Digitale Onderwaterfotografie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dat wat de dingen zichtbaar maakt
Advertisements

Fotografie Samenstelling Roland Demaerschalk. Fotografie Samenstelling Roland Demaerschalk.
Hoofdstuk 1 Contact paragraaf 1 Gevoelig
FOTODIGITAAL
Fotoclub Deerlijk Amakunde 6 mei 2012.
Lente van der Stel 1H, Scala Rietvelden. De aller eerste les De 1 e opdracht was: ‘Zet je onderwerp in allerlei poses.’
Spoedcursus Fotografie
Langemark JH- De Flodder Fotografie
1 versie 1: ; v2: ; v3: v4:
Workshop fotografie Kees van Houwelingen 4/3/2017.
3.3 Beeldvorming bij bolle lenzen
Macro-fotografie De wereld van de kleine dingen
PERSPECTIEF RUIMTE OP EEN PLAT VLAK.
Onderdeel van de workshop
Les 5 Schaduw en silhouet.
Dia presentatie Beeld en geluid.
BEELD EN GELUID ©. Origineel 180˚ gedraaid © Naar begin.
De belichtingsdriehoek
Workshop fotografie Arjan Geurts.nl 4/4/2017.
DSLR camera Digital Single Lens Reflex camera. Digital Single Lens Reflex camera.
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 16 oktober 2012
De ogen Basisstof 3.
FOTODIGITAAL
Inhoud 1. Matte Box 2. Camera Filters 3. Lens 4. Iris/Aperture/Diafragma 5. Sluitertijd/Shutter Speed 6. Sensor/Film Gain/ISO/ASA Beperkingen van sensor/film.
Ruimte & ruimtesuggestie
Fotografie - Beeldaspecten
Opdrachten Landschap Macro-opnamen Stilleven. Landschap Welke zijn interessante elementen Wat wil je accentueren Bestudeer het licht over een ganse.
Digitale fotografie en bewerking
beeldaspect licht - toon
Basisstof 6: De werking van de ogen
Kleurtemperatuur in KELVIN
Controle over de belichting
FOTOGRAFIE les 7 Huiswerkopdracht Gebruik van Flits Algemeen
KBC-Fotoclub Flitsen °2014.
We maken samen mooie foto’s onder water!
Objectieven en hun werking
Maandag 18 november Licht & witbalans Avond fotografie – blauwe uurtje
11 november les 5 Scherptediepte Bespreken album foto 1 Standpunten + opdracht Bespreken albumfoto 2 afsluiten.
Variëren in standpunt Anita Riemersma 11 november 2010.
De overstap naar digitale fotografie 4 fases van digitale fotografie De opname De opname De bewerking De bewerking De afdruk De afdruk De archivering.
Camera tips Video opdracht maken met de smarthphone B. Plaat.
Opslag Formaten.
F O T O – O P D R A C H T.
In de regen Het fotograferen in de regen is vaak geen doel op zich, het kan je ook simpelweg overkomen Mogelijkheden: Waterplassen Reflecties Natte straten.
Programma Theorie Evaluatie foto’s praktijkopdracht Herhaling begrippen 10 veel gemaakte fouten ISO Kijk en verbeter Foto bewerken Demo Photoshop Vragen.
Beeldbewerking les 2. 1.fotograferen 2.je fotocollectie beheren.
You Tube filmpjes maken voor woordslam. materiaal camera’ssmartphonestablets digitale fotocamera’s.
Fotografie.
4) Fish eye lenzen Opvallendste item: de lijnen in de foto lopen krom. Hoe verder aan de rand van de foto, hoe krommer alles wordt Met.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Lightpainting 12 januari High-Res Fotoclub - Lightpainting Wat is Lightpainting? Indirecte verlichting Tekenen met licht Camerabeweging.
Thema 6 Regeling en waarneming Bouw en werking van het oog
Basis-workshop fotografie. Ken uw camera Belangrijke zaken Scherpe foto’s Compositie Hoe verder.
Lichtschilderij Genesis 1:3-5
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Kaders april 2017 Anneke Manintveld Elly Rietvelt
Werkgroep (Sig)natuur
Licht en schaduw.
Wat is het grootste getal
Vormgeving Roy de Bakker 3VTK.
Vormgeving.
Licht Wat doet licht?.
Aquarium fotografie Ernö Dobronyi Ernö Dobronyi
Welkom bij workshop Stilleven fotografie
Aquarium fotografie probleem oplossingen
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Wat heb je nodig? Een idee en een fototoestel of digitale camera
De Belichtingsdriehoek
Transcript van de presentatie:

Digitale Onderwaterfotografie Het Digitale Fotologboek van:

Mijn toestel: Informatie: Ik kan omgaan met de handmatige instellingen van : Diafragma? en sluitertijd ?, Witbalans? en ISO-waarde ?, RAW-opslag? Uitzetten van de flitser ?.

Camerahuis: Informatie: Kan je met het huis bij: Macrostand aan/uit, Preset & manueel aan/uit Meerdere lenzen?

Flitser(s): Informatie:…..

Workshop 1: Werking diafragma Maak opnamen met alle diafragma’s die je toestel heeft. Verdubbel bij iedere stop kleiner (groter getal) de belichtingstijd. Maak in ieder geval een opname met het kleinste diafragma en een met het grootste diafragma. Als er tijd is dan graag alle diafragma’s die je toestel bezit. Kijk wat er gebeurt met de scherptediepte.

Workshop werking diafragma

Workshop 2 - Belichten Onderzoek de invloed van de plaats van de belichting.  Eerst met één lamp. Varieer met de reflectietools en diffusors. Dan met twee lampen. Varieer met verschillenden lichtsterkte’s. Probeer zo veel mogelijk belichtingsposities uit en kijk wat er gebeurt met bijvoorbeeld slagschaduwen. Is steeds de vorm van het onderwerp goed zichtbaar?

Workshop foto

Workshop 3 Macro-opnamen Onderzoek op welke minimale afstand je camera ingesteld kan worden en maak met die afstand enige foto’s. Maak foto’s met flitslicht en foto’s met bv duiklamp. Probeer ook te variëren met je scherptediepte. Welke problemen ondervind je?

Workshop 3 – Macro opnamen

Workshop 4 - Menglicht Maak met je camera opnamen van een voorwerp. Probeer de juiste belichting voor het bestaande licht in de achtergrond te vinden Belicht het voorwerp met de flitser. Varieer de sluitertijd en onderzoek wat er gebeurt. Probeer de beste combinatie te vinden. 

Workshop 4 – Menglicht

Zwembadonderwerp 1: Tegenlicht Een foto met tegenlicht Aanwijzingen/ Tips: gebruik je buddy als model maak een silhouet opname zet de diffuser voor de flitser maak een opname met flits let op overbelichting

Zwembadonderwerp 1: Tegenlicht

Zwembadonderwerp 2: Groothoek Groothoekfoto van een voorwerp met model Aanwijzingen/ Tips: je buddy is model maak foto met en zonder flits zet je diffuser voor de flitser let op scherpte diepte varieer oriëntatie van de foto’s: staand en liggend let op trimmen let op menglicht (varieer sluitertijd bij flitsen)

Zwembadonderwerp 2: Groothoek

Zwembadonderwerp 3: beweging Foto’s met bewegingscherpte en onscherpte Aanwijzingen/ Tips: buddy maakt zwaaibewegingen met de hand maak een foto van de zwaaiende buddy met bewegende hand (langzame sluitertijd) maak een foto van de zwaaiende buddy met “bevroren” hand (snelle sluitertijd) maak een foto samen met je buddy waar beweging in zit. zet de diffuser voor de flitser let op over en onderbelichting

Workshop 4 – Menglicht

Zwembadonderwerp 4: scherptediepte Foto’s met grote en kleine scherptediepte Aanwijzingen/ Tips: alle eendjes (oid) moeten in beeld zijn maak een foto met het voorste eendje scherp maak een foto met het middelste eendje scherp en de anderen onscherp maak een foto met alle eendjes scherp klein getal is grote scherptediepte (alles scherp) groot getal is kleine scherpte diepte (weinig scherp) zet de diffuser voor de flitser

Zwembadonderwerp 4: scherptediepte

Zwembadonderwerp 5: Macro macro foto van het eendje (of een ander klein onderwerp). Aanwijzingen/ Tips:  zet je camera op macro stand probeer de foto zo dicht bij mogelijk te maken let op de scherpte diepte (klein diafragma, groot getal) het is verstandig je camera op flitsen te zetten varieer oriëntatie van de foto’s: staand en liggend let op trimmen zet de diffuser voor de flitser

Zwembadonderwerp 5: Macro

Zwembadonderwerp 6: Vrije opdracht Bijvoorbeeld: “Mijn buddy, het “milieubewust voorbeeld” “Dit is onderwatersport” “Hierom kom ik in het zwembad” Aanwijzingen/ Tips: Geen, maar wees creatief!

Zwembadonderwerp 6: Vrije opdracht

Zwembadonderwerp 7: Filmpje Aanwijzingen/ Tips:  film van donker naar licht zodat je kunt controleren of je camera de belichting aanpast film van veraf naar dichtbij om te zien of de camera tijdens het filmen autofocust neem de tijd om te filmen niet te snelle bewegingen

Filmpje

Buitenwater: Techniek 1 Fotografeer omgeving zonder flits in de richting van de oppervlakte. Tips & Aanwijzingen: Doe dit met verschillende diafragma standen (Scherpte diepte). Zorg voor een mooie compositie.

Buitenwater: Techniek 1: omgeving zonder flits in de richting van de oppervlakte

Buitenwater: Techniek 2 Fotografeer omgeving met flits in de richting van de oppervlakte. Tips & Aanwijzingen: Probeer een mooie balans te vinden tussen bestaand licht op de achtergrond en ingeflitste voorgrond (menglicht). Liefst een groothoekopname.

Buitenwater: Techniek 2: omgeving met flits in de richting van de oppervlakte

Buitenwater: Techniek 3 Fotografeer een plant of dier, eventueel los van de achtergrond. Tips & Aanwijzingen: Belicht met je duiklamp en eventuele diffuser i.p.v. flitslicht.

Buitenwater: Techniek 3 Plant of dier los van achtergrond

Buitenwater: Techniek 4 Maak minimaal 3 verschillenden macro opnamen van bv: a. Een spons d. Naaktslak b. Een anemoon e. Een garnaal c. Een oog van een vis f. Vrije keus Tips & Aanwijzingen: Gebruik diverse manieren van belichten, zoals bestaand licht, flitslicht, menglicht, licht van je duiklamp etc.

Buitenwater: Techniek 4 Macro 1

Buitenwater: Techniek 4 Macro 2

Buitenwater: Techniek 4 Macro 3

Buitenwater: Compositie 1 Fotografeer een actieve krab of kreeft Tips & Aanwijzingen: Diverse manieren van belichten, zoals bestaand licht, flitslicht, menglicht, licht van je duiklamp etc.

Buitenwater: Compositie 1 Krab of Kreeft

Buitenwater: Compositie 2 Maak een foto met ten minste twee soorten zakpijpen Tips & Aanwijzingen: Gebruik diverse manieren van belichten, zoals bestaand licht, flitslicht, menglicht, licht van je duiklamp etc.

Buitenwater: Compositie 2 – 2 soorten zakpijpen

Buitenwater: Compositie 3 Fotografeer je buddy als voorbeeldige fotograaf/assistent Tips & Aanwijzingen: Gebruik diverse manieren van belichten, zoals bestaand licht, flitslicht, menglicht, licht van je duiklamp etc.

Buitenwater: Compositie 3 - Ideale buddy

Buitenwater: Vrije opdracht Zorg voor een uniek beeld dat uitblinkt in creativiteit, belichting en/of compositie. Tips & Aanwijzingen: Geheel vrije interpretatie.

Buitenwater: Vrije opdracht

Nabewerking 1: contrast

Nabewerking 2: kleur

Nabewerking 3: kleur / contrast

Nabewerken: Stofvuil (Begroeid blikje)

Nabewerken: Te donker

Nabewerken: Eigen foto zwembad

Nabewerken: Eigen foto buitenwater