Taakgroep Scheidsrechterszaken - Waterpolo District 2 - November 2005
Spelregelwijzigingen Instructies Spelregelwijzigingen: Gebruik gele vlag bij de jurytafel Een speler die tijdens de serie wordt uitgesloten,
Pietersen, P Pietersen, J Petersen, P Pietersen, J Pitersen, P Pitersen, J Den Oude, J Pietertjes H x x x.
Spelbegeleiding Jongste Jeugd
Zaalhockey Oranje-Zwart
Selectie theorievragen
9. e x a m e n v o o r b e e l d F - Cursus. herhaling en vragen bij tweede bijeenkomst 1.Bij een inworp wordt de bal levend als: a.de scheidsrechter.
Tijdregels drie secondenregel vijf secondenregel:
4. time-outs en vervangingen (wissels) F - Cursus.
Spelregeltest Oliveo Handbal
De regels De belangrijkste verschillen met veldhockey
Arbitrage Jongste Jeugd: Voor de jongste jeugd wedstrijden levert ieder team (net als op het veld) 1 spelleider. Jeugd: Voor de jeugd wedstrijden levert.
Tafelcursus U-10 & U-12.
Tafelcursus U-14 en hoger
Coach cursus Jongste Jeugd
Help, ik ben spelleider! Instructie ouders voor spelleiden van de wedstrijdjes van de jongste jeugd.
Daar ben je op je best !. U6 speelt enkel 2V2 Verplichte vervanging na time-out Speeltijden zijn 4 X 15’ tot U13.
KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND
4Korfball. 4Korfball Voor wie? SDO/VerzuimVitaal F1 SDO/VerzuimVitaal E’s.
Spelregelbijeenkomst
Verenigingscursus (F-cursus)
Handbal voor F & E-jeugd
Tafelcurus U12. Agenda Twee personen aan de tafel: tijd en scoreformulier. Tijdwaarneming De pijl Het scoreformulier.
2015 Opgemaakt: R.Cornelis Scheidsrechterscommissie Provincie Antwerpen.
ARBITRAGE U14-U16-U19.
CLINIC : SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN oktober 2015 Guy Vandenberghe 5 oktober 2015 Guy Vandenberghe.
Tafelcursus SCORER (sheet) BC Woodpeckers Seizoen
Zaalseizoen 2015/2016 Jeugdhockey
Tafelcursus BC Woodpeckers Seizoen Agenda Invullen van het formulier Hoge Basket incl. enkele spelregels Wanneer gaat klok lopen? De Pijl.
Passie voor water Instructies 2016 – Spelregels 2013 – Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens.
Transcript van de presentatie:

cursus tafeljury 30 september '11 Welkom aan iedereen. Mezelf voorstellen. Uitleg waarom ouders: weinig senioren, die al veel taken hebben Oudere teams vanaf U16 moeten gaan fluiten. Ouders van jongere jeugd komen vaak kijken, meer betrokken bij het spel en kinderen vinden het leuk. Vanaf U14 moeten de kinderen ook meehelpen aan de tafel. cursus tafeljury 30 september '11

wat doet een tafeljury? tijd bijhouden score noteren ondersteuning scheidsrechter door: aangeven time-out aangeven wissels aangeven laatste minuut Iedere wedstrijd heeft 2 scheidsrechters en 2 tafeljuryleden nodig. 30 september '11

basisregels klok U10 en U12 U14 en hoger 8 perioden van 4 min (zuivere speeltijd) teruglooptijd 4->0 U14 en hoger 4 perioden van 10 min (zuivere speeltijd) teruglooptijd 10->0 De persoon die de tijd bijhoudt moet steeds de minuten doorgeven aan de persoon die schrijft. Deze persoon noteert de minuten op het scoreformulier! Zuivere speeltijd: daadwerkelijke gespelde tijd: bij elke spelonderbreking (bal uit, fout enz.) wordt de tijd stil gezet. Nieuwe regel vanaf 2011 bij de U10/U12 is het slangensysteem; hierdoor is er geen mogelijkheid meer voor de trainer om spelers te wisselen of om een time-out aan te vragen. Belangrijk dat de persoon, die schrijft ook de minuten doorkrijgt van de persoon, die de tijd bij houdt. 30 september '11

legaal aantikken springer tijdens sprongbal Starttijd: legaal aantikken springer tijdens sprongbal na mislukte vrije worp en bal in het spel blijft bij inworp als de bal een speler in veld raakt Stoptijd: einde van speeltijd na elke periode als scheidsrechter fluit als er een score wordt gemaakt TEGEN de ploeg die een time out heeft gevraagd bij elke score in de laatste twee minuten van de vierde periode Belangrijk bij de vrije worp: is deze mis, dan gaat de tijd in alleen als de bal de ring raakt. Als de scheidsrechter fluit, omdat dit niet het geval is (de bal komt tegen het bord of gaat uit) dan gaat de tijd pas in, als de bal weer is ingenomen. (punt 3) Gaat de bal raak, dan wordt de tijd aangezet op het moment dat er ingenomen wordt (punt 3) 30 september '11

Sheet voor U14 en hoger 30 september '11

Sheet U10 en U12 30 september '11

Jumping Giants 1 Aeternitas 1 30 september '11 X4A 7-10-2006 19:00 Pietersen 1234 Nederweert Jansen Dit wordt ingevuld door coaches en scheidsrechters 30 september '11

30 september '11 123 N. Jacobs 8 x 102 A. Peeters 10 121 J. Rademakers 4 x 257 K. Kessels 6 x 027 L. Lamers 5 x 179 N. v.d. Aa 9 x 421 A. Bastiaans 7 155 L. Crijns 11 Basisspelers aankruisen door coach en tafeljury controleert of deze spelers starten door er een rondje omheen te zetten. Daarna kruist de tafel de spelers aan die er nog inkomen. R. Knapen 30 september '11

A B 1 6 2 2 9 2 10 4 3 9 - 3 30 september '11 spelersnr. score Midden (M): invullen van minuten De regel helemaal gebruiken; als A scoort in de 3e minuut en B ook, kan dat achter elkaar doorgeschreven worden. Puntentelling: 2 punten per score m.u.v.: vrije worp= 1 punt en 3-punters Links spelersnummer, rechts score Vrije worpen worden aangeduid met een acculade: raak= 1 punt, mis =- 30 september '11

30 september '11 Laatste scores: omcirkelen Streep onder de laatste score en verder tellen als de wedstrijd weer herstart. Wisselen met kleur pen per periode. 30 september '11

30 september '11 2e helft omdraaien van A en B Bij U14 en hoger is dit na twee perioden. Bij U10/U12 is dit na 4 perioden. 30 september '11

30 september '11 123 N. Jacobs 8 x 7 102 A. Peeters 10 121 J. Rademakers 4 x 2 1 2 257 K. Kessels 6 x 027 L. Lamers 5 x 179 N. v.d. Aa 9 x 421 A. Bastiaans 7 155 L. Crijns 11 Fouten: minuut invullen, waarin de fout is gemaakt, bij de speler die wordt doorgegeven door de scheidsrechter. Bij 5 fouten moet de speler het veld verlaten en mag er niet meer in. R. Knapen 30 september '11

X X X X X X Jumping Giants 30 september '11 4 8 4 8 Teamfouten aankruisen. Iedere fout van een speler is 1 teamfout. 4e teamfout= vlaggetje neerzetten De minuten invullen van de time-out (alleen bij het team dat de time-out aanvraagt) 30 september '11

30 september '11 Minisheet (U10 en U12) Controle of juiste speler in het veld staat, anders doorgeven scheidsrechters. Teamfouten hoeven niet worden bijgehouden Wel 5-fouten regeling 30 september '11

5 8 3 8 5 4 6 3 perioden uitslagen 30 september '11 Onderaan het sheet wordt steeds de eindstand per periode ingevuld. Bij U10 en U12 per twee periodes. Niet de tussenstand invullen maar de scores van de periode! 30 september '11

42 44 Jumping Giants 30 september '11 Einduitslag invullen na de wedstrijd en winnend team 30 september '11

Namen van de personen invullen, die aan de tafel hebben gezeten. Scorer: degene die schrijft Timer: degene die de tijd bijhoudt 24 sec: n.v.t. 30 september '11

Controle van de scheidsrechters aan het einde van de wedstrijd Controle van de scheidsrechters aan het einde van de wedstrijd. Zij zetten een handtekening. 30 september '11

Elektronisch scorebord Links: bedieningspaneel Rechts: dit ziet de scheidsrechter, spelers en het publiek 30 september '11

Tijd Instellen: druk voor aanvang van de wedstrijd op clear Tijd Instellen: druk voor aanvang van de wedstrijd op clear. Minuten instellen via M+1 Moet altijd op “0” staan Periode instellen. Voor start van elke periode op drukken Pijl voor balbezit. Pijl wijst in speelrichting Start klok en stop klok Bijtelling score Guest (links): tegenstander Home (rechts): Jumping Giants Na elke periode de tijd resetten Toeter Teamfouten (alleen vanaf U14) Iedere periode weer resetten van teamfouten 30 september '11

30 september '11

Algemeen er is maar één sprongbal (aanvang) sprongbalsituatie levert beurtlings balbezit time-out kan bij elk fluitsignaal scheidsrechter wissel- en time-out aanvraag altijd via de tafeljury team A is altijd thuisploeg score is 2 punten 3 punters alleen mogelijk bij U14 en hoger. Op aanwijzing van de scheidsrechter vrije worp telt voor 1 punt toeter gebruiken: wissel aanvraag time-outs einde periode (ROYAAL!!!) Hoe geeft de tafel een wissel aan. Hoe geeft de tafel een time-out aan Scheidsrechter: Hoe wordteen score aangegeven hoe wordt een fout aangegeven Hoe wordt lopen en second dribbel aangegeven Hoe wordt sprongbalsituatie aangegeven Niet duidelijk:altijd de scheidsrechter waarschuwen!! 30 september '11