatie kromme meten omdat er geen radiale snelheid is. Van een edge-on sterrenstelsel kun je de licht- verdeling niet goed meten. -Alle beweging moet cirkelvormig zijn om de rotatie kromme te kunnen gebruiken.

Donkere Materie In de buiten delen van een sterrenstelsel zou een rotatie kromme naar beneden moeten gaan, maar dit meten we niet. Dit kan worden verklaard met de theorie van Donkere Materie. Volgens die theorie bevindt zich ook onmeetbare massa en de sterrenstelsels.

Metingen De zichtbare materie wordt vaak in 2 groepen verdeeld: gas en sterren. Van beide wordt de lichtkracht bepaald om de massa uit te rekenen. Met de lichtkracht(L) en de massa-lichtkracht verhouding (M/L) is vervolgens de massa te berekenen.

Massa van de zichtbare materie. Voor gas is M/L redelijk constant: Er komt maar een kleine fout in de berekende massa. Voor sterren varieert M/L sterk. Dit hangt o.a. af van het soort populatie en de leeftijd. Bij een schatting levert dit een grote fout op, dus dit wordt ook wel als vrije parameter in de fits meegenomen.

Het Donkere Materie model. Als we de massaverdeling van de Donkere Materie direct van de rotatiekromme zouden afleiden kunnen door vreemde of zelfs onmogelijke dingen insluipen door fouten in de metingen of aannames. Om dit te voorkomen wordt met modellen voor de Donkere Materie verdeling gewerkt. In deze modellen wordt de massaverdeling beschreven aan de hand van een aantal parameters. In de meeste modellen bevindt de donkere materie zich in een ellipsvormige halo rond het sterrenstelsel.

De rotatie snelheid berekenen De rotatiesnelheid van materie rond een centrale massa: Als je deze formule gebruikt om een rotatie kromme te maken moet je aan aantal aannames maken: -Alle materie beweegt in cirkelbanen rond het centrum. -Alle massa is verdeelt in homogene schillen.

Het fitten van een rotatie kromme. Nu kun je de voorspelde massa invullen als functie van de straal om de rotatie kromme van je model te krijgen. Door de vrije parameters te variëren kan de gemeten rotatie kromme benaderd worden.

Conclusie Het bepalen van de hoeveelheid Donkere Materie in een sterrenstelsel is wel mogelijk, maar alleen met veel onzekerheden. In de meeste papers wordt dan ook weinig gesproken over specifieke waarden, maar meer over welke modellen en parameters de beste fits opleveren. Voor de bijdrage aan het kosmologische geheel zijn rotatie krommen niet erg nuttig. Zoals eerder genoemd bevindt zich buiten het meetbare deel van een sterrenstelsel ook nog Donkere Materie. Hoeveel dit is en hoever dit doorgaat is niet te meten. Een Ω DM kan dus niet goed bepaald worden.

Bronnen Papers -Probing for Dark Matter within spiral galaxy disks. (Kranz, Slyz en Rix) -A high-resolution rotation curve of NGC 6822: a test-case for cold Dark Matter.(Weldrake, De Blok en Walter) -Extended rotation curves of spiral galaxies: Dark Haloes and modified dynamics.(Begeman, Broeils en Sanders) Andere bronnen -Introductory Astronomy and Astrophysics. (Zeilik en Gregory)