Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Elektrische en magnetische velden
Advertisements

ALICE en het Quark Gluon Plasma
Het NAP versie 2 Normaal Amsterdams Peil
De LHC: Reis naar het Allerkleinste… Niels Tuning (Nikhef)
Het atoom Natuurwetenschappen T4 - Marc Beddegenoodts, Sonja De Craemer - Uitgeverij De Boeck.
Detectie kosmische showers Frequentie showers: “Second knee”: ~ 1/m 2 /jaar “Ankle”: ~ 1/km 2 /jaar (van Nagano en Watson, Rev. Mod. Phys. 72, 689 (2000)).
NAHSA Achtergronden en details. Overzicht •Achtergrond (fysica) •Detector •Projecten.
Het NAP versie 1 Normaal Amsterdams Peil
Vol spanning Door larissa en suus.
Elektrische en magnetische velden H16 Newton 5HAVO Na2
(voorbeeld vraag) Neutronen hebben geen elektrische lading:
De large hadron collider: reis naar het middelpunt van het atoom
“De maat der dingen”.
Herhaling hoofdstuk 5 Ioniserende straling.
Kosmische Stralen onderzoek met middelbare scholen
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”:
Welkom op het KVI ! Programma:  Lezing over KVI  Rondleiding KVI: 1)Versneller AGOR 2)Kernfysische Experimenten 3)Atoomfysica Johan Messchendorp, April.
Kosmische Stralen Boodschappers uit het Heelal Ad M. van den Berg Kernfysisch Versneller Instituut Rijksuniversiteit Groningen
Relativiteitstheorie (4)
Wie het kleine niet eert ... (quarks, leptonen,….)
Fundamenteel onderzoek:  Nieuwe deeltjes & massa (Atlas)  Materie  antimaterie (LHCb)  Quark-gluon plasma (Alice) LHCLHC Europa Amerika Azië UvA 
Marcel Vreeswijk (NIKHEF) voor bezoek ‘de Leidsche Flesch’
De LHC is rond Ivo van Vulpen (Nikhef/UvA)
Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur
Deeltjesfysica op Nikhef de bouwstenen van de wereld deeltjes gebruiken voor sterrekunde Aart Heijboer.
Deeltjesfysica Bestudeert de natuur op afstanden < m m
Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur
Fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes
H.J. Bulten NIKHEF/VU 29 okt Detectie van Airshowers Eigenschappen van air showers Experimentele opstelling Impressie van een kosmische shower boven.
Frank Linde NIKHEF bestaan we uit? Waar 22 mei 2006, Den Haag De Waag, Amsterdam, 6 april 2007.
Higgs Frank Linde/Nikhef, lunchlezing De Leidsche Flesch, 15 mei 2013, Leiden.
21 oktober Inhoudsopgave Waar is alles uit opgebouwd? Hoe testen we deze theoriën? Het LHCb experiment Wat heb ik gedaan? Wat zijn mijn conclusies?
Verval van het Z-boson Presentatie: Els Koffeman
Large Hadron Collider subatomaire fysica Frank Linde (Nikhef), Het Baken, Almere, 26 april 2010, 12:00-13:00.
Elementaire deeltjesfysica
Fundamenteel onderzoek:
Fundamenteel onderzoek:
Aart Heijboer, masterclass 17/4/2002, NikhefANTARES: Een telescoop voor neutrinos Een telescoop voor neutrino's Aart Heijboer.
ATLAS 3D-schets Één van de acht stroomlussen waar het in deze opgave om gaat z r  3D-aanzicht 5 m I= A (a) zij-aanzicht (b) voor-aanzicht (z=0)
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
HISPARC HISPARC: Onderzoek van kosmische straling in een samenwerking tussen universiteiten en middelbare scholen Wetenschap Techniek Educatie Outreach.
HISPARC NAHSA Interactie van geladen deeltjes met stoffen Inleiding Leegte GROOT en klein.
Wat zijn Kosmische Stralen?
Creativiteit in de kosmos: onze ultieme schatkamer
HOE DE HIGGS HET VERSCHIL MAAKT
ATLAS 3D-schets Één van de acht stroomlussen waar het in deze opgave om gaat z r  3D-aanzicht 5 m I= A (a) zij-aanzicht (b) voor-aanzicht (z=0)
WYP 2005 European Masterclass Meting van de vertakkingsverhoudingen van het Z 0 boson  Het Z 0 en zijn vertakkingsverhoudingen  Identificatie in de DELPHI.
Polar Lights.
Hoge-Energie Fysica Frank Linde, CERN, 17 maart, CERN energie.
Scholierenproject “Kosmische Straling”
Frank Linde FOM & UvA Maagdenhuis 11 september 2006.
Eigenschappen van Licht
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Higgs en anti-materie HOE DE HIGGS HET VERSCHIL MAAKT Niels Tuning CERN 11 nov 2014.
Samenvatting Conceptversie.
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”: Een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal Johan Messchendorp, KVI 2003.
Energie De lading van een atoom.
Hoge Energie Fysica Introductie in de experimentele hoge energie fysica Stan Bentvelsen NIKHEF Kruislaan SJ Amsterdam Kamer H250 – tel
De Beetle: een uitlees-chip voor de VELO Introductie De B-mesonen die bij de botsing van de protonenbundels in de LHC worden geproduceerd, leggen gemiddeld.
De Beetle: een uitlees-chip voor de VELO Introductie De B-mesonen die bij de botsing van de protonenbundels in de LHC worden geproduceerd, leggen gemiddeld.
Did you switch off your mobile phone? Staat uw mobieltje uit?
Samenvatting CONCEPT.
Geschiedenis van de scheikunde
Detectietechnieken geladen kosmische straling Door Yannick Fritschy en Andries van der Leden.
Op zoek naar het allerkleinste, om grote vragen te beantwoorden
Elektrische velden Toepassingen. Elektrische velden Toepassingen.
§13.6 Onzekerheidsrelatie
Wat weten we over atomen?
Did you switch off your mobile phone?
Prototype Frame LHCb experiment in CERN (Geneve) B-Fysica Groep
Naturalis 5.
Transcript van de presentatie:

Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft van een cilinder, die gevuld is met 350 silicium detectoren. Deze zijn slechts 300 micrometer dik en bevatten elk 2500 strips, die erop geëtst zijn. Nikhef heeft dit onderdeel van de veel grotere ZEUS detector mede ontworpen en gebouwd. Hoe werkt het? Elektrisch geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, geven een signaal op een van de strips wanneer ze door het silicium schieten. De detectoren zijn zo gemonteerd dat de deeltjes gemiddeld door drie lagen schieten. Hiermee kan de positie van een deeltje met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 micrometer bepaald worden en daarmee de baan van een deeltje met grote precisie gereconstrueerd worden. Een flinke hoeveelheid elektronica pikt het signaal op en zorgt voor de verdere verwerking, en is naast de detector gemonteerd. Daarom is een omvangrijke bekabeling en koeling noodzakelijk. Waarvoor dient het? De volledige cilinder was geïnstalleerd in de ZEUS detector bij de HERA versneller in Hamburg in 2001 en is na gebruik eind 2007 weer naar Amsterdam gekomen. Bij het ZEUS experiment werden elektronen en protonen met hoge energie met elkaar in botsing gebracht om de structuur van het proton te onderzoeken. De bundelpijp van de versneller liep precies over de as van de cilinder. In het centrum vonden de botsingen plaats waar vele deeltjes geproduceerd werden. Met deze detector kan de baan van alle deeltjes heel nauwkeurig bepaald worden met als gevolg dat de produktie van zware quarks (charm en bottom) geidentificeerd kunnen worden. Meer informatie?

Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft van een cilinder, die gevuld is met 350 silicium detectoren. Deze zijn slechts 300 micrometer dik en bevatten elk 2500 strips, die erop geëtst zijn. Nikhef heeft dit onderdeel van de veel grotere ZEUS detector mede ontworpen en gebouwd. Hoe werkt het? Elektrisch geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, geven een signaal op een van de strips wanneer ze door het silicium schieten. De detectoren zijn zo gemonteerd dat de deeltjes gemiddeld door drie lagen schieten. Hiermee kan de positie van een deeltje met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 micrometer bepaald worden en daarmee de baan van een deeltje met grote precisie gereconstrueerd worden. Een flinke hoeveelheid elektronica pikt het signaal op en zorgt voor de verdere verwerking, en is naast de detector gemonteerd. Daarom is een omvangrijke bekabeling en koeling noodzakelijk. Waarvoor dient het? De volledige cilinder was geïnstalleerd in de ZEUS detector bij de HERA versneller in Hamburg in 2001 en is na gebruik eind 2007 weer naar Amsterdam gekomen. Bij het ZEUS experiment werden elektronen en protonen met hoge energie met elkaar in botsing gebracht om de structuur van het proton te onderzoeken. De bundelpijp van de versneller liep precies over de as van de cilinder. In het centrum vonden de botsingen plaats waar vele deeltjes geproduceerd werden. Met deze detector kan de baan van alle deeltjes heel nauwkeurig bepaald worden met als gevolg dat de produktie van zware quarks (charm en bottom) geidentificeerd kunnen worden. Meer informatie?