Voeren en verzorgen Periode 3

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Azijn, mosterd, en olie.
Advertisements

Voedselhygiene.
Lesplanning tot einde periode
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?
Duurzame energie Biomassa.
Thema groeiomstandigheden
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voeding & Vertering.
HACCP.
Huisvesting en Hygiëne
Basis en paraveterinair
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Dieetvoeding en Voerproductie
Soorten meststoffen test.
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Hond & Kat Les 7 (Afsluitende les)
Huisvesting en Hygiëne
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Welkom Havo 5..
Voeding Konijn.
Huisvesting Overige zoogdieren.
Voeding Paard.
Voeren en verzorgen Periode 3
Organische meststoffen
Les 5 Onderwerpen: Voeding konijn en cavia.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Les 1 De samenstelling van voeding
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Taxonomie, rasgroepen en rassen
Voeren en verzorgen Periode 3
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Diersoortverdieping overige zoogdieren
Hoofdstuk 1 Leeftijdgebonden diëten
Eiwitten op je bordje Context 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
CITES.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingshoeveelheid berekenen
H6: Anatomie & Fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Voedingsstoffen voor de koe
Voeren en Verzorgen Vogels
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
H6: Het Spijsverteringsstelsel
Organische meststoffen
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Voedselgerelateerde problemen en vergiftigingen
Thema 2 Voeding en vertering
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeren en verzorgen Periode 3
Transcript van de presentatie:

Voeren en verzorgen Periode 3 Week 2 Voeren en verzorgen Periode 3

Wat gaan we vandaag doen? Bespreken opdrachten week 1 Voeren: voerproductie en verpakking H5 De rassen van herpeten nog een keer doornemen Alvast kort de vissen doorlopen Dictaat herpeten 1.2 Huiswerk

Voeding H5 Voerproductie Welke soorten voer kennen jullie? Zit er verschil in de productie van deze voeding? Wat zijn grondstoffen?

Voerproductie productiedieren Landbouwhuisdieren Koe, schaap, geit, kip, etc. Vaak in zakken van 15 kg en meer (bulk) Uitstraling: functioneel Kosten: zo laag mogelijk met behoud van kwaliteit Doelstelling: productie

Voerproductie petfood Gezelschapsdieren Hond, Kat Cavia, Hamster, etc. Vaak in individuele verpakkingen van 0,5 – 15 kg Uitstraling ‘’glossy’’ Kosten: veel variatie Doel: recreatie en gezelschap

Productie droogvoer Grondstoffen aanleveren en opslag Malen en mengen 1. Persen en extruderen = het mengsel gaat onder druk door een machine die het mengsel kneedt en samendrukt. De brok wordt maximaal 75 graden. Deze vallen uiteen in de maag. Hierdoor makkelijker te verteren. Farmfood, orijen, biofood en acana 2. Expanderen = het mengsel wordt verwarmd tot hoge temp. maar niet geperst. Bijvoorbeeld mais-popcorn Drogen Toevoegen extra stoffen (via een coating) Koelen Verpakken

Kennen jullie deze filmpjes? Filmpje voerproductie: https://www.youtube.com/watch?v=ZAnlJ7RtVeI https://www.youtube.com/watch?v=4zQlqR2o6zE https://youtu.be/6Pe-ekfrkQg Dierlijke bijproducten in hondenvoeding: https://www.youtube.com/watch?v=5OeJv7p0Swc

Voor en nadelen van extruderen Voordelen: Verteerbaarheid hoger Na extruderen kan het mengsel nog vet opnemen Smakelijkheid groter door coating Poreuze structuur (knapperig) Veel verschillende vormen en groottes mogelijk van de brok Nadelen: Door hoge temperaturen worden bepaalde voedingsstoffen beschadigd (vet)

Persen Met behulp van een korrelpers worden brokjes gevormd Voordelen: Temperatuur bij productie lager, dus minder voedingsstoffen verloren Harde brok Voedingsstoffen komen geleidelijk vrij in het lichaam Nadelen: Minder smakelijk

Voerproductie natvoer Grondstoffen aanleveren en opslag Malen en mengen Verpakken (inblikken) Sterilisatie of diepvries Soms vriesdrogen voor het verpakken = Vocht onttrekken door het sterk in te vriezen. Wat zijn de voordelen en nadelen van natvoer?

Additieven Additieven zijn stoffen die aan voeding worden toegevoegd, maar die geen voedingswaarde hebben. Emulgatoren (lecitine) Antioxidanten Conserveermiddelen Verdikkingsmiddelen Antiklontermiddelen Bindmiddelen Kleurstoffen

Regels diervoeding Aan de productie van diervoeding worden net zoveel eisen gesteld als bij de productie van onze voeding. De Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND) is verantwoordelijk voor de diervoederkwaliteit en wetgeving in Nederland. Steeksproefsgewijs onderzoek naar salmonella, enterobacterien, gisten en schimmels

Houdbaarheid Wat is bepalend voor de houdbaarheid van diervoeding? Samenstelling van het voer Conservering (anti-oxidanten, verhitting, etc.) Bewaarcondities (koel, droog en donker) Veel vet = minder lang houdbaar Waar kijk je naar om de versheid te bepalen? Schimmels Zuur Rans (splitsing en vervluchting van vetzuren) Verkleuringen

Bewaren Bewaren van droogvoer Bewaren van natvoer Ongeopend: 12-18 maanden houdbaar mits donker, koel en droog Geopend: ongeveer 4 weken mits donker, koel, droog en luchtledig Bewaren van natvoer Ongeopend erg lang houdbaar (24 maanden) Geopend in koelkast maximaal 48 uur houdbaar en op kamertemperatuur serveren.

Verpakking Wat moet er op de verpakking staan? Lees hoofdstuk 5.3 nog eens goed door en maak opdracht 5.4

Rassen We nemen de rassen van zowel herpeten als vissen door

Dictaat Herpeten en vissen 1.2 Wat is cites? Welke informatie geeft cites?

Cites Internationale overeenkomst tussen landen met afspraken over internationale handel in bedreigde dier-of plantensoorten. 5800 beschermde diersoorten Er zijn 3 niveaus Niveau 1 noemt diersoorten die met uitsterven bedreigd worden en die door internationale handel schade kunnen lijden. Alle commerciële handel in uit het wild onttrokken dieren is verboden Denk aan wildvang ook handel in eerste generatie nakweek is niet toegestaan Niveau 2 zijn dieren die met uitsterven bedrijf kunnen worden. Ook look al likes worden hier aan toegevoegd. Handel mag met vergunning onder bepaalde omstandigheden Niveau 3 bevat soorten waarbij een land waar ze voorkomen andere landen vraagt om bescherming door invoercontroles. Hierbij is niet altijd een cites verklaring nodig.

Huiswerk Lees hoofdstuk 2.8 en 2.9 van kennen en herkennen van dieren goed door. JE mag hier alvast aantekeningen/samenvatting bij maken. Dit helpt voor de toets. Maak de opdrachten uit het dicaat bij 1.2 Maak de opdracht die hoort bij voeding 5.4