Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Advertisements

De actieve voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Voeding van pabostudenten
Thema 2: Voeding en Vertering
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
The BARF trend; advantages, drawbacks and risks. Biologically Appropriate Raw Foods Or Bones And Raw Food Artikel uit Focus van Royal Canine.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Fish Silage Plant Haalbaarheidsstudie betreffende de verwerking van discards en visafval (6 ton/dag) in voeders voor vee, pluimvee, varkens en vis.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voeding Klas 4.4DP Schooljaar
Voeding in de pedicurepraktijk
Voedingswaardeninformatie-systeem
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
5. Voeden naar levensfase
Etiket lezen PS in foodservice Anouk Faas Ellen Olthof.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Basis en paraveterinair
Dieetvoeding en Voerproductie
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Wat staat er op een etiket?
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeding Paard.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Het maagdarmstelsel van de koe
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Niet alleen op de wereld
Hoofdstuk 1 Leeftijdgebonden diëten
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Wat staat er op een etiket?
Gezondheidsaspecten van minderen met vlees
Transcript van de presentatie:

Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking? Wat bepaalt de kwaliteit van een voer?

Wat lees je op de verpakking? Productnaam Eigen Merk BB/WK Doelgroep Hersluitbaar! - zipper USP’s !!! (Unique Selling Proposition) M.b.v. logo’s Anti-haarbal Gewichtsregulatie Verteerbaarheid Weerstand Inhoud

Wat op de verpakking? Uitleg USP’s en overige goede eigenschappen van het product

Wat lees je af op de verpakking? Productnaam Doelgroep Grondstoffen Analyse Toevoegingen Inhoud EAN Adres

Wat lees je af op de verpakking Voedingsadvies Voldoet aan alle richtlijnen Gebruiksaanwijziging THT datum, registratie nummer en batch nr.

Wettelijk voorgeschreven informatie Volledig diervoeder / aanvullend diervoeder Diersoort en indicatie (bijv levensfase) Gebruiksaanwijzing Ingrediëntenlijst Standaard (gemiddelde) analyse Additieven Uiterste houdbaarheidsdatum en melding van productiedatum Adres van de verantwoordelijke voor de nauwkeurigheid van de declaraties Netto-gewicht en/of volume Registratienummer

Wat bepaalt de kwaliteit van een voer?

Kwaliteitsverschillen Goed  Standaard  4% Beter  Medium  4 - 14% Best  Premium  14 – 26 % of nog meer Anders  Veterinaire diëten  bij specifieke (gezondheids) problemen Bijv. Lam & Rijst De meeste honden met een lichte vorm van huidallergie zullen met 4% lam en rijst geen vooruitgang zien, een medium product met 14% lam en rijst kan al goed helpen. Bij erge huidallergie dient men over te stappen op premium voer of volledig hypoallergeen.

STANDAARD KWALITEIT VOER – NORMALE KWALITEIT Analyse Lage eiwit/vet gehaltes Hoog as-gehalte Samenstelling Veel granen Vitamines Lagere concentraties Verpakking Eenvoudig Hersluitbaarheid Niet hersluitbaar / geen easy open Inhoud Vaak meer kg/gr per verpakking Uiterlijk Eén kleur, geen mixen Prijs Laag Voedingsadvies Relatief grote voergift per dag Claims Max. 4% of minder per smaak Geen toegevoegde additieven voor gezondheid

MEDIUM KWALITEIT VOER – GEMIDDELDE KWALITEIT Analyse Gemiddelde eiwit/vet gehaltes Gemiddeld as-gehalte Samenstelling Minder granen Vitamines Gemiddelde concentraties Verpakking Kleurrijk en mooi Hersluitbaarheid Vaak hersluitbaar / easy open Inhoud Gemiddeld kg/gr per verpakking Uiterlijk Felle kleuren / vaak mixproducten Prijs Gemiddeld Voedingsadvies Gemiddelde voergift per dag Claims Min. 4% - 14 % per smaak Een paar toegevoegde additieven voor gezondheid, let op hoeveelheid toegevoegd

(SUPER) PREMIUM KWALITEIT VOER – BESTE KWALITEIT Analyse Hoge eiwit/vet gehaltes Laag as-gehalte Samenstelling Geen of weinig granen (alleen rijst) Vaak open declaratie (alle ingrediënten) Vitamines Hoge concentraties Verpakking Mooie verpakking, vaak alumimium Hersluitbaarheid Meestal hersluitbaar / easy open Inhoud Vaak minder kg/gr per verpakking Meestal meer verpakkingsgroottes per soort Uiterlijk Eén kleur, geen mixen Prijs Hoog Voedingsadvies Kleine voergift per dag Claims Min. 14% of 26% per smaak Veel toegevoegde additieven voor gezondheid

Aandachtspunten bij kwaliteit Eiwit en vetpercentage Hoogwaardige voeding heeft hoger eiwit- en vetpercentage, let echter wel op de gebruikte eiwit- en vetbronnen Door meer eiwit en vet in het voer hoeft de klant minder te voeren, prijsverschil wordt dus minder groot Eiwitbronnen Eiwit met name in vlees en vis Kip, lam, kalkoen, hert en vis zeer goed verteerbaar Percentages toegevoegd vlees is belangrijk – grote verschillen!

Aandachtspunten bij kwaliteit Calcium / Fosfor verhouding belangrijk Hond: 1 : 1,5 Kat: 1 : 1 (Ruwe) as-gehalte zegt iets over Calcium, Fosfor en andere sporenelementen Hoe lager hoe beter (Ruwe) celstof/vezels zegt iets over structuur Veel ruwe celstof levert een betere darmwerking Koolhydraten normaal gesproken niet vermeld, is restpost na eiwit, vet, vocht, celstof en as. Hoe lager hoe beter (hond/kat zijn alleseters/vleeseters)

Alle benamingen voor ingrediënten zijn gereglementeerd “bevat”  minder dan 4% van het aangegeven ingrediënt “met”  tussen 4 en 14% van het aangegeven ingrediënt “rijk aan”  tussen 14 en 26% van het aangegeven ingrediënt “menu van”  van 26 tot 100% van het aangegeven ingrediënt “100%”  100% van het aangegeven ingrediënt (voeding kan hierdoor nooit evenwichtig zijn!!)

Raar maar waar!! Als je een voer maakt waar 5% kip, 5% rund en 5% lam in zit, zou je ditzelfde voer onder 3 namen op de markt kunnen brengen: Voeding “met kip”  5% kippenvlees Voeding “met rund”  5% rundvlees Voeding “met lam”  5% lamsvlees

Maar…er zijn geen slechte diervoeders!! Internationale richtlijnen FEDIAF American Association of Food Control Officers (AAFCO) National Research Council (NRC) www.nvg-diervoeding.nl

Ontwikkeling van diervoeding Smaak- en verteringstesten Als de smaak niet goed is en de hond/kat wil het niet eten, dan heb je helemaal niets aan de voedingswaarde. Dit is dus een must. Vertering is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Praktijktesten in kennel Acceptatie  geen proefdieren, maar dieren om te proeven. Vertering (in vivo)  wat gaat erin en wat komt eruit? Laboratoriumanalyses Controle productie In vitro analyses