Www.vliz.be/educatie Zout in de zee © Mineral Information Institute.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Duurzaamheid en Watertechnologie Wat gaan we vandaag doen?
Advertisements

Concentratie Hardheid van water ADI-waarde
Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging
Bio-esthetiek vaktechnologie Mevr. Thyssen. 6de jaar 1ste trim.
Test jezelf! Wat weet jij over de aarde?
Duikboten illustratie
Waterquiz.
Bron afbeelding: Mieke Eggermont
Marc Bremer Scheikunde Marc Bremer
Zuiver water Prof. Bart Van der Bruggen Prof. Ilse Smets.
Globale planning Les 1: namen en eigenschappen van de planeten (1 t/m 6) Les 2: eigenschappen van de planeten (7 t/m 10) Les 3: maten in ons zonnestelsel.
Lozing van afvalwater in rivieren Gevolgen?
Door: Charlot Zwerink, Lisa Stensen en Veerle Schreuder
HuMaNia: “onze”wereld
Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging
§2.1 Kennismaken met Middellandse Zeegebied
Waterquiz 1e graad.
Verdampen.
Aardrijkskunde Omgaan met natuurlijke hulpbronnen § 7 en 8 en 9 Water in natte gebieden.
Gevecht om water in Midden-Oosten
Stoffentransport tussen cellen en hun omgeving
2.1 – Kennismaken met het Middellandse Zeegebied
Noodzaak van uitscheiding
4. Zuivere stoffen en mengsels
§3.1 Kennismaken met Middellandse Zeegebied
De waterkringloop Blijft oneindig duren.
Faseovergangen Modeloplossingen.
3 havo, H4 (les 3) 14 stellingen: juist/onjuist
Uitscheiding 6A.
Paragraaf 3.1.
Uitzetten en krimpen Faseovergang
De wereld: Wereldrecords
Gemaakt door Willem, Elise, Sebastiaan, Bart, Thomas, Zide, Guusje, wouter, Stan en Jon.
Zwarte gaten Fairouz, Maxime, Maurits en Paul.
Een quiz over… water.
De Dode Zee.
De nieuwe tempel uit de visioenen van Ezechiël
van ei tot z…… Waar komt een ei vandaan ? Wanneer eet je een ei ?
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
De grote zeequiz van het 4e leerjaar
Krokodil Door arne..
Piratenquiz… Schip ahoy!.
Algemene vragen. Algemene vragen Hoe heet de zee die aan België grenst?
Thema 2 Cellen § 2.4 Opname en afgifte van stoffen tussen cellen en het uit- of inwendig milieu.
THEMA 2 CELLEN BIOLOGIE DIGITAAL
Thema cellen Processen
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Osmose, turgor en plasmolyse bij planten
Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l).
De drie toestanden van water Water is enorm belangrijk voor al het leven op Aarde. Al het leven op Aarde bestaat grotendeels uit water en is afhankelijk.
Thema planten - Les 6 - Wortels -
2 TH Hoofdstuk 4 Water § 2-4 Wereld. Grootste deel van het aardoppervlak = zee = zout Geschikt / Ongeschikt als drinkwater? Water Geschikt / Ongeschikt.
Klimaat: Temperatuur, luchtdruk en wind, Neerslag
Het uitscheidingsstelsel
Chemie Overal , hoofdstuk 2.4
WAtervoorziening h. 2,1 Chemie Overal.
Weet jij veel over BEKEN ?
Water, zo gewoon, maar toch uniek
Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?
VISSEN BLOKBOEK NATUUR - LES 12.
Alle veranderingen in het landschap die
Thema 4 Mens en Milieu.
Herhalingspowerpoint bs 2 t/m 4
Het waterspel
Thema 2 Week 2.
Wat gaan we vandaag doen
IS EEN WALVIS WEL EENS BANG IN HET DONKER? LES 7 : DIEPSTE PLEK.
Hoofdstuk 3 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Water en watergeefsystemen
Transcript van de presentatie:

Zout in de zee © Mineral Information Institute

Inleiding Iedereen weet dat de zeeën zout zijn. Maar hoeveel zout zit er in de zeeën? Zit er in elke zee evenveel zout? Hoe kan men zout uit de zee halen? Hoe kunnen dieren leven in dit zoute milieu? Wat gebeurt er als we te lang zwemmen in de zee? Op al deze vragen krijg je een antwoord in dit lespakket.

Inhoud 1.Inleiding 2.Zoutgehalte van de zee 3.Zoutwinning 4.Osmose 5.Bronnen

1. Inleiding

1. Inleiding Dode zee

2. Zoutgehalte van de zee Rode Zee  Weinig rivieren  Sterke verdamping  zoutgehalte 41 pro mille

2. Zoutgehalte van de zee Oostzee  Veel rivieren  Weinig verdamping  zoutgehalte 7 pro mille

3. Zoutwinning: verdamping Zoutpannen Frankrijk Lage muurtjes langs de zee Grote vierkante kuilen

3. Zoutwinning: verdamping Zoutpannen Gozo Grote vierkante kuilen Lage muurtjes langs de zee

3. Zoutwinning: verdamping Proces zoutwinning

3. Zoutwinning: verdamping Zeewater stroomt van het ene bekken naar het andere  Legt + 60 km af  Zon verhit het water  Helemaal verdampt  Zout blijft over  Zout schoonmaken

3. Zoutwinning: bevriezen Zeewater bevriezen  ijslagen weghalen  zouten blijven achter  ontstaan zuiver zout en zuiver water

4. Osmose Zeewater - oplosmiddel: water - opgeloste stof: zout

4. Osmose: toepassingen Lichaamsvocht bevat dezelfde concentratie zout als het omringende water  kwal in zoet water  concentratie zout in de kwal is groter  kwal neemt water op  ploft uit elkaar

4. Osmose: toepassingen In bad  concentratie zout in lichaam is groter  lichaam gaat water opnemen  huid wordt zacht en gerimpeld In zee  concentratie zout in zee is groter  Lichaam gaat water afgeven  huid droogt uit

4. Osmose: toepassingen Gevangen vis  pekelen  concentratie zout buiten de vis is groter  vis droogt uit  bacteriën in de vis sterven

Bronnen Gujon A., Manganotto V., e.a., (1967), Ons leven op aarde: De zee, Uitgeverij De Goudvink N.V., Schelle, 71 Beekman G., Bruning L.,e.a., (2001), Zon, zee en sterren, stichting Universum en ANWB, Utrecht, 95 Tyberg S., (2001), artiscool: De kust, Uitgeverij Artis-Historia, Brussel, 47 cc703cc90334a