De 5 dimensies van cultuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Generatie Einstein Inez Groen
Advertisements

Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
Welkom bij deze bijeenkomst voor praktijkopleiders Met als thema: De jeugd van tegenwoordig Apeldoorn, 8 juni 2009.
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
culturen categoriseren: basiswaarden
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
evenwicht zoeken tussen ‘graag zien’ en ‘neen zeggen’
Een sociale weg naar gemengd onderwijs
Omgaan met geschiedenis
hoe autismevriendelijk ben ik
Borat visits Amsterdam
Interculturele communicatie
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoeden van drukke kinderen
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
‘Een vreemde cultuur is onszelf het beste zien’
straffen en belonen vanuit de montessori visie
Leidinggeven H11 Iedereen is anders, iedereen is gelijk
2.1 Jong geleerd, oud gedaan
Morele ontwikkeling en opvoeding
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
Sociologie Cultuur en Context J /3 college 1: vrijheid 18/3 college 2: gemeenschap 25/4 college 3: ‘back to the sixties’? Sociologie.
Ontwikkeling en de basisschool
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Ontwikkeling en de basisschool
De kracht van positief opvoeden
1 § 1: Met elkaar omgaan p140 § 2: Verliefd, verloofd, getrouwdp142 § 3: Als de relatie stuklooptp144 § 4: Samen of alleen?p156 § -: Soms loopt het andersp148.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Plagen incidenteel gelijke machtsverhoudingen geen winnaar of verliezer wederzijds plezier “slachtoffer” is in staat zich te verdedigen geen blijvende.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Televisie en computer H13.2 NEDERLAND  Wederopbouw staat centraal  Hard werken en zuinig leven  Geen stakingen (harmoniemodel)  Overheidsmaatregelen.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Opvoeden met respect Opgroeien met liefde GGD Amsterdam 5 januari 2011 Jale Simsek.
World Understanding and Peace day
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Ontwikkelingspsychologie
1.
Connectief Connectief.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Land van vooruitgang Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?
Rugendo vzw is een jonge Molse organisatie die projecten financiert op Idjwi, een eiland in het KIVU-meer in Oost-Congo.
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Zorg verlenen aan anderen
Internationaal I Cultuur zit in je.
Jongens en meisjes …verschillende rollen
Internationaal I Cultuur zit in je.
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
Wij komen centraal te staan !
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Boeien en binden van goede medewerkers
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
De Vreedzame School Ouderavond Nova Montessori Venlo.
Transcript van de presentatie:

De 5 dimensies van cultuur Machtsafstand Groep versus individu Masculiniteit versus feminiteit Onzekerheidsvermijding Lange termijn versus korte termijn denken

machtsafstand Ouders behandelen kinderen als gelijken Kinderen behandelen ouders als gelijken Op school verwachten de docenten initiatieven van de leerlingen Docenten zijn specialisten en helpers die onpersoonlijke waarden overdragen. Decentralisatie populair Relatief kleine inkomensverschillen * Medewerkers verwachten te mogen meedenken Privileges en statussymbolen ongewenst Er is een grote middenklasse Het politieke systeem verandert door regels, inspraak Ouders leren kinderen gehoorzaamheid voor alles Kinderen behandelen ouders met respect en absoluut gezag. Op school neemt de docent alle initiatieven Docenten hebben de wijsheid en veelal een soort meester/ goeroe Centraal denken Grote inkomensverschillen Ondergeschikten verwachten dat ze verteld wordt wat ze moeten doen. Privileges en statussymbolen zijn toegestaan, wordt zelfs verwacht. De middenklasse is klein Het politieke systeem wordt gedicteerd door leiders

groep - individu Een collectivistische maatschappij Mensen worden geboren in uitgebreide families die hen blijvend beschermen in ruil voor hun loyaliteit. Je identiteit ontleen je aan je sociale netwerk, de groep waar je bij hoort. Kinderen leren denken in termen als ’Wij’ De harmonie moet altijd bewaard blijven Het doel van het onderwijs is om te doen Diploma’s verschaffen status en toegang tot…. De verhouding werkgever/ werknemer is ongeveer als een familie band. De groep is belangrijker dan het individu Privé leven ondergeschikt aan de groep, het bedrijf Een individualistische maatschappij Je groeit op voor je zelf en misschien om voor je gezin te zorgen Je ontleent je identiteit aan jezelf Kinderen leren denken in termen als ’Ik’ Een eerlijk mens zegt wat hij denkt Het doel van het onderwijs is ’leren om te leven’ Diploma’s verhogen je economische marktwaarde. Verhouding is gebaseerd op contract basis en wederzijds voordeel. En groep bestaat uit individuen die eigen unieke kwaliteiten hebben. Iedereen heeft recht op privacy

Prestatie - zorg Dominante waarden zijn materieel, succes en vooruitgang Geld en materiële zaken zijn belangrijk Mannen worden geacht assertief, ambitieus en hard te zijn Meisjes huilen, jongens niet, jongens moeten terug slaan Sympathie voor de sterke, de winnaar De beste leerling is de norm. Slechte resultaten is een ramp Docenten zijn duidelijk, streng en rechtvaardig in één lijn. Leven om te werken De vader doet de feiten, de moeder het gevoelsleven. Dominante waarden zijn zorg voor de anderen en de omgeving Mensen en persoonlijke waarden zijn belangrijk Iedereen wordt geacht bescheiden te zijn Jongens en meisjes, mannen en vrouwen mogen huilen Sympathie voor de zwakke, de verliezer De gemiddelde leerling is de norm Slechte studie resultaten is geen ramp Vriendelijke docenten zijn het meest gewaardeerd Werken om te leven Vader en moeder houden zich bezig met feiten en opvoeding.

onzekerheidsvermijding Onzekerheid is een normaal onderdeel v.h. bestaan. Weinig stress, subjectieve gevoel van welzijn Agressie niet uiten Soepele regels voor kinderen over wat taboe is. Wat anders is, is interessant Studenten kunnen prima met ongestructureerde onderwijs situaties omgaan. Docenten mogen zeggen dat ze iets niet weten Alleen noodzakelijke regels Mondige burgers Positieve houding t.o.v. jonge mensen Onzekerheid wordt ervaren als een bedreiging Veel stress, meer angst, een grotere gejaagdheid Agressie mag geuit worden Strakke regels voor kinderen over taboe’s Wat anders is, is gevaarlijk Studenten hebben structuur nodig en willen weten hoe en waarom. Docenten worden geacht alle antwoorden te weten Er bestaat een emotionele behoefte aan regels Onmondige burgers Jonge mensen dienen volgzaam te zijn en eerbied te hebben voor ouderen.

Korte termijn –lange termijn denken Aanpassen van tradities aan de moderne omgeving nakomen van sociale regels en status verplicht, ongeacht de kosten. Sociale druk om de buren na te doen Doorzettingsvermogen voor resultaat Bereidheid om jezelf ondergeschikt te maken aan een doel Zorgen om aan de eisen van ’deugd’ te voldoen Vast houden aan tradities Nakomen binnen betaalbare grenzen Spaarzaamheid, zuinigheid Snelle resultaten gevraagd Behoefte om je gezicht, je identiteit te handhaven Wens om de waarheid na te streven, de huidige zichtbare werkelijkheid.