Gedragscategorieen - Gedrag en welzijn -.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Transport van warmte-energie
Advertisements

Sensorische Informatie Verwerking
Thema 6 Gedrag Paragraaf 1 Gedrag
Sociaal gedrag.
§2.7 verbindingen.
De Tijger.
Door Tjalling Wessel Vis
Mijn spreekbeurt Het varken.
Basisstof 5: Sociaal gedrag
5.5 ONDERZOEKSOPDRACHT.
Zo`n onschuldig klein dier.
Groene schoolomgeving  De plantenbakken vullen en onderhouden. Deze 2 keer per week water geven Indy.
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Dieren, gedrag en leefomgeving
INHOUD. Koeien……… Hoe onze koeien de stal leven. ………… Informatie over de koeien …….. Stier……. De stal met 5 koeien…….. Stal…………. Vee industrie……………… Melkerij.
Gedrag.
Verloskunde konijn Klas 4.3DP Schooljaar
Verloskunde Cavia en hamster
Welzijn H1. programma Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Theorie Aan de slag Evaluatiefase.
Voorbereiding geboortestage. Klimaat (temperatuur, RV, tocht voorkomen, isolatie, ventilatie etc.) Voldoende ruimte Goede toegankelijkheid Groepen en.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
 Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding  Vrij van fysiek en fysiologisch ongemak  Vrij van pijn, verwonding en ziektes  Vrij van angst en chronische.
Huisvesting en Hygiëne
2. Stalinrichting V41B.
Wat een zwijnenstal! Welzijn voor biggetjes en zeugen.
Portfolio opdrachten Gedrag & Ethiek VE31.
Gedrag, gedragsleer - ethologie
The complete resource for ageless living
Huisvesting en cyclus in de varkenshouderij
Huisvesting en cyclus in de veehouderij IBS: Onderhouden
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Nodig voor groei, productie en onderhoud
Wat gaan we doen vandaag
Gedrag Aangeboren en aangeleerd Natuurlijk en in gevangenschap
2 Welzijn van dieren en huisvesting
Natuurlijk gedrag kippen
Wat wil het varken?.
Natuurlijk gedrag bij Runderen
Hoe worden varkens gehuisvest?
Overige zoogdieren Week 2.
Verpakking friet ontwerpen
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Huisvesting en cyclus in de varkenshouderij
Huisvesting en Hygiëne
Schaap & Geit Welzijn en gezondheid.
Huisvesting Les 1.
Carmen Seesink, Arthur Jongste en Heleen te Vaanholt
Konijnen.
Hamster.
Paard, pony & ezel Paard > 157,5 cm stokmaat
Kattenrassen.
Kippen en hoenderen.
Dierdagdosering.
Huisvesting en cyclus in de veehouderij IBS: Onderhouden
Varkensvoeding.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Verzorgen Paard.
Welzijn van dieren en huisvesting
Rassenkennis Varkenshouderij.
Kalverziekte.
Les Verzorgen Theorie Varken Klas D41.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Wat gaan we doen vandaag
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Diersoortverdieping Hond
IBS voeren van het dier (VE41)
Les 3 Gezondheid en gedrag.
Technische en economische kengetallen
Transcript van de presentatie:

Gedragscategorieen - Gedrag en welzijn -

Onderhoudsgedrag Gedragscategorie Voorbeelden Eten: foerageren en variatie in rantsoen Vaak in de bak, dus geen foerageergedrag. Alleen bij vloervoedering. Variatie in rantsoen nauwelijks, alleen bij overschakeling van de ene diercategorie naar de andere Drinken: naar behoefte Vaak beperkt Bij kraamzeugen wordt nog wel eens extra water verstrekt Bewegen: omdraaien en vrij bewegen Kraamzeug kan nauwelijks bewegen (staat vast) de rest van de diercategorieën redelijk Lichaamsverzorging Nauwelijks of niet; geen krabpalen, borstel, modderpoelen etc.. Mesten en urineren op aparte plaats Kraamzeugen niet (staat vast). Andere diercategorieën redelijk. Al blijft de ruimte beperkt om aparte mest- en urineplaatsen te creëren. Rusten en slapen: gezamenlijk Kraamzeugen niet (staat vast). Andere diercategorieën redelijk. Al blijft de ruimte beperkt om gezamenlijk te kunnen liggen. Thermoregulatie Het klimaatsysteem is in de varkenshouderij zo aangepast dat de temperatuur comfortabel is voor het varken. Huddling of het nat maken van de huid is dan niet nodig.

Sociaal gedrag Gedragscategorie Voorbeelden Sociale rangorde: groepsgrootte en stabiliteit Tomen blijven vaak bij elkaar: beperkte grootte kraamzeugen staan solitair De groepen bij de dragende zeugen zijn vaak dynamisch. Vleesvarkens ook beperkte (10 tot 13 vleesvarkens in een hok) Agressie/competitie idem Versterking groepsbinding; familiegroepen Vluchten/schuilen Kraamzeugen niet (staat vast). Andere diercategorieën redelijk. Al blijft de ruimte beperkt om te vluchten of te schuilen. Ook ontbreekt het vaak aan goede schuilplaatsen. Communicatie (geur, auditieve signalen, lichaamstaal soortgenoten) Redelijk al leren varkens niet van andere soortgenoten. Ze blijven vaak als toom bij elkaar van geboorte tot aan slachthaak. Met name in het kraamhok leert een big ook van andere biggen; socialisering Synchronisatie van gedrag Varkens kunnen vaak niet gezamenlijk eten, drinken, rusten, mesten, urineren etc.. Daarvoor is de ruimte beperkt.

Voortplantingsgedrag Gedragscategorie Voorbeelden Seksueel gedrag: natuurlijk, geritualiseerd paargedrag Meestal KI Beer is vaak een zoekbeer En dat een beer een zeug het hof moet maken, is geen tijd voor Gedrag rond de geboorte: isolatie, nestbouw Afzonderen; kraamzeug staat apart in het kraamhok Nestbouw is niet mogelijk; geen materiaal om een nest te bouwen Jute zak? Moederzorg gedrag: geleidelijk spenen vanaf week 16 Biggen worden abrupt gespeend op dag 25

Exploratie en leren Gedragscategorie Voorbeelden Exploratiegedrag Er is weinig exploratiefmateriaal in de huidige varkenshokken. Het is meestal van beton, plastic en ijzer Echter wel een speeltje Spelen Biggen en vleesvarkens kunnen redelijk spelen als is de ruimte erg beperkt Speeltje

Ziekte gerelateerd gedrag Gedragscategorie Voorbeelden Afzonderen Bijna niet, daarvoor is de ruimte beperkt. Ook zijn er schotjes om achter te schuilen. Microklimaat aanpassen Vaak is het klimaat afdeling gestuurd => macroklimaat Biggen hebben wel een biggennest met biggenlamp en vloerverwarming