Disco les 25 Uitleg grammatica.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
Advertisements

Met veel liefs van deze engel
De optativus Basis: het verschil met de coniunctivus is dat de optativus een grote mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar zeer de.
De prijs van de benzine € 1,22 per liter.
•Wat is spinning? (foto van de fiets laten zien) •Wat is Spinningevent 2009? (foto van de zaal laten zien) •Waarom Spinningevent 2009? •Wat is Villa Joep?
De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.
Communicatief gedrag + / -
Persoonsvorm Saskia Hoekx.
Het leven.
Werkwoordspelling Hoe ging het ook alweer?.
KOMMAGEBRUIK.
'Om mijn oud woonhuis peppels staan'
Taalkunde Grammatica A
Het woordje ἀ ν Het woordje ἀ ν betekent zelf niets, maar geeft een bepaalde kleuring aan de werkwoordsvorm waar het bijstaat. We onderscheiden: - ἀ ν.
Verleden, heden en toekomst
College Schrijfvaardigheid
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Persoonsvorm Saskia Hoekx.
Gebiedende wijs 1.Cross Victoria Street. 2.Sit still, please. 3.Read the article on this page. 4.Watch out! Als je tegen iemand wilt zeggen dat hij/zij.
Vragen stellen Vormen van ‘to be’ kunnen de enige werkwoorden in de vraagzin zijn. Ben ik je beste vriend? Am I your best friend?
Three steps to success Foutloos zinnen vertalen in drie stappen
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
OM OVER NA TE DENKEN.
Les meilleures photos de L'année 2005 D'après NBC
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Een werkstuk maken.
1.2 Binnenkomst Nakijken herhaling 1.1 Uitleg 1.2 Lezen 1.2
Wat is de persoonsvorm?. Wat is de persoonsvorm?
Dictee 6.13 Succes.
Brugklas Werkwoordspelling.
Spreuken: De nederige wijze.
Uitleg persoonsvorm (pv)
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
Na hun bezoek aan Abraham vertrokken de twee engelen die God vergezelden naar Sodom en Gomorra, de stad waar Lot en zijn gezin woonde.
Grammatica en spelling
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
Rouw & Verlies Les 3.
Voegwoorden.
Hoe gebruik ik -d & -t? Leren en oefenen Maar eerst…….
Begrijpend leesstrategieën, verbanden, signaalwoorden
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
WEEK 2: 11 T/M 15 JANUARI Unidad 3: Y tú, ¿cómo eres?
Werkwoorden en tijden van het werkwoord. Spoorboekje Oefening werkwoorden Uitleg werkwoorden Uitleg tijden Oefening tijden Wat gaan we leren? Jullie kunnen.
Werkwoordsvormen, voorzetsels en voegwoorden
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Imparfait Nederlands:onvoltooid verleden tijd voorbeeldIk keek een film. Wij waren in Frankrijk.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
De aanvoegende wijs of conjunctief 30 maart 2016.
Inleiding Bijbelwetenschappen Online School of Catholic TheologyDr. Archibald L.H.M. van Wieringen pr. W ERKWOORDSTIJDEN (in plaats van ‘werkwoordelijke.
SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?
GRAMMATICA TIJDEN VAN HET WERKWOORD. WAT GAAN WE DEZE LES LEREN Wat de acht tijden van het werkwoord zijn. Wat toekomende tijd is.
Cursus werkwoordspelling Goed spellen? Kwestie van regels.
Hoofdstuk 5 Grammatica zinsdelen Meewerkend voorwerp.
Werkwoorden vervoegen
Die deutsche Satzbau Welche Reihenfolge, in Beziehung auf die Verben, muss man beachten, wenn man einen deutschen Satz schreibt?
Onvoltooid deelwoord/bijvoeglijk gebruikt deelwoord
Tegenwoordige tijd:.
Hoofdstuk 1 Grammatica zinsdelen
De aanvoegende wijs of conjunctief
Werkwoordspelling. Werkwoordspelling Tegenwoordige tijd Als de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd staat, kun je kiezen uit drie vormen: 1 = ik-vorm.
Grammatica Hoofdzin en bijzin.
Observeren rapporteren
Tekstverbanden en signaalwoorden
Samengestelde zinnen.
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Terugblik Doel
Transcript van de presentatie:

Disco les 25 Uitleg grammatica

Disco les 25 Aantonende wijs: De vriend zei: ‘ik zie dat het je goed gaat’. Constateren van feit Latijn: indicativus Aanvoegende wijs: De vriend zei: ‘het ga je goed’. Uitspreken van wens Latijn: coniunctivus

Disco les 25 Je gaat in les 25 een nieuwe modus leren: de coniunctivus. Een modus is de houding van de spreker tegenover de actie. Je kent er al een aantal: Indicativus = objectieve houding Imperativus = gebiedende houding Infinitivus Participium

Disco les 25 In het Nederlands kennen wij de coniunctivus niet, behalve in (wat oudere) uitspraken: Leve de koningin God zij met ons De coniunctivus kan worden gebruikt in hoofd- en in bijzinnen. In les 25 leer je eerst hoe de coniunctivus in hoofdzinnen wordt gebruikt.

Disco les 25 Het Latijn gebruikt de coniunctivus vaker dan het Nederlands, bijvoorbeeld om aan te geven: Wens = Hopelijk missen we de trein niet. Aansporing = Laten we naar Utrecht gaan. Twijfel = Hoe kon dit nu gebeuren? Verbod = Jullie moeten die film niet kijken. Mogelijkheid = Je kunt een prijs winnen met die wedstrijd. In de zinnen zie je al dat het Nederlands niet één manier heeft om de coniunctivus te vertalen, maar vooral hulpwerkwoorden of omschrijvingen gebruikt.

Disco les 25 Bij de vormen van de coniunctivus is klinker wisseling erg belangrijk: Bij de a-stam wordt de a een e Bij de e-stam komt er een a bij de e Bij de i-stam komt er een a bij de i Bij de mk-stam wordt de i/u een a

Disco les 25 Naast het weergeven van een subjectieve zin wordt de coniunctivus ook gebruikt voor de irrealis van het heden. Een irrealis beschrijft iets dat op dit moment geen werkelijkheid is of kan zijn. Ook al noemen we het de irrealis van het heden, toch gebruiken we de coniunctivus imperfectum.

Disco les 25 De vormen van de coniunctivus imperfectum kun je erg makkelijk herkennen, omdat in de vorm het hele werkwoord voorkomt: Vocarem Terreres Audiretis Ducerent Dit geldt ook voor de vormen van posse, esse, enz: Essemus Iret Possent Ferrem

Disco les 25 Voorbeelden van de irrealis: Als ik nu geld zou hebben, zou ik nu een broodje kunnen kopen. Had ik nu maar geld! Deze voorbeelden geven aan dat de wens zich nu afspeelt, ook gebruik je een verleden tijd. Vergelijk: Als ik geld had gehad, had ik een broodje kunnen kopen.

Disco les 25 Let op: Utinam staat vaak aan het begin van vraagzinnen en wordt niet vertaald. Bij utinam komt geen non als ontkenning, maar ne.

Wat moet je kennen en kunnen? Rijtjes van de coniunctivus kennen Vormen van de coniunctivus herkennen Verschillende tijden van de coniunctivus herkennen Verschillende vertalingen van de coniunctivus kennen en toepassen Kiezen tussen de verschillende hulpwerkwoor-den van de coniunctivus en die toepassen