GMP and HACCP in school restaurants

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een oefening bij de theorie…
Advertisements

Aanpak van MRSA in woonzorgcentra
Toelichting campagne handhygiëne ter bestrijding van zorginfecties
Ongewenste micro-organismen
GMP and HACCP in school restaurants
GMP en HACCP in restaurants
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
GMP and HACCP in restaurants
GMP and HACCP School Development Project
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Keukenhygiëne.
ALGEMENE VOORZORGS- MAATREGELEN
Voedsel/keuken veiligheid
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
HACCP.
GMP and HACCP in restaurants
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
De islam.
Do’s & dont’s van de “booth crew”
BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid Hulpverlener Let op! In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid.
Comenius School Development Project Constructie- en bouwvoorschriften van de keuken Made by the Comenius team - Selandia food and beveragedepartment Slagelse.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
GMP en HACCP in school restaurant School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Cytostatica in een wasserij
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
HYGIENE.
Hygiëne 2.
Levensmiddelen hygiëne
Zorg en Welzijn.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
The Doctor Who HUB In Sub-Sahara Afrika en Azië is diarree 1 vaan de belangrijkste doodsoorzaken voor kinder van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven
Voedselveiligheid. Schokkende gebeurtenissen.
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Jezelf voorbereiden op een operatie
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Een lichaam bestaat uit en De spieren zitten vast aan de beenderen. De spieren kunnen samentrekken en ontspannen. Zij dienen om ons te laten beenderen.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
De infectieketen.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Operatieassistentie Les 5. Wat moet je kennen/kunnen? Afspraak inplannen en informeren eigenaar Ontvangst van de patiënt en de eigenaar Voorbereiding.
VHS-2 EPIDEMIE MET DANK AAN DE MEDEWERKING VAN Dierenarts Inge Thas Europees Specialist Kleine Zoogdieren Diplomate ECZM (small mammal) DAP Thas, Heerweg-Zuid.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Je huid bedekt je hele lichaam
Diabetes.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Operatieassistentie Les 5.
Persoonlijke hygiëne.
Veilig en verantwoord werken
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Diabetes.
Scabiës behandeling met zalfbehandelingabiës behandeling
Supermarkt Voedselveiligheid.
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Supermarkt Voedselveiligheid.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

GMP and HACCP in school restaurants Comenius School Development Project 2006/07 Stella Maris Srednja šola Zagorje

Hoofdstuk 7 Persoonlijke hygiëne Stella Maris

Waarom persoonlijke hygiëne? Slechte hygiëne in de keuken is in 60 % van de gevallen de oorzaak van voedselbesmetting Hoge standaards in persoonlijke hygiëne zijn noodzakelijk om te vermijden dat voedsel besmet raakt Micro-organismen kunnen via handen en lichaam op voedsel worden overgedragen Daarom moeten we rekening houden met stricte maar eenvoudige regels

Keuken uniform Zuivere en makkelijk te wassen koksvest, voorbinder en koksbroek Een koksmuts of haarnetje moet gedragen worden – lange haren moeten samengebonden worden Klompen of schoenen met slipvrije zool Rubberen of wegwerpschort voor het reinigen van groenten en kuisactiviteiten Gewone kleding opbergen in vestiairekastje en niet in aanraking laten komen met werkkleding

Persoonlijke hygiëne Wees proper en verzorgd Neem elke dag een stortbad of een bad Was je haar regelmatig Houd de vingernagels proper, kortgeknipt en vrij van nagellak Verander elke dag je ondergoed

Wanneer je handen wassen? Vuile handen zijn de hoofdreden van besmetting Handen wassen voor Het betreden van de werkruimte Het eten Handen wassen Bij het wisselen van werkzaamheden Handen wassen na: Het verlaten van de keuken Elke werkshift Behandelen van rauwe voeding Behandelen van rauwe eieren, gevogelte enz. Het gebruik van het toilet Het eten, drinken of roken Hoesten of snuiten van de neus het aanraken van rauw of bereid voedsel

Hoe je handen wassen? Gebruik lavabo’s met stromend water via een pedaal of fotoelectrische cel Gebruik desinfecterende zeep van een dispenser Watertemperatuur 40 à 45°C. Was grondig beide handen en onderarmen Reinig je nagels met een nagelborstel Droog je handen met een wegwerphanddoek

Hygiëne checklijst Voor het betreden van de keuken Uitdoen van horloge, juwelen en piercings Laat je GSM in de vestiaire Bedek wonden met blauwe waterafstotende pleisters of draag handschoenen Lik niet aan je vingers en raak je neus, mond of haar niet aan met je handen Rook nooit tijdens voedselbereiding Zit niet op werktafels Gebruik steeds een zuiver propere lepel om te proeven

Personeel Rapporteer steeds ziekte of infecties 2 categorieën personeel Personeel met een hoge besmettingsmogelijkheid Werken met rauwe voeding en direct contact met de voedingsmiddelen Personeel met een lage besmettingsmogelijkheid Zij die niet rechtstreeks met voeding in contact komen maar er wel betrekking mee hebben

Persoonlijke hygiëne einde Comenius project Persoonlijke hygiëne einde Stella Maris