The Cross Entropy method for Credit Portfolio Monte Carlo calculations Floris de Vooys 10 December 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De zin en onzin van escrow
Advertisements

Klimaatrobuustere modellering van evapotranspiratie
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
Sales Management 8. Motivatie en Training.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Les 2 De antwoorden na een opening van 1 in een kleur
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
HOOFDSTUK 12 Media.
H10: Prijsmanagement.
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen
Diagnosticeer uw schouder Dit is een interactieve gids om u te helpen vinden relevante patiënten informatie over uw schouderprobleem. Het is bedoeld als.
Datastructuren Analyse van Algoritmen en O
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
Leiden University. The university to discover. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Denkgereedschap.
WISKUNDIGE FORMULES.
XBRL / SBR Train de Trainer sessie Deel 2 A (van 3) 28 november 2012 SBR-Team Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
MEDIALANDSCHAP We onderscheiden: Visuele media Auditieve media
Overzicht presentatie
Internationale hogeschool Breda Wiskunde bij het ontwerpen en evalueren van verkeerslichtenregelingen Wachten voor een verkeerslicht duurt altijd te lang…..
Visibility-based Probabilistic Roadmaps for Motion Planning Tim Schlechter 13 februari 2003.
Regelmaat in getallen … … …
Deze les wordt verzorgd door de Kansrekening en statistiekgroep Faculteit W&I TU/e.
IJspakketten Annette Ficker Tim Oosterwijk
IJspakketten Annette Ficker Tim Oosterwijk
Beslisbomen Robert de Hoog College Beslissingsondersteuning 26 september 2002.
TUDelft Knowledge Based Systems Group Zuidplantsoen BZ Delft, The Netherlands Caspar Treijtel Multi-agent Stratego.
Les 10 : MODULE 1 Snedekrachten
Bewegen Hoofdstuk 3 Beweging Ing. J. van de Worp.
Bewegen Hoofdstuk 3 Beweging Ing. J. van de Worp.
Goedemiddag H3b.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Elektriciteit 1 Basisteksten
Les 9 Gelijkstroomschakelingen
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Inkomen 21 Begrippen H6. 2 Begrippen Directe belastingen Belastingen die rechtstreeks aan de overheid moeten worden betaald.
De Nederlandse economie 2 e kwartaal 2010 PROGRAMMA Opening en uitreiken persmap – Leespauze – Presentatie uitkomsten door.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
Toegepaste mechanica voor studenten differentiatie Constructie
Economische impact sluiting Ford Genk Ludo Peeters en Mark Vancauteren (Universiteit Hasselt)
A H M F K EB C x 85 Korte zijde bij C 2 e secties volte 14 m en op afstand komen ( 0,5 rijbaan)
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
1 Duurzaam ondernemen werkt ! Milieu en werkgelegenheid Peter Van Humbeeck SERV.
Lessen 17 / 40 De mensen die recent lessen hebben gevolgd hebben deze beoordeeld op 4 aspecten. In de getoonde grafiek steekt 1 aspect negatief af t.o.v.
20/08/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Week /11/ Dalende beurzen Blijkbaar is de macht van de centrale banken in de wereld overroepen Men kan niet blijven de mensen.
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
24/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week Stemkeuze is Vooral je eigen belang nastreven Spaarders vergeten dit soms.
Voorraadbeheer en bestellen
Goederenverwerking H1 Voorraadadministratie bijhouden Manager Handel.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
ZijActief Koningslust
Voorraadbeheer en bestellen
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Voorraadbeheer en bestellen
Transcript van de presentatie:

The Cross Entropy method for Credit Portfolio Monte Carlo calculations Floris de Vooys 10 December 2011

2 Overzicht Introductie en probleemstelling Kredietrisico op portfolioniveau De Cross Entropy methode Resultaten

3 Introductie en probleemstelling Kredietrisico’s behoren tot de grootste risico’s van een bank. Modellen zijn complex en hebben geen analytische oplossing. Daarom wordt gebruik gemaakt van Monte Carlo. Monte Carlo-simulaties zijn traag, maar kunnen worden versneld door o.a. de Cross Entropy methode. Voordelen van een snellere simulatie: –Minder hardware nodig; –Mogelijkheid tot vaker uitvoeren van de simulatie; –Mogelijkheid tot verfijning van het model. Onderzoeksvraag: in welke mate kan de Cross-Entropy methode helpen Monte Carlo-simulaties voor kredietportfolio’s te versnellen?

4 Kredietrisico Kredietrisico = risico dat klanten niet aan hun financiële verplichtingen voldoen (“default”) Voor individuele klanten beheerst door: –Acceptatiecriteria –Zekerheden/onderpand –Structuur van het product –“verwachte” verliezen Voor portfolio’s beheerst door: –Concentraties –“onverwachte” verliezen Vraag voor een kredietinstelling: hoe groot moet de buffer zijn die nodig is om onverwachte verliezen op te vangen?

5 Concentraties/Correlaties Defaults komen vaak in “golven”: Olie-industrie: 22 defaults tussen 1982 en 1986 Spoorconglomeraten: Een default elk jaar tussen 1970 en 1977 Luchtvaartmaatschappijen: 3 defaults in 1970–1971, 5 defaults in 1989–1990 Kredietverstrekkers: 19 defaults in Casino’s / Hotelketens: 10 defaults in 1990 Warenhuizen: meer dan 20 defaults tussen 1990 en 1992 Constructie/onroerend goed: 4 defaults in 1992

6 Buffer voor onverwachte verliezen: Economisch Kapitaal expected loss 99.9% percentile

7 “Afstand tot default” – het Merton Model Activa Passiva Eigen vermogen Waarde van het bedrijf default scenario’s drempel voor default

8 Modellering van correlaties van activa Multi-factor model op drie niveaus: –Mondiale factoren (“wereldeconomie”) –Regio- en sectorspecifieke factoren (“locale economie”) –Bedrijfsspecifieke factoren Factoren bepaald via Principal Component Analyse / Regressie van bewegingen van aandelenkoersen. Verandering van de waarde van activa vooral gedreven door: –Sector/Industrie –Regio/Land –Omvang van het bedrijf (omzet/totale activa)

9 Genereren van toekomstige waarden van de activa

10 Monte Carlo Analytische oplossing is meestal niet beschikbaar Oplossing: simuleren van de onderliggende factoren via Monte Carlo: –Genereer factoren volgens onderliggende distributie, bv. een normaalverdeling. Dit geeft een “toestand van de economie” aan; –Bepaal de totale verliezen in de portfolio; –Herhaal met voldoende scenario’s totdat de gewenste foutmarge is bereikt. Grootste nadeel: methode is bijzonder traag

11 Importance Sampling Concept: gebruik van een andere kansverdeling van de onderliggende factoren en hier later voor compenseren.

12 Likelihood Ratio De Likelihood Ratio is de factor waarmee de kans op de gebeurtenis wordt onderschat of overschat. Deze kan direct uit de distributies worden afgeleid:

13 Degeneratie Bij Importance Sampling komen lage waarden voor de Likelihood Ratio vaker voor dan hoge. Er komen ook enkele zeer hoge waarden voor met een kleine waarschijnlijkheid. De Likelihood Ratio is zelf dus “skewed” (asymmetrisch) verdeeld. Dit probleem wordt groter als: –de Important Sampling distributie verder wordt verschoven, of; –Meer factoren worden verschoven.

14 Degeneratie

15 Degeneratie

16 Degeneratie

17 Degeneratie Een hoge “skewness” leidt tot hoge variantie. De Likelihood Ratio wordt gebruikt als wegingsfactor voor de schatting van kapitaal, dus deze schatting heeft ook een hoge variantie. De literatuur raadt aan om Importance Sampling niet te gebruiken bij meer dan 50 factoren (het gebruikte model heeft er 120)

18 Cross Entropy methode Concept: er bestaat een optimale distributie waarmee alle samples precies een verlies geven gelijk aan het gezochte kapitaalniveau met exact de bepaalde kans Deze distributie is niet te bepalen, maar wel de “afstand” tussen deze distributie en een andere distributie. Bij de Cross Entropy methode wordt de Kullback-Leibler afstand gebruikt. Deze afstand kan vaak met een analytische formule worden geminimaliseerd.

19 Cross Entropy - voorbeeld

20 Cross Entropy - voorbeeld

21 Samenvatting van de problemen en oplossingen ProbleemOplossing

22 Aanpak Ontwikkeling van generiek software-raamwerk voor de Cross Entropy methode. Onderliggende factoren zijn gesimuleerd op basis van een standaard-normaaldistributie. Methode is toegepast op de kredietportfolio zakelijke leningen van ING.

23 Resultaten

24 Vorm van de Verliesverdeling – kleine verliezen

25 Vorm van de Verliesverdeling – grote verliezen

26 Conclusie De Cross Entropy methode werkt goed om Monte Carlo analyse voor Credit Portfolio’s te versnellen. De methode is intuïtief en transparant. Er zijn geen problemen met “degeneratie van de Likelihood Ratio” Openstaande vragen: –Wanneer treedt precies wel degeneratie op? –Werkt dit voor alle (bank)portfolio’s? –Hoe verhoudt de gevonden verbetering zich tot andere methodes om Monte Carlo te versnellen? –Werkt de methode ook voor andere distributies dan de normaaldistributie?

27 Vragen ?