Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1 De basis van fokkerij Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Wat is fokken? Het selecteren van de juiste koeien en stieren plus Het bewust combineren van ouderdieren Behoud van gewenste eigenschappen Verbetering minder goede eigenschappen
Hoe selecteer je de juiste dieren? Op basis van eigenprestatie (MelkProductieRegistratie voor) productie (BedrijfsInspectie voor) exterieur = op basis van ruwe cijfers Op basis van erfelijke aanleg (=beter) Fokwaardes berekend uit MPR en BI Ruwe cijfers zijn gecorrigeerd voor milieu
Selectie voor CRV-fokprogramma Stiermoeders uit de praktijk Stiermoeders in eigendom Stiervaders uit eigen programma Stiervaders van derden Merkertest voor selectie uit geboren kalveren Merkertest voor eerste indruk genetische aanleg (fokwaarde) MPR en BI bij de dochters bepalen definitieve fokwaarde stier
Wat is een fokwaarde? = geschatte erfelijke aanleg Bij stier gebaseerd op merkers, prestatie dochters en familie Fokwaardes zijn onderling vergelijkbaar (producties gecorrigeerd voor milieu en gestandaardiseerd) Betrouwbaarheid fokwaarde stier mede afhankelijk van Aantal dochters Aantal bedrijven 99% bij duizenden dochters filmtip 14 fokkerij en selectie
Fokwaarden en indexen Fokwaarde voor 1 kenmerk Index: combinatie van meerdere fokwaarden Fokwaarde uitgedrukt in Verhoudingsgetal (100 gemiddeld), bv speenplaatsing Waarden, bv melk of eiwit
NVI = Nederlands/Vlaamse Index Totaalindex Bevat: Inet (35%) Uiergezondheid Vruchtbaarheid Levensduur Uier en Benen Geboorte-index
Index voor productie: Inet Index netto melkgeld = opbrengsten melk minus productiekosten Nu: Inet = 0,3 * FW kg lactose + 2,1 * FW kg vet + 4,1 * FW kg eiwit Formule regelmatig aanpassen vanwege veranderende prijzen Formule is dus al anders dan in boek
Berekening Inet Bereken voor de volgende koeien de Inet +20 kg lactose, +30 kg vet en +50 kg eiwit +20 kg lactose, +15 kg vet en +23 kg eiwit +10 kg lactose, -30 kg vet en +16 kg eiwit -5 kg lactose, -12 kg vet en +14 kg eiwit +2 kg lactose, +12 kg vet en +22 kg eiwit -3 kg lactose, -9 kg vet en -17 kg eiwit +60 kg lactose, +10 kg vet en +5 kg eiwit +5 kg lactose, +10 kg vet en +60 kg eiwit
kg lact kg vet kg eiw Inet 20 30 50 274 15 23 131,8 10 -30 16 5,6 -5 -12 14 30,7 2 12 22 116 -3 -9 -17 -89,5 60 5 59,5 268,5
Fokwaarden voor exterieur, uier- gezondheid, geboorteverloop en vruchtbaarheid Bepaald uit BI, mpr en geboorte/inseminatiegegevens Ook informatie familie wordt meegenomen 100 is gemiddeld (vormt de basis) Hoe hoger hoe “beter”, behalve beenstand, speenlengte en melksnelheid Fokwaarde levensduur uitgedrukt in dagen Elke 5 jaar basisaanpassing
Aan de slag Lees eerst hoofdstuk 6, deel 1 eerst goed door. Maken vragen en opdrachten pagina 67 Maken vragen hoofdstuk 6, deel 1 op toetsplaza. Zie bestand met links naar toetsplaza.