I-lab Waarom dit project, wat is het, wat is de stand van zaken en wat levert het op voor de onderzoeker?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Basistraining voor informatiespecialisten Bibliotheek – Project RDM Ondersteuning.
Advertisements

Document Management Silicon.
Metadata proces april 2009 train de trainers. Waar in het werkproces metadata Binnen de organisatie zal afgesproken moeten worden van welke data er metadata.
Datamanagement- planning Bibliotheek – Project RDM Ondersteuning Basistraining voor informatiespecialisten.
NVP bijeenkomst Willen is Kunnen Friesland Bank.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Informatiediensten bij DNB Heterdaadsessie Papieren Tijger Netwerk 29 september 2009.
Dé complete online werkplek met de kracht van Office 365
Welkom bij het Dagje Economie en Bedrijfseconomie Studeren
Het innovatiemodel van IMEC
Workflow LUCRIS de eerste ervaringen
Informeel leren en….. social media
Primaire OnderzoeksData In Utrecht Makkelijk toegankelijk een podium voor uw waardevolle onderzoeksdata.
Een strakke workflow als hulpmiddel voor online samenwerking. Jikke de Groot Universiteitsbibliotheek/ Universiteit Utrecht Sector Innovatie & Ontwikkeling.
Reclaiming academic output. De beschikbaarheid van de Nederlandse wetenschappelijke productie UKB-studiedag 16 mei 2002.
Onderzoeksdata in de Bibliotheek: Tijd voor een nieuw Informatie-specialisme? Ervaringen uit de praktijk Rob Grim Research Data Specialist/e-Science Coordinator.
Sneeuwschuivers en leren sneeuwschuiven myResearch Portal en het belang van workflow data analyse Richard L. Zijdeman DAI: info:eu-repo/dai/nl/
Petra Verhagen (ISS-CMV) Dorris Direks (IPS-VD)
DANS is een instituut van KNAW en NWO Data Archiving and Networked Services NARCIS: nationale portal van onderzoekinformatie Elly Dijk SURFacademy ‘CRIS.
Eigenaarschap en Borging Doorbraakproject Professionalisering
Datasets, verrijkte publicaties …en de rol van DANS 1Maarten Hoogerwerf, , NVB.
16 juni 2003Status Meeting SPINE/SPIRIN1  Introductie  Programma  De stand van zaken  Vragen?
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
METIS © Universiteitsbibliotheek Groningen METIS Wat is metis Aanpak Rollen Planning Ondersteuning.
PADS4 maakt het eenvoudig om informatie te verspreiden naar een specifiek publiek op de juiste plaats en het juiste moment PADS4 is een professionele oplossing.
Data optimaal benutten: de rol van de subsidiegever
Welkom bij het MA-programma New Media & Digital Culture Imar de Vries, Ann-Sophie Lehmann Donderdag 7 oktober 2010.
Reclaiming academic output. De beschikbaarheid van de Nederlandse wetenschappelijke productie Conclusies.
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
Kenmerk:18 juni 2015 ONDERZOEKSDATA ONDERZOCHT Datamanagement bij Avans Hogeschool Marjon Warmerdam Marijke Rinkel.
1 Rol van de UB Pitch 2: Wageningen. Dienstverlening onderzoeksdata Gezamenlijke aanpak Juridisch, Bibliotheek en IT De Wageningen UR case: Data Management.
Rol van de UB Pitch 3: UvA. RDM Support2 Research data management - kennissessie directeuren UKB 17 september 2015 RDM-ondersteuning in de praktijk: Bibliotheek.
Schets van het landschap Deel B Presentatie RDNL
Leon Osinski Fieke Schoots Madeleine de Smaele
Rol van de UB Pitch 1: Maastricht
De educatieve uitgever anno 2012 Harold Rimmelzwaan 10 november 2011.
Van librije tot digitale bibliotheek: de universiteitsbibliotheek utrecht eric sieverts.
Samen aan de slag voor verbreding Resultaten van een interactieve werksessie Op 2 november 2015 Jos Debeij Samen aan de slag voor verbreding - een interactieve.
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2011/2012 Opdracht 2.
123 Belangrijke voordelenWat is het? End-to-end mogelijkheden Creëer en versterk autonome flexibele teams Plaats kwaliteit centraal in alles wat u doet.
Beheer van Onderzoeksdata (RDM) Hannelore Vanhaverbeke – DOC Jan Ooghe, Kristel Hoydonckx – ICTS TOB project o.l.v. Hilde Van Kiel - UB.
Traject Departement Landbouw en Visserij. Agenda 1. Het Departement Landbouw en Visserij 2. Traject binnen het Departement Landbouw en Visserij 3. Aandachtspunten.
Master Track TFE Thermo-Fluids Engineering 22 Februari 2016.
12.30 – 13.00Inloop en lunch – 13.15Welkom en toelichting Open Toegang/Semantiek – 14.30Korte presentaties ( minuten per stuk)
De bibliotheek van de toekomst met Social CRM. In deze presentatie Wat betekent de maatschappelijke bibliotheek voor de communicatie? Welke communicatie.
De tijd is rijp voor Open Cultuur Data Door: Tom Kunzler Studiemiddag Archieven en Open Data (29 oktober 2015)
Amsterdam Airport Schiphol 1 Anne Helsdingen Saskia Brand-Gruwel CELSTEC, OUNL Jeroen van Merriënboer Universiteit Maastricht 26 juni 2009 Project Outreach.
Coördinatie Steunpunt Interne structuur, overleg met de opdrachtgever en verspreiding van onderzoeksresultaten.
Project Kanteling Wmo Dantumadiel/Dongeradeel Raadsbijeenkomst, 9 april 2013 Tom Kamsma.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Digital Data Conservation Joeri Both BMI dag 31 mei 2016 NKI.
Onderzoeksproject samenwerkende archiefdiensten 1.
Gids door Doccle Doccle. De Cloud 2 1.Wat is de Cloud? 2.Voordelen van de Cloud 3.Nadelen van de Cloud 4.Doccle is geen cloudapplicatie.
Ministerie van BZK – 3 november 2016
KNVI Congres Introductie BI.
WirelessCity Ontdek de mogelijkheden van HP Wireless
Dataverse Network ‘Datalab’: software om onderzoeksdata tijdens het onderzoek op te slaan, te beheren en beschikbaar te stellen 1e stap in lange-termijnopslag.
DATAMANAGEMENT WOZEP 12 dec 2016, Peter van der Kamp,
Inleiding, stand van zaken COINS2.o
HIVE-pilot: van LCMS naar Onderwijsrepository
RDM bij Saxion De onderzoeker Verantwoording Hergebruik Integriteit
Blackboard implementatieplan
Voeg hier het organisatie onderdeel in
Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil
Werkprocessen rond RUG CRIS
Opslag documenten in Office 365
Transparantie over Toegang master
Roundtable Diversiteitsbeleid: Hoe werkt het wèl?
Gebruikersgroep Data.overheid.nl
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
Transcript van de presentatie:

I-lab Waarom dit project, wat is het, wat is de stand van zaken en wat levert het op voor de onderzoeker?

Voorstellen Monic Hodes Projectleider Datamanagement Universiteit Utrecht Projecten: I-lab voor Institutions for Open Societies UU- datacatalogus voor programma Research IT

Inhoud Wat is I-lab en waarom wordt I-lab ontwikkeld? Universiteit Utrecht Feiten & Cijfers Wat is I-lab en waarom wordt I-lab ontwikkeld? Wat levert het de onderzoeker en de universiteit op? Rol Datamanager Welke uitdagingen kent I-lab I-lab pilot interdisciplinair gebruik van data Stand van zaken

Universiteit Utrecht – Cijfers en feiten Universiteit Utrecht: de grootste universiteit van Nederland 7 faculteiten 6.700 medewerkers 600 hoogleraren 12 Nobelprijswinnaars 8000 publicaties p.j. 550 promoties p.j. 30.000 studenten 195 opleidingen Budget ca. 810 miljoen

Wat is I-lab? I-lab is een platform dóór en vóór onderzoekers! Platform voor samenwerking– een veilige en gedeelde omgeving Data platform – voor het creëren, opslaan en delen van datasets Catalogus (CKAN) – voor het vinden van datasets Onderliggend platform – Yoda op basis van iRODS technologie(open source)

Waarom IOS het I-lab ontwikkelt? Institutions for Open Societies (IOS) Één van vier de strategische thema’s van de Universiteit Utrecht. Een programma voor het stimuleren van interdisciplinair onderzoek. Met I-lab ontwikkelt IOS een platform om interdisciplinaire samenwerking te stimuleren en te faciliteren met bestaande en nieuwe datasets: Voor het vinden van nieuwe antwoorden op bestaande onderzoeksvragen. Het ontwikkelen van nieuwe interdisciplinare onderzoeksvragen.

I-Lab wat levert het de onderzoeker op? Automatisch voldoen aan eisen, regels en reglementen van relevante partijen m.b.t. Datamanagement - veilige opslag op YODA platform. Centraal, eenvoudige en veilige (Archief) opslag Werkt als Cloud opslag – toegang tot data via elk device. Toegang geven aan anderen tot eigen/groepsdata, en in control kunnen blijven. Met de onderzoeksgroep in een eigen, gedeelde omgeving kunnen werken. Disseminatie van datasets Goed gevonden kunnen worden. Dataset beschreven via metadata.

I-lab wat levert het de Universiteit op? Met I-lab creërt de condities voor Academische integriteit Voldoen aan de vraag, regels en reglementen van belangrijke partijen m.b.t. datamanagement (NWO, H2020, VSNU) Zichtbaarheid, het in de etalage kunnen zetten onderzoeksresultaten Hergebruik van data Interdisciplinair onderzoek Ondersteuning aan de onderzoeker

Rol Datamanager I-Lab De datamanager is de schakel tussen enerzijds de onderzoekers van Instituties die de onderzoeksdata creëren en anderzijds de ICT-specialisten en datastewards. Voor IOS onderzoekers Ondersteunen bij keuze metadatering van interdisciplinair onderzoek Ondersteunen bij gebruik/keuzes tools bjv. Textmining R, Matlab etc. Bij ontwikkeling I-lab Ophalen requirements bij onderzoekers en inbrengen in het scrumteam Continue afstemming met onderzoekers bij gebruik/testen Schrijven (korte handleiding + helpteksten Zo nodig onderzoekers wegwijs maken in het I-lab

Welke uitdagingen kent I-lab Wat betekent interdisciplinair werken in de praktijk: Binnen de Universiteit kent ieder vakgebied en iedere discipline binnen dat vakgebied zijn eigen theorieën, methodologieën en terminologieën. - Afstemming over de onderzoeksvraag en methodologieën Afspraken over beschrijving en metadatering van datasets Zichtbaarheid wijze tonen en vinden in een datacatalogus Voorbeeld: Geografische aanduidingen betekenen in de Geowetenschappen iets anders dan in de Geesteswetenschappen.

I-lab pilot interdisciplinair gebruik van data Projectleider: Dr. Gerarda Westerhuis, economisch historica. Het onderzoeksproject: historische data van beursgenoteerde ondernemingen zijn gecombineerd met business data and data van managers. Resultaten: het aantonen van koppelingen tussen het success van een bedrijf en de onderliggende formele en informele instituties, zoals het management netwerk en het aantal octrooien. Interdisciplinair: combineren van theorieën and methodologieën van economische and sociologische wetenschappen vanuit het lange termijnperspectief van een historicus.

Hoe ver zijn we met I-lab? Eerste versie (release) is opgeleverd in april: Samenwerkingsomgeving Toekennen van rollen en rechten Creëren van netwerkdrive Toegang vanaf elk device Opslaan data Handleiding Tweede versie oplevering in juli: Metadata “automatisch” kunnen toevoegen Versie beheer Eerste versie van de kluis (opslag) is gereed Verbeteringen doorgevoerd m.b.t. versie 1 Op de planning voor derde versie I-lab data-catalogus (CKAN) Planning uitrol I-lab IOS eind oktober 2017

I-lab in nauwe samenwerking met IOS programma team Onderzoekers, e.a. van de 4 IOS faculteiten Geesteswetenschappen REBO Sociale Wetenschappen Geowetenschappen Digital Humanities LAB Universiteits bibliotheek Information and Technology Services – Programma Research IT

Contactgegevens Monic Hodes m.j.m.hodes@uu.nl M: 0655561606