ALICE en het Quark Gluon Plasma

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft.
Advertisements

Welkom bij CERN.
De LHC: Reis naar het Allerkleinste… Niels Tuning (Nikhef)
De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit ? Ivo van Vulpen.
Het Meten van “Subatomaire Deeltjes”
Spectral Analysis of the Chandra Comet Survey
Eerste resultaten van de Large Hadron Collider op CERN Paul de Jong, UvA en Nikhef Viva Fysica 2011.
(voorbeeld vraag) Neutronen hebben geen elektrische lading:
De large hadron collider: reis naar het middelpunt van het atoom
Programma voor vandaag …
“De maat der dingen”.

Quarksoep in het lab André Mischke Universiteit Utrecht and Nikhef Amsterdam Bessensap – 4 juni 2012 Wat voor soort materie was het allervroegste heelal?
Kosmische Stralen Detectie NAHSA. Overzicht Wat is kosmische straling? Waarom willen we dit meten? Waar ontstaat kosmische straling ? Wat kan je op aarde.
Nijmegen Area High School Array
De Lijken van Sterren Paul Groot Afdeling Sterrenkunde, IMAPP
Welkom op het KVI ! Programma:  Lezing over KVI  Rondleiding KVI: 1)Versneller AGOR 2)Kernfysische Experimenten 3)Atoomfysica Johan Messchendorp, April.
Relativiteitstheorie (4)
Wie het kleine niet eert ... (quarks, leptonen,….)
Deeltjes en straling uit de ruimte
Fundamenteel onderzoek:  Nieuwe deeltjes & massa (Atlas)  Materie  antimaterie (LHCb)  Quark-gluon plasma (Alice) LHCLHC Europa Amerika Azië UvA 
De LHC is rond Ivo van Vulpen (Nikhef/UvA)
Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur
Deeltjesfysica op Nikhef de bouwstenen van de wereld deeltjes gebruiken voor sterrekunde Aart Heijboer.
Deeltjesfysica Bestudeert de natuur op afstanden < m m
Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur
Fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes
Extra Dimensies VENI dossiernr Ivo van Vulpen.
Frank Linde NIKHEF bestaan we uit? Waar 22 mei 2006, Den Haag De Waag, Amsterdam, 6 april 2007.
Higgs Frank Linde/Nikhef, lunchlezing De Leidsche Flesch, 15 mei 2013, Leiden.
21 oktober Inhoudsopgave Waar is alles uit opgebouwd? Hoe testen we deze theoriën? Het LHCb experiment Wat heb ik gedaan? Wat zijn mijn conclusies?
Verval van het Z-boson Presentatie: Els Koffeman
Large Hadron Collider subatomaire fysica Frank Linde (Nikhef), Het Baken, Almere, 26 april 2010, 12:00-13:00.
De LHC: Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de Natuur Niels Tuning (Nikhef) 25 mei 2012.
Elementaire deeltjesfysica
De LHC: op jacht naar de kleinste bouwstenen van ons Universum Frank Linde (Nikhef), CERN masterclass, Nikhef, 2 maart 2012.
Fundamenteel onderzoek:
Aart Heijboer, masterclass 17/4/2002, NikhefANTARES: Een telescoop voor neutrinos Een telescoop voor neutrino's Aart Heijboer.
HISPARC HISPARC: Onderzoek van kosmische straling in een samenwerking tussen universiteiten en middelbare scholen Wetenschap Techniek Educatie Outreach.
HISPARC NAHSA Interactie van geladen deeltjes met stoffen Inleiding Leegte GROOT en klein.
De aarde De zon in de rug De maan staat op de achtergrond: het is dus volle maan.
Hogeschool Rotterdam L. Gernand| ELEKTRON
Creativiteit in de kosmos: onze ultieme schatkamer
HOE DE HIGGS HET VERSCHIL MAAKT
UT, Enschede, 14/10/'98Leerstoel Hoge Energy Fysica, Bob van Eijk1 Docent: Bob van Eijk en Leerstoel presentatie Universiteit Twente 14 Oktober 1998 Leerstoel.
Waar is al de antimaterie gebleven?
De (sterke) kernkracht
WYP 2005 European Masterclass Meting van de vertakkingsverhoudingen van het Z 0 boson  Het Z 0 en zijn vertakkingsverhoudingen  Identificatie in de DELPHI.
Massa en het Higgs boson
Het Quantum Universum (Samenvatting)
Scholierenproject “Kosmische Straling”
CERN QUIZ. Vraag 1 In 1984 werd de Nobelprijs voor de Natuurkunde uitgereikt aan onderzoekers van CERN. Zij wonnen voor de ontdekking van de zogeheten.
Frank Linde FOM & UvA Maagdenhuis 11 september 2006.
LHCb GROEP B-Fysica: Materie, antimaterie en Oerknal ( het mysterie van CP-schending ) Hoe komt het dat ons Heelal uit (overwegend) materie bestaat? Volgens.
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Higgs en anti-materie HOE DE HIGGS HET VERSCHIL MAAKT Niels Tuning CERN 11 nov 2014.
Universiteit Leiden, Opleiding Natuur- en Sterrenkunde Botsingen.
TN2811 “Inleiding Elementaire Deeltjes”
Samenvatting Conceptversie.
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”: Een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal Johan Messchendorp, KVI 2003.
Jo van den Brand HOVO: 27 november 2014
Universiteit Leiden, Opleiding Natuur- en Sterrenkunde Microscopische beschrijving van transportverschijnselen Hoe hangen de transportco ëfficiënten af.
Energie De lading van een atoom.
Elementaire deeltjes fysica
Stan Bentvelsen & Ivo van Vulpen Praktische informatieInhoud (werk-) collegeAansluiting curriculum.
Bouwstenen van Materie
2 Het ongrijpbare neutrino Piet Mulders Vrije Universiteit Amsterdam
Op zoek naar het allerkleinste, om grote vragen te beantwoorden
Elektrische velden Toepassingen. Elektrische velden Toepassingen.
Did you switch off your mobile phone?
Transcript van de presentatie:

ALICE en het Quark Gluon Plasma

Welkom bij ALICE Programma: Neem je camera mee want foto’s maken mag Presentatie over het ALICE experiment (~half uur) Bezoek aan ALICE (in groepjes van 6) en aan de expositie (~1.5 uur) tot 16.45 Neem je camera mee want foto’s maken mag Welkom bij het ALICE experiment! Ik ben Naomi en ik zal jullie vandaag hier rondleiden. We beginnen vanmiddag met een Introductie en wat uitleg over de ALICE detector van ongeveer een half uur en daarna gaan we in kleine groepen de ALICE detector bekijken. De anderen kunnen dan in de expositie ruimte rondkijken en om 16.45 worden jullie weer opgehaald door de bus. Een belangrijk punt: je mag hier overal fotoos maken dus neem je camera mee.

Even voorstellen… Bijna 3 jaar op CERN Onderdeel van mijn promotieonderzoek bij Nikhef en de Universiteit Utrecht Vooropleiding: HAVO, HBO technische natuurkunde (Eindhoven), Master Experimentele natuurkunde (Utrecht) Onderzoek: Flow analyse met de ALICE detector Ik zal beginnen met mezelf voor te stellen. Ik ben nu al bijna 3 jaar hier op CERN als onderdeel van mijn promotie bij Nikhef in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Precies over een week moet ik mijn proefschrift verdedigen voor de promotiecommissie en mag ik me daarna doctor noemen. Ik kom van de HAVO en heb eerst een HBO studie Technische Natuurkunde gedaan. Tijdens een stage ontdekte ik de deeltjes fysica en daarom ben ik gaan doorstuderen op de universiteit in Utrecht. Na mijn master Experimentele natuurkunde ben ik bij Nikhef gaan promoveren. Ik heb onderzoek gedaan naar iets dat flow heet met de ALICE detector. Daar zal ik straks meer over vertellen. Eerst iets over de ALICE detector…

Waarom ALICE? A Large Ion Collider Experiment Begrijpen van de sterke kernkracht Begrijpen van de materie bij het ontstaan van het universum; de oerknal Die toestand heet het Quark Gluon Plasma 10 –6 sec 10 –4 sec 3 min 15 Mil Jahre Het heelal dijt nu uit: In het begin moet dus alle materie veel dichter op elkaar gezeten hebben en moet het ook veel heter geweest zijn. Bij extreem hoge temperaturen en dichtheden zijn de eigenschappen van materie nooit gemeten..........

4 grote LHC experimenten ALICE: Materie in extreme omstandigheden

~ 1000 Onderzoekers ~35 Landen ~115 Instituten

Bouwstenen van materie Deeltjes graviton foton W, Z gluon Krachten

Quarks zijn nooit vrij… g q Interactie sterk op grote afstand Meson: quark-anti quark Proton: quarks en gluonen bewegen in het proton Een quark uit het proton bevrijden lukt niet omdat er nieuwe quarks geproduceerd worden met de energie die we in het systeem stoppen. g q Als we veel protonen samen persen in een klein volume bij hoge temperatuur kunnen de quarks (bijna) vrij bewegen binnen dit volume: het Quark-Gluon Plasma.

Hoe maken we een Quark Gluon Plasma? We hebben veel quarks en gluonen nodig bij een hoge temperatuur en dichtheid: 50 maal de dichtheid in een neutronenster, 50 protonen in een volume van 1 proton! Temperatuur hoger dan 4 x 1012 K, 200 000 maal hoger dan in het centrum van de zon Extreme omstandigheden in een klein volume We kunnen deze toestand maken door atoomkernen te laten botsen bij een hoge energie in de LHC We gebruiken loodkernen omdat dit de meest zware stabiele atomen zijn e > 15 GeV/fm3 ~ 50 maal de dichtheid in een neutronen ster (40 miljard ton/cm3, 50 protonen in het volume van één proton !

Een lood-loodbotsing

Een lood-lood botsing In een botsing tussen protonen worden ca 10 deeltjes geproduceerd, in een botsing tussen lood kernen ca 3000 deeltjes Van elk deeltje moeten we de massa en impuls (snelheid) meten. Sporen in de ALICE detector Plaatje + uitleg hoe z’n botsing eruit ziet In detector uiteindelijke deeltjes

Hoe “zie” je het QGP? Theoretische voorspellingen Meer strange quarks Minder J/psi deeltjes (charm quark en anti-quark) Energie verlies van deeltjes met veel energie als ze door het QGP heen gaan Collectief gedrag van alle deeltjes die ontstaan in de botsing: flow Deze signalen worden in ALICE bestudeerd

Collectief gedrag - Flow Een loodkern is groot (6 fm, 208 nucleonen) De botsingen variëren van centraal (frontaal) tot perifeer (schampend) zodat het volume en de vorm van het gebied waar het QGP gevormd wordt varieert Drukgradiënt als functie van de plaats verschillend in de verschillende richtingen. De grotere drukgradiënt geeft deeltjes een hogere snelheid! Gemeten verschil tussen aantal deeltjes in de twee richtingen.

Energieverlies Snelle quarks/gluonen geproduceerd in botsingen tussen de quarks en gluonen in de kernen moeten soms door het QGP vliegen waardoor ze energie verliezen RAA is de ratio van de hoeveelheid deeltjes in lood-lood botsingen vergeleken met proton-proton botsingen

Jet Quenching Dh Df Df Dh Een bosing waar de loodkernen elkaar net raken, de jets ontsnappen makkelijk aan beide zijden Een botsing waar de kernen overlappen, de deeltjes verliezen veel energie! perifeer centraal 102 GeV 168 GeV 192 GeV 47 GeV Dh Df Df Dh bin size: 0.1x0.1

De ALICE detector 16 x 16 x 26 m3 10.000 ton

Hoe vinden we de eigenschappen van deeltjes? Reconstrueer de sporen van de deeltjes die ze in de detector achterlaten Geladen deeltjes worden afgebogen in een magneetveld en aan de straal kunnen we de impuls en lading meten: p = qrB

Een lood-loodbotsing in ALICE

Deeltjesidentificatie in ALICE TPC velocity v/c TOF Protons Kaons Pions all plots: preliminary calibration & alignment ! ITS 15/2/2006 LHCC Status Report J. Schukraft

Lood botsingen in de LHC 1 maand per jaar botst de LHC loodkernen op elkaar en ALICE registreerd die botsingen ALICE bestudeerd ook de proton-proton botsingen van de LHC als vergelijkingsmateriaal In 2010 hebben de eerste lood botsingen plaatsgevonden en in 2011, net voor de kerst, de tweede en iedereen is hard aan het werk om deze te bestuderen.

Dit gaan we zo bekijken...