Werkwoorden De tegenwoordige tijd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Werkwoorden herhaling.
Werkwoorden d t dt.
Een meisje van 16 gaat voor het eerst naar de disco.
Cursus 1 het verhaal: “De nieuwe rok” “Sem en Igor in de speeltuin”
Het onderdeel grammatica begint op blz. 206
Taaloefeningen. Mijn oom wil een heel mooi schilderij kopen. zin 1 Zinnen ontleden.
Digitaal Beeldverhaal
Een schooldag van Jemuel Hallo! Ik ben Jemuel. Ik ben 11 jaar oud en woon samen met mijn ouders en mijn zusje Gaby in de Filippijnen. De Filippijnen bestaat.
Hij laat de ingreep doen en verlaat overgelukkig het ziekenhuis.
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
De Kamer van Tobias. De kamer van Tobias is een lichte, vrolijke kamer…
Werkwoorden in de tegenwoordige tijd
"Het is beter op iemand te moeten wachten - hoe lang ook –
Persoonsvorm tegenwoordige tijd
Taalkunde Grammatica A
Werkwoorden in de v.t. Reeks 3.
Werkwoorden Alles door elkaar!.
De leerkrachten die deze PowerPoint gebruiken Meneer Maton Meneer soenens Meneer durnez Mevrouw Gamme Mevrouw LagrouMevrouw verfallie Mevrouw vanderheiden.
Gewoon mooi om naar te luisteren...
Thema 1 Het landje is van ons.
Zinsdelen zijn net puzzelstukken!
Stappenplan ontleden Enkelvoudige zinnen.
het werkwoordelijk gezegde
Taaloefeningen. De grote man liep door de Dennenweg. zin 1 Zinnen ontleden.
Taaloefeningen.
Taaloefeningen.
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
Het hele werkwoord.
De dag uit het leven van Jugat Hallo, ik ben Jugat, ik ben 10 jaar. Ik woon in Maulipadar, dat is een dorp in het zuiden van India.
Een dag uit het leven van Jugat
De dag uit het leven van Maria Elena
Een schooldag van Jemuel Hallo! Ik ben Jemuel. Ik ben 11 jaar oud en woon samen met mijn ouders en mijn zusje Gaby in de Filippijnen.
Wie zijn Zijn leerlingen?
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
Advent 2014 Logo school.
Taaloefeningen.
Mondeling Nederlands nieuw het verhaal
Wat is de persoonsvorm?. Wat is de persoonsvorm?
Vrouwen van Nederland Neem een hond!!!.
Zingen Vers 1 Laat ons nu vrolijk zingen! Komt, heft uw liedren aan
Uitleg persoonsvorm (pv)
Project “Horizon Verbreden”
Werkwoorden in de v.t. Reeks 1.
Herhaling Spelling Hoofdstuk 1 en 2 Klas 2A.
De persoonsvorm tegenwoordige tijd (pvtt)
Hoofdstuk 2 Grammatica woordsoorten
Hoe gebruik ik -d & -t? Leren en oefenen Maar eerst…….
tegenwoordige tijd en verleden tijd
Woordsoorten benoemen
Dit ben ik Deze prestatie gaat over Lucas. Als je niet oplet dan gebeurd er iets wat niet leuk is.
Nederlands Woensdag 6 januari 2va.
Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates Werkwoordspelling Tegenwoordige tijd Persoonsvorm.
Werkwoorden en tijden van het werkwoord. Spoorboekje Oefening werkwoorden Uitleg werkwoorden Uitleg tijden Oefening tijden Wat gaan we leren? Jullie kunnen.
Werkwoordspelling -d of –t?
Werkwoordelijk gezegde, naamwoordelijk gezegde en de werkwoorden
Lijdend Voorwerp Juni 2014.
1.7 Iedereen is bezig Samengestelde zinnen. Opa heeft alles wat zijn hartje begeert. Opa wil graag een hut hebben. Kun je hier één zin van maken?
Werkwoordsvormen, voorzetsels en voegwoorden
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
Wenboekje Speelzaal Dikkie Dik. Hallo, wat fijn dat je komt spelen. Hang je jas en tas maar aan de kapstok..
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Eindtoets taal Oefenreeks 11 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
SPELLING Persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. Wat een persoonsvorm t.t. (pv t.t.)is en hoe je deze uit een zin haalt. Welke spellingsregels er zijn.
Spreekbeurt Hoe maak je dat?.
Grammatica zinsdelen Redekundig ontleden.
Hoe ontleed je een zin in zeven stappen?
Het gezegde (vraagzin van maken, pv komt vooraan)
Transcript van de presentatie:

Werkwoorden De tegenwoordige tijd

Gaat Lucas naar zijn kamer? Schrijf de ja-neenvraag op. Omcirkel het onderwerp, onderlijn de persoonsvorm. Lucas gaat naar zijn kamer. Hij neemt zijn gitaar. Mama en papa luisteren naar zijn liedjes. Gaat Lucas naar zijn kamer? Neemt hij zijn gitaar? Luisteren mama en papa naar zijn liedjes?

Duid in elke zin de persoonsvorm aan Duid in elke zin de persoonsvorm aan. Noteer dan de werkwoorden in de passende kolom. Het is zeven dagen en zeven nachten feest in Decibel. Iedereen wordt ontzettend dronken. De mensen dansen op de vrolijke muziek. Ook de burgemeester vindt het een schitterend feest. Een oude man heeft op zijn zolder een vuurpijl bewaard. Die steekt hij stiekem af. Heel Decibel juicht om de schitterende sterrenregen. Stach zwaait van plezier met zijn armen.

Duid het onderwerp en de pv in de zinnen aan. Vul dan de tabel aan. Onze hond ligt in zijn mand. Plots springt hij overeind. Hij gaat bij de deur staan. Wij vinden het heerlijk om samen te wandelen. pv infinitief stam stam + t meervoud hij wij ma zij jullie Evi ze ligt liggen lig ligt liggen springt springen spring springt springen gaat gaan ga gaat gaan vinden vinden vind vindt vinden Fantastisch!

surf zoekt eet praten vindt gelachen verbind doet brengen strandt Vul de juiste vorm van het werkwoord in de t.t. of het voltooid deelwoord in. Duid het onderwerp aan. surf Ik elke dag op het internet. De fietser de weg. Ik elke dag voldoende fruit. De mensen over van alles en nog wat. Roeland zijn schrift niet. We hebben al veel . Ik die twee punten met een lijn. Mijn broer te veel zout op zijn frietjes. De verplegers de gewonde naar het ziekenhuis. Ons bootje op een verlaten eiland. zoekt eet praten vindt gelachen verbind doet brengen strandt

Schrijf de werkwoorden in de juiste vorm. telefoneert Mijn mama met haar vriendin. Ik een poster aan de deur van mijn kamer. We hebben een ruimtewezen . Mijn vriend later misschien dierenarts. Ik een toren met mijn blokken? Mijn maag van de honger. De dieren worden daar goed . Wout een brief naar de koning. Er is weer een ongeval op de autosnelweg. Die mevrouw een touw rond de boom. hang geknutseld wordt bouw rammelt verzorgd schrijft gebeurd bindt

Duid in de woordenreeks het werkwoord aan. raadsels • herten • draaien • deuren koningen • botsen • harten • kaarsen grachten • duinen • broeken • smelten parken • schapen • handen • weggeven hemden • ontbijten • worsten • bossen bijen • dorpen • bloemen • wandelen jongeren • klanten • verspillen • dranken

Noteer de twee werkwoorden uit elke zin. moeten maken Jullie moeten vandaag nog huiswerk maken. Wij hebben nog niet gegeten deze morgen. De chauffeur heeft teveel gedronken. Mijn mama kan elk moment binnenkomen. Onze buurman Rick gaat elke morgen een uurtje joggen. hebben gegeten heeft gedronken kan binnenkomen gaat joggen

Is het woord in vetjes een persoonsvorm?         

Prima gedaan! Tot de volgende sessie!