Bijproducten Duurzame veehouderij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GRASDUINEN IN het GRAS Gebruiksdoelstellingen van gras voor landbouw
Advertisements

Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Persconferentie Bouge, 2 juni 2010
2020 Boer of mineralenmanager? 1. Evenwicht? Bodem & vakmanschap Info DMS % %
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Pensverzuring.
Het maagdarmstelsel van de koe
Introductie sportvoeding
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Praktijkles voeren en verzorgen Hooi  Bevat veel ruwe celstof. Dit is goed voor de maag- en darmwerking van planteneters.  Bevat veel vit.D omdat het.
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Warmte rookgassen omzetten in stroom
 Geeft balans weer tussen vraag en aanbod van ruwvoer.
Grondstoffen Veehouderij klas 1. Indeling voedermiddelen.
Veevoeding Weende analyse.
Maïs door de ogen van de koe
Grondstoffen Veehouderij klas 1.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Resultaten KringloopWijzers Johan Temmink / Gerjan Hilhorst
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Ureum Duurzaam ondernemen V42.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Voerbehoefte melkvee.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Verzorging droge koe Q16VH
Voerbehoefte melkvee.
Fokkerij en voortplanting
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Ureum Duurzame veehouderij.
Smul gezond.
Voeding Paard.
VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN.
Voedingsstoffen.
Het maagdarmstelsel van de koe
Van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit.
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding melkvee.
7. Veevoeding en beweiding
Rantsoen berekenen.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Koolhydraten.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeding en vertering.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
10. Oogst.
Voeding Melkvee.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
Droogstand Wat wil je bereiken met droogstand?
Welkom.
Voer efficiëntie.
Voeren en Verzorgen Periode 4
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Bijproducten Duurzame veehouderij

Wat gaan we doen? Bijproducten Waarom bijproducten? Kostenbesparing Smakelijk rantsoen Hogere DS opname per dier

Bijproducten Tarwegistconcentraat Tarwe Gerst Bieten Bierbostel Aardappels Wortels Voeruien Citruspulp

Tarwegistconcentraat Stimuleert de melkeiwit-vorming Werkzaam in de pens Efficiente benutting van de voedingsstoffen Bijproducten van de verwerking van granen met alcohol Bijvoorbeeld AmyPro tarwezetmeel ProtiWanze tarwe (85%) en bietsuiker (15%). Sastapro vloeibaar tarwezetmeel

Tarwe Veel snelle pens energie in de vorm van onbestendig zetmeel Het heeft een eiwit verhogende werking en zorgt voor een lichte daling van het vet percentage Pas op voor pensverzuring Geplette tarwe

Voederwaarde Tarwe VEM:                      1183 /kg ds VEVI:                      1308 /kg ds DVE:                       113 gr/kg ds OEB:                     -50 gr/kg ds Best. zetmeel:       60 gr/kg ds VW:                         0.29 /kg ds Structuurwaarde: -0.18 /kg ds Rantsoen melkkoeien:   max 4 kg prod

Gerst Gerst bevat een wat lager zetmeelgehalte en daarmee wat minder energie dan tarwe. Gerst heeft echter wel meer ruwe celstof waardoor het langzamer verteerd en de darmgezondheid bevordert. Geplette gerst wordt meer geleidelijk  afgebroken in de pens dan gerst in gemalen vorm.

Geplette gerst Droge stof:               87 - 90 % Ruw eiwit:           120 gr/kg ds Ruw vet:                20 gr/kg ds Ruwe celstof:         53 gr/kg ds Ruw as:                  24 gr/kg ds Zetmeel:               571 gr/kg ds Suikers:                   29 gr/kg ds VEM:                      1122 /kg ds DVE:                       115 gr/kg ds OEB:                       -62 gr/kg ds Best. zetmeel:         67 gr/kg ds Structuurwaarde:   -0.06 /kg ds

Bieten Voederbieten Energie! Verhoging gehaltes grotere boterzuurproductie in de pens uit (biet)suiker, en melkvet wordt gedeeltelijk in de uier aangemaakt uit boterzuur. De stijging van het melkeiwitgehalte is gevolg van een verhoogde FOS-opname (hogere microbiële eiwitproductie) Perspulp Perspulp wordt geproduceerd tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker Perspulp is een smakelijk, energierijk product. Veel makkelijk afbreekbare koolhydraten (pectinen) die geleidelijk vrijkomen in de pens.

Perspulp Droge stof 260 g Ruw eiwit 84 g Ruw vet 12 g Ruwe celstof 195 g Ruw as 74 g Suiker 36 g VEM 1060 DVE 93 g OEB -64 g Structuurwaarde 1,1 Rantsoen melkvee: tot 12 kg product

Samenstelling van voederbieten en perspulp

Bierborstel Bierbostel is een nevenproduct van bierbrouwerijen. Het bestaat hoofdzakelijk uit de kaf- en eiwitdelen van de brouwgerst, waar de brouwer de koolhydraten heeft uitgehaald. Bierbostel heeft een stabiliserende werking op de pensfermentatie, gaat pensverzuring tegen Betere benutting van de stikstof in het rantsoen. Tot 8 kg in rantsoen

Bierborstel Droge stof 220 g Ruw eiwit 240 g Ruw vet 107 g Ruwe celstof 186 g Ruw as 44 g Zetmeel (tot) 20 g Bestendig Zetmeel 2 g Suiker 5 g VEM 942 DVE 132 g OEB 53 g FOSp 347 g Structuurwaarde 1,0

Aardappels Voeraardappelen Voeraardappelen leveren zowel pensenergie als bestendig zetmeel. De vorming van microbieel eiwit gestimuleerd Max 8 kg Aardappelstoomschillen Aardappelstoomschillen komen vrij bij het wassen en met stoom behandelen van aardappelen. Aardappelstoomschillen leveren energie op pensniveau Aardappelpersvezel Aardappelpersvezels worden geproduceerd bij de winning van zetmeel uit aardappelen. de energie zeer gelijkmatig vrij op pens en darmniveau

Voeraardappelen Droge stof 200 g Ruw eiwit 102 g Ruw vet 3 g Ruwe celstof 43 g Ruw as 63 g Zetmeel (tot) 626 g Bestendig Zetmeel 278 g VEM 1088 DVE 82 g OEB -37 g FOSp 553 g Structuurwaarde 0,7

Aardappel- stoomschillen Droge stof 115 g Ruw eiwit 140 g Ruw vet 14 g Ruwe celstof 60 g Ruw as 69 g Zetmeel (tot) 430 g Bestendig Zetmeel 37 g Suiker 20 g VEM 1102 DVE 116 g OEB -45 g FOSp 821 g Structuurwaarde 0,5

Aardappel- persvezel Droge stof 165 g Ruw eiwit 73 g Ruw vet 0 g Ruwe celstof 215 g Ruw as 40 g Zetmeel (tot) 235 g Bestendig Zetmeel 101 g VEM 1052 DVE 91 g OEB -75 g FOSp 679 g Structuurwaarde 0,8

Wortels Afgekeurd voor menselijke consumptie smakelijk product bevatten veel suiker, dit geeft snelle energie caroteen en diverse vitaminen in wortelen verbeteren vruchtbaarheid goed te combineren met graskuil en snijmais zorgen voor meer opname uit totale rantsoen Binnen 2 weken opvoeren wanneer het verse wortelen zijn

Wortels

Wortelpulp

Voeruien en uienpulp Niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Uienpulp is een mooi schoon restproduct van de uiensnijderijen Uien zorgen voor een natuurlijke weerstand tegen allerlei infecties en ziekten Smakelijkproduct Geschikt voor vleesvee en jongvee

Voeruien

Citruspulp energierijk door veel suiker en ruwe celstof eiwitarm diervoeder versnelt het rantsoen continu leverbaar

Citruspulp

Bronnen http://www.kijfeed.nl/prijslijst http://www.vandegriftfourage.nl/wortelpulp http://www.duynie.nl/ http://www.weidseblik.nl/producten/grondstoffen/gers t-geplet/meel http://www.janbakker.nl/dek-uw-kuilen-af-met- aardappelproducten/