Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Advertisements

Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Gezonde voeding.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Diabetes Carroussel Transmuraal
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Hoe gezond ben ik?.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
DIABETES MELLITUS BIJ KINDEREN Roel Visser April 2007 Deventer Ziekenhuis Jeugdzorg.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Tussendoortjes en frisdrank
Door; Johan Rozendaal, Kirsten Tjam, Moniek Zurk & Marije Rolf.
Voeding en bewegen!.
Waarom insuline-therapie door de huisarts?
Thema 2: Voeding en Vertering
Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Bij Allochtonen
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Insulinetherapie in de eerste lijn
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
De voedsel en kracht quiz
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Maren Oosthuizen, diëtist
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Nascholing voor praktijkondersteuners
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
VOEDING EN DIABETES.
Jolanda Hensbergen Diabetesverpleegkundige VUmc Diabetescentrum Pieken en dalen: grip op de bloedglucoseregulatie.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
Diabetesrevalidatie UMCG
Diabetes en Voeding.
DM wat vertel je de patiënt? S. Tamis 5 november 2015.
Projectteam VUmc prof. dr. Frank Snoek prof. dr. Michaela Diamant prof. dr. Maurits van Tulder dr. Maartje de Wit drs. Stefanie Rondags Cursus voor mensen.
Voeding en insulinepomptherapie Rianne van Heertum diëtist.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Diabetes mellitus. 1.Case-management 2.Structureren diabeteszorg in de praktijk.
- Koolhydraatratio - Insulinegevoeligheid bij Flexibele insulinetherapie SPIEGELAVOND 2016 DOOR KITTY DEN DULK – DIABETESVERPLEEGKUNDIGE.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
Inleiding: 1)Wat is diabetes? 2)Behandeling 3)Hypo en Hyper 4) Het slot Eerst gaat Leonie even prikken dat doet ze in haar vinger dan zie je daarna hoe.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Wat weet jij over groente en fruit? Test jezelf!.
VOEDING EN DIABETES.
Overgewicht, complexe materie!
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Jong geleerd is oud gedaan
Bijeenkomst 3 Opfrissen Casuïstiek.
Schijf van vijf.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
De actieve voedingsdriehoek
Title of your presentation
Diabetes.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes. Esmée Kroon, diëtist UMC Utrecht Geen standaard presentatie. A.d.h.v. 3 casussen laten zien wat ik tegen kom in mijn werk en wat de rol van de diëtist hierin is.

Hoeveel koolhydraten bevatten deze producten? 17 gram 11 gram 22 gram 2 gram Om te beginnen ga ik jullie kennis testen Lastig! Hoe kunnen wij verwachten dat patiënten dit wèl kunnen? 22 gram 30 gram

Wat bevat meer koolhydraten? Bossche bol ca. 20 gram (= vooral veel vet door slagroom) Limburgse vlaai 35 – 45 gram (meer deeg, en meer fruit)

Doelen dieetbehandeling Inzicht en kennis verbeteren, bewustwording creëren Zelfmanagement stimuleren en ondersteunen Goede afstemming tussen medicatie en voeding = Advies op maat Waar krijgen we mee te maken? Jong / oud / cultuurverschillen / dik – dun / etc.

Casus Vrouw, 53 jaar, waarschijnlijk DM2 (op 40-jarige leeftijd vast gesteld) met 4dd insulineschema. 30 EH Lantus, 4-2-11 EH Novorapid Vaste hoeveelheden NR Gewichtstoename, BMI 26. Wil graag afvallen, maar lukt niet want krijgt dan hypo’s. 0196329 Valt hier al iets op? LW insuline is 64% en KW insuline 36% Eetdagboek bekijken: Doel dia’s: laten zien dat lw insuline te hoog staat; mw. moet tussenmaaltijden nemen + voor het slapen eten om hypo’s te voorkomen. Lukt zo niet om af te vallen Hierbij ook laten zien: geen koolhydraatinzicht, vaste hvh insuline, wisselende hvh KH.

Middag geen tussendoortje: gedaalde waarde naar 3.9. Slapen met hoge waarde,

Nuchtere waarde mooi; dus flink gedaald gedurende de nacht. Post-prandiaal de hoeveelheid insuline wel nodig, daarna daling. Voor slapen gaan nog een maaltijd zoals haar lunch; zonder bij te spuiten

Nuchter weer redelijk Ruim tussendoortje nodig Post-prandiale daling warme maaltijd bij vaste hvh insuline, maar minder koolhydraten

Post-prandiaal ontbijt weer de insuline nodig, daarna daling door geen tussendoortje + beweging Voor slapen gaan 45 g KH = net zoveel als lunch, zonder bijspuiten

Plan? In overleg met diabetesverpleegkundige verhouding langwerkende en kortwerkende insuline verbeteren Educatie aan patiënt over insuline en koolhydraten en effect van beweging Voedingspatroon aanpassen om af te vallen Het nemen van tussendoortjes bij 4dd insulineschema moet niet nodig zijn!! Ten zij veel bewegen bv. Hier ‘trekt’ de langwerkende insuline constant aan haar. Op deze manier is afvallen onmogelijk.

Casus Vrouw, 45 jaar met DM2 waarvoor 4dd insulineschema Marokkaanse afkomst 34 EH Tresiba, 30 – 30 – 30 EH Novorapid BMI 30, al haar hele leven te zwaar Haar voeding is onregelmatig en veelal Marokkaans Pt. 9282840

Voedingsanamnese Ontbijt: 2 snee volkoren brood met olijfolie, kaas en olijven. 30 gram KH Tussendoor: Marokkaanse thee, soms fruit. 25- 35 gram KH Lunch: 1 stuk fruit 15 – 20 gram KH Tussendoor: Marokkaanse thee, soms fruit 25 – 35 gram KH Warme maaltijd: Tajine bestaande uit aardappelen, groenten, kip en kikkererwten. Marokkaans brood 50 – 100 gram KH? Tussendoor: ongeveer 5 dadels, paar noten. 22 gram KH Ontbijt: 30 g KH Tussendoor: ca 25 - 35 g KH? Lunch: 15 – 20 gram KH Warme maaltijd: hoeveel? Met hele gezin uit een schaal eten. Meerdere zetmeelcomponenten. 50 of 100 g Kh?? Nogal een verschil. Tussendoor: 22 gram Welke problemen? Onvoldoende inzicht en kennis + geen goede afstemming insuline en koolhydraten. Cultuurverschil: geen eten weg gooien e.d. Doel: laten zien dat ze tussendoor meer/even veel eet dan bij de maaltijden.

Plan? Educatie aan patiënt over koolhydraten waaronder het beter leren inschatten van koolhydraten Voedingspatroon aanpassen: koolhydraten ‘bundelen’ bij de maaltijden

Casus Man, 34 jaar met DM1 waarvoor 4dd insulineschema 25 EH Lantus (50%) en totaal 25 EH Novorapid (50%) Zittend werk 4-5 keer per week 1,5 uur krachttraining Zegt agressief te worden bij glucose > 13 mmol/l 3-4x daags hypo’s, maar accepteert dit uit angst voor hypers. Voelt hypo’s steeds minder goed aan komen. Regelmatig eetpatroon zonder tussendoortjes, ‘bodybuilder dieet’ Probleem? Veel hypo’s, bang voor hypers. Probleem hypo’s aanpakken Oorzaak hypo’s: te veel langwerkende insuline zorgt voor hypo’s pre-prandiaal. Oplossing: langwerkende insuline verlagen, maar wil dhr. niet i.v.m. angst hypers. Oplossing: tussendoortjes eten, maar dhr. wil niet meer eten Oplossing: zelfde hoeveelheid voeding meer verspreiden over de dag. Plan: 3 grote maaltijden verdelen over 6 kleinere maaltijden. Pt. 7478563

Plan? I.o.m. diabetesverpleegkundige langwerkende insuline verlagen  wil dhr. niet i.v.m. angst hypers Tussendoortjes eten  maar dhr. wil niet meer eten want hij wil niet aankomen Zelfde hoeveelheid voeding meer verspreiden over de dag Plan: 3 grote maaltijden verdelen over 6 kleinere maaltijden.

Vragen?