De vrijheidsoorlog tegen Spanje

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 2 Een nieuw land
Advertisements

De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
1 april in Brielle 1572.
Hij gebruikte om de strijd tussen het vaderland vs
De vrijheidsoorlog tegen Spanje
BULDOZERS VAN IJS EN IJZIGE WINDEN
No. 464.
80 jarige oorlog….
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Hoofdstuk 2: 1555 – 1588 De Nederlandse Opstand
Klassikale instructie voortgezet onderwijs
Hoofdstuk 3: 1588 – 1648 De Gouden Eeuw
3. Periode De vestiging van de Republiek
3.3 Van Twaalfjarig Bestand naar Vrede van Münster.
2.2 Opstand in de Nederlanden ( )
H6 De Republiek in Europa6.4 Een land apart. H6 De Republiek in Europa6.4 Een land apart Betrekkelijke tolerantie  Gereformeerden waren zelf vervolgd.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
INTERNATIONALE POLITIEK VAN DE REPUBLIEK Woord & Beeld bij 3.2.
De Opstand.
Politieke bloei.
De Nederlandse opstand
Leidens ontzet 3 oktober.
DE NEDERLANDSE OPSTAND
Een nieuw land: Nog steeds oorlog
3.2 Internationale politiek;Spanje
De 80- jarige oorlog
No Willem van Oranje wordt ten grave gedragen 1584.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Een nieuw land: Spanje en Oranje
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
“De Nederlanden”
VROEG MODERNE TIJD De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de nederlandse republiek.
VROEG MODERNE TIJD HET CONFLICT IN DE NEDERLANDEN DAT RESULTEERDE IN DE STICHTING VAN EEN Nederlandse staat.
De Opstand Les 2: De Opstand
§1.2 Het ontstaan van de Republiek ( ) Wat moet je weten aan het eind van de les? Welke tactiek Alva gebruikte tegen de opstandelingen Tegen wie.
College 4 De Opstand.
Hoofdrolspelers HC1 De Republiek ( )
Vragen bij het bovenste deel van de kijkplaat
Renaissance en Opstand
Paragraaf 3.4 Samenvatting. MAKEN VAN EEN SAMENVATTING Paragraaf 3.1 t/m 3.3 al gemaakt Nu maken paragraaf 3.4.
1572 Alva begint oorlog tegen opstandige gewesten
Ontstaan van de Bourgondische Nederlanden:
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
De Opstand in de Nederlanden
De Nederlandse Opstand
H6.1 De Opstand in de Nederlanden
Vader des Vaderlands 24 april juli  Zijn jeugd Willem wordt op 15 april 1533 geboren in Duitsland in slot Dillenburg Willem kreeg de titel.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
Hfdst 4 Opstand tegen de koning
De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne.
De scheiding van de Nederlanden. Alle info vind je hier!
Les 3 De opstand. Wat weet je nog over? Maarten Luther?De beeldenstorm Willem van Oranje?
Scheiding der Nederlanden. Filips II en de Katholieke Kerk Flips II was erg Katholiek. De inquisitie werd opgericht(inquisitie = kerkelijke rechtbank.
De scheiding van de Nederlanden Zuidelijke Nederlanden.
Een nieuwe tijd Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600 De Opstand in de Nederlanden.
Blok 3 Samenvatting controle
Ontdekkers en Hervormers 1.4 De Nederlandse Opstand
de scheiding van de Nederlanden
Wie waren de Geuzen?.
De Nederlandse Opstand
De Opstand in de Nederlanden
Klassikale instructie voortgezet onderwijs
Ontdekkers en Hervormers 1.3 De Nederlandse Opstand
1 april in Brielle 1572.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Klassikale instructie voortgezet onderwijs
Transcript van de presentatie:

De vrijheidsoorlog tegen Spanje Tachtigjarige Oorlog De vrijheidsoorlog tegen Spanje

Vervolging ‘ketters’. Onze gebieden hoorden bij Spanje. Spanje was tegen mensen die op een andere manier wilden geloven. Hervorming Lutheranen en Calvinisten. Ze werden gemarteld en verbrand.

Smeekbrief Willem van Oranje; Egmont en Hoorne en vele andere edelen bieden een ‘smeekschrift’ aan aan Margaretha van Parma. Raadgever van Marrie: ce se sont que des Gueux  Het zijn maar bedelaars Geuzen werd een erenaam. Er veranderde niets.

Beeldenstorm De vervolging door de katholieke rechtbanken (inquisitie) was heel erg. Veel mensen waren zeer arm, terwijl de kerk steeds geld vroeg. Uitbarsting: kerken en kloosters werden vernield en geplunderd.

Beeldenstorm

Alva Philips heel boos  stuurt Alva met een leger en een extra strenge rechtbank: ‘Bloedraad’. Velen vluchten de zee op watergeuzen Ook velen vluchten in de bossen bosgeuzen. Veel mensen uit Vlaanderen vluchten naar Holland.  wordt rijker!

Begin oorlog In de slag bij Heiligerlee (Groningen) wint Lodewijk van Nassau van een Spaans leger. (1568) Later moet hij de Eems overzwemmen om aan de Spanjaarden te ontkomen.

Aanval Willem van Oranje Willem valt met een leger huurlingen aan, maar Alva gaat hem steeds uit de weg geld op; leger valt uit elkaar.

Inname Den Briel 1 april 1572 inname Den Briel door de Watergeuzen (Lumeij; Blois van Treslong; Simon de Rijk) Vlissingen en veel andere steden verklaren zich ook voor de prins.

Inname Den Briel

Een leger van de Prins

Tegenaanval Alva/Don Frederick Veel steden worden heroverd en zwaar geplunderd! Haarlem wordt belegerd: ook vrouwen vechten mee: Kenau Simonsdochter Hasselaer. Ze maken pekkransen; kokende olie; laden haakbussen en vechten met speer en zwaard!!! Honger en overgave moord en plundering!

Belegering van een stad

Van Alkmaar begint de victorie Houden vol, want Haarlem is ook geplunderd. Spanjaarden trekken weg bang voor onder water zetten! Alva weg: Requesens komt. Leiden wordt belegerd, maar wordt ontzet door de geuzen: haring en wittebrood. De Spanjaarden vluchten voor het stijgende water!

Willem van Oranje

Slag op de Mokerhei Op de Mokerhei in Limburg wordt een leger van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau verslagen: hun leger wilde eerst geld, voordat ze gingen vechten!!

Veel plunderingen in vooral Vlaanderen en Brabant Het land wordt steeds opnieuw leeggeroofd door soldaten, die geen geld krijgen. Ook hele steden, zoals Antwerpen (Spaanse Furie) worden heel erg leeggeplunderd. De legers gaan steeds heen en weer.

Willem in de ban Willem wordt door koning Philips II in de rijksban gedaan Je Maintiendrai -kwijtschelden straf -25.000 gouden dukaten -verheffing in adelstand Aanslag in Antwerpen Geslaagde aanslag in Delft. (1584 door Balthasar Gerards alias Francois Guillaume)

Het Nederlandse Wapen

Willem van Oranje

De Spaanse Armada Philips II besloot in 1 klap de Engelsen en de Nederlanden uit te schakelen. Hij liet een vloot samenstellen van minstens 130 schepen. Door verschillende oorzaken werden ze door de Engelsen en de Hollanders verslagen.

Armada 1588

Maurits/Johan van Oldebarneveld Johan van O. zorgt ervoor, dat de zoon van Willem stadhouder wordt van Holland en Zeeland. Maurits werkt veel samen met zijn neef Lodewijk van Nassau. Bestudeerde ook oude geschriften  Turfschip van Breda!!!! Veel veroveringen door listen; loopgraven en ondermijningen.

Maurits/Johan van Oldenbarneveld

Slag bij Nieuwpoort 1600

Twaalfjarig bestand 1609-1621 Veel handel ‘Fabriekjes’ Kerkruzies: Arminius en Gomaris Johan van Oldenbarneveld op ‘t schavot. Hugo de Groot gevangen en ontsnapt in de boekenkist.

Een handelsschip

Fabriekjes

Na het 12-jarig bestand In 1621 eindigt het twaalfjarig bestand en gaat de oorlog verder tegen Spanje. In Duitsland begint dan ook een oorlog om de godsdienst: dertigjarige oorlog. In 1625 sterft Maurits en neemt zijn broer Frederik Hendrik (getrouwd met Amalia van Solms) zijn taak over. Eerst gaat het niet zo best: Spanjaarden onder Spinola vallen steeds aan.

Piet Heyn Piet Heyn, die eerder al San Salvador en Aruba, Bonaire en Curaçao had veroverd, weet met 30 schepen de zilvervloot van de Spanjaarden te veroveren. De schepen brengen 15 miljoen op!!!! Piet Hein wordt luitenant-admiraal van de oorlogsvloot en maakt deze beter. Hij sneuvelt echter tegen de Duinkerker kapers.

Piet Heyn

De Stedendwinger Na het veroveren van de zilvervloot gaat het stukken beter tegen de Spanjaarden. Frederik-Hendrik weet weer een aantal steden terug te veroveren. Aangevallen door Duitsland, maar ook weer geholpen door Franse legers. Dit gaat door tot 1648 Vrede van Munster!

Strijd op zee Beroemde zeehelden na Piet Heyn: Witte de With Maarten Harpertszoon Tromp (verslaat in 1639 de tweede Spaanse Armada 40 Spaanse galjoenen gekelderd en 14 buitgemaakt! Zelf 1 schip verloren.)

Maarten Harpertszoon Tromp

Slag bij Duins (2e Armada)

Slag bij Terheijde

Willem II Willem II volgt zijn vader Frederik Hendrik op in 1647. (trouwde met Mary Stuart) Hij wil de oorlog voortzetten, maar de Staten weten dit te voorkomen Vrede van Munster. De Zeeuwen willen eerst niet tekenen, vanwege de winstgevende kaapvaart!