KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
Advertisements

Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
j.roesink_uu utrecht_november 2013

Historisch overzicht paragraaf 6.1
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
De blokvorming in Oost en West
IJzeren gordijn gaat open
Hoofdstuk 5.
Wereldwijde Koude oorlog
4.4 De eerste jaren van de koude oorlog ( )
De Verenigde Staten en hun federale overheid
De Verenigde Staten en hun federale overheid
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Openlijke conflict.
DE KOUDE OORLOG.
Op weg naar het einde.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel.
Oprichting en optreden van de VN
Hoofdstuk 2 W.O II.
Hoofdstuk 3. Noord en Zuid-Vietnam na 1954
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
Hoofdstuk 4. Een supermacht verliest een oorlog ( )
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Hoofdstuk 5 Koude Oorlog.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog Par 1: Oorzaken
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Tijd van televisie en computer
Koude Oorlog Ine Megens/ Eigentijdse Geschiedenis RUG
De Koude Oorlog ?.
WO I
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog Par 1A: Oorlog in Europa
Tijd van televisie en computer, 1950 – 2010
Relatie VS - SU WO - I WO - II In 1945 Samenwerking door o.a. VN
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Tijd van televisie en computer, 1950 – Tijd van televisie en computer, Agenda: Strip Huiswerk Oriëntatieopdrachten Hoe kwamen de bondgenoten.
De wereld in blokken Martijn, luuk & daan.
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Koreaoorlog Vietnamoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Koude Oorlog Hoofdstuk 5 Paragraaf 1.1.
Paragraaf 1 Einde van Koude Oorlog
Conflicten en oorlogen
Einde van de Koude Oorlog Oorzaken en gevolgen.
De Koude Oorlog
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
Cubacrisis Door: Iris Bos Manon Brunott Demie Roest.
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Paragraaf 13.1 Oost en West.
Context 3: Koude Oorlog Les 7 – Rollback of vreedzame co-existentie.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De koude oorlog.
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
1945.
Hoofdstuk 13 De wereld na 1945 Paragraaf 1 Oost en West.
Transcript van de presentatie:

KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.

Begrippen op een rijtje Atoomoorlog =Gewapende strijd gevoerd met nucleaire wapens. Wapenwedloop = Een strijd tussen staten om zoveel mogelijk technologisch geavanceerde machtsmiddelen te bezitten. Blokvorming =Een vorming van een bondgenootschap. (voorbeeld: Oost-Europa en West-Europa).

De Koude oorlog De Koude Oorlog: was een periode van gewapende vrede tussen de communistische wereld en het Westen in de tweede helft van de 20e eeuw Het kapitalistische westerse blok: inclusief Nederland en België. Leider: Verenigde Staten De communisten: Leider: Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China.

Wantrouwen tegenover Sovjet-Unie Rusland brak met de bondgenoten van de Triple Entente: Engeland en Frankrijk In 1919 werd in Moskou de Communistische Internationale opgericht. Rusland was op dat moment het enige communistische land ter wereld. Het Westen stond daar wantrouwend tegenover In 1938 trok Stalin de conclusie dat hij niet op hulp uit West-Europa kon rekenen bij een Duitse aanval Eind augustus 1939 sloot Stalin met Hitler een niet-aanvalsverdrag In september 1939 werd Polen door Duitsland en Rusland aangevallen en de Tweede Wereldoorlog was een feit.

Ideologische machtsblokken Oost West Supermacht: de Sovjet-Unie Ideologie: communisme Leiders: Stalin, Chroesjtsjov Militaire Bondgenootschappen: Warschaupact Supermacht: de Verenigde Staten Ideologie: kapitalisme Leiders: Truman, Kennedy Militaire bondgenootschappen: NAVO

Tegenpolen Communisme Kapitalisme Politieke stroming waarbij gelijkwaardigheid en Gemeenschappelijk bezit bovenaan staan. Economisch systeem met als belangrijke kenmerken: winst streven, privébezit en vrije concurrentie.

Begin koude oorlog De traditionalisten vinden dat de Koude Oorlog is ontstaan door de expansionistische politiek van de Sovjet-Unie onder Stalin, net na de Tweede Wereldoorlog De revisionisten wijzen juist Amerikaanse expansie aan als oorzaak voor de Koude Oorlog De postrevisionisten ,zien de Koude Oorlog als iets dat onvermijdelijk was en waarbij niet echt een schuldige partij kan worden aangewezen Verschil in ideologie De dood op de Amerikaanse president Roosevelt in 1945 Het communisme, dat ontstond na de eerste wereldoorlog

De Berlijnse Muur Symbool van de Koude Oorlog 13 augustus 1961 – 9 november 1989 Ulbricht en Chroesjtjsov willen eind aan leegloop Oost Duitsland Gevolgen: Mensen raken baan kwijt Oosten raakt verouderd

De Cuba Crisis 1958: Fidel Castro aan de macht Mislukking Varkensbaai Kennedy en Chroesjtsjov bereiken akkoord: Kennedy beloofd Rusland niet aan te vallen Chroesjtsjov haalt raketten weg

Einde Koude Oorlog Verhouding Rusland en het Westen steeds beter door: 1988 Russische troepen teruggetrokken uit Afghanistan. 1989 alleenheerschappij van communistische partij afgeschaft 1990 akkoord dat DDR uit Warschaupact trad 1990: Golfoorlog Tegenstellingen tussen Rusland en het Westen: Rusland tegen lid worden van de NAVO Rusland steunde Servië, het Westen steunde de Kroaten en moslims in Bosnië en Kosovo

Communisme nog in enkele landen Cuba, China, Noord-Korea, Laos en Vietnam

Oorzaken ‘wonderjaar’ Te hoge kosten van de Koude Oorlog Verlies aan vertrouwen in het communisme

Koude oorlog gebeurtenissen Leiders 1948/1949 Berlijn blokkade 1949 China communistisch 1950-1953 Korea oorlog 1961 Berlijn (muur) 1962 Cuba crisis 1964-1974 Vietnam 1979 Afghanistan Truman ‘45-’52 (VS), Stalin – ’53 (SU) Eisenhower ‘52-’60 (VS), Chroestjov ‘56-’64(SU) Kennedy ‘60- ‘63 (VS) Johnson ‘63-’68 (VS), Freznjev ‘64-’82 (SU) Nixon ‘68- ’74 (VS) Ford ‘74-’76 (VS)

Overige leiders VS SU Carter ‘76- ‘80 Reager ‘80- ‘88 Bush sr. ‘88- ‘92 Clinton ‘92- ‘00 Bush jr. ‘00- ‘08 Obama ‘08- ? Gorbatsjov ‘85- ‘91 Yeltsin ‘91- ‘99 Poetin ’99- ‘08 Medveder ‘08- ?

Einde