Presentatie - Verslag HRF 2016

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evaluatie topmensen 10 december 2008
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 1 CO 2 -emissies van lichte voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het.
Rijk aan gezinsvriendelijk beleid?
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
to print or not to print … Logo van uw onderneming WIJ DOEN MEE.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede.
Een vergelijkende studie van de financiering van ziekenhuiszorg in vijf landen ASGB 21/11/2013 C ARINE V AN DE V OORDE.
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Opbrengstgericht werken
Interne omzetcijfers Paul van Schooten.
Beknopte Commentaar bij: Nut en Doelmatigheid van Begrotingsregels en onafhankelijke Begrotingsinstellingen door Luc Van Meensel (NBB) BIOF-Studiedag “Begroting.
Dag van de Docent Het nieuwe ASSOCIATIE-OER. Impact op docenten en studenten.
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Structurele personeelstekorten bij de lokale politie
Gecombineerd onderwijs Gecombineerd onderwijs Studiedag Talen 19 maart 2010.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Opmaak van PIP (LA & Projectteam) Bijsturing van Beleidsoptie of Regelgeving ? Betrokken entiteit Functioneel Bevoegd Minister Interne validatie van PIP.
Deel 1 De BSC van AWV.
Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht: wat wil het bedrijfsleven? Raadsinformatieavond 3 november 2009 VNO-NCW Utrecht, MKB Utrecht, TLN, EVO, PBU, KvK Midden-Nederland.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Rapportering door ontvangers Toelichting van de bevindingen uit het survey- onderzoek ‘Management & Innovatie in Lokale Besturen’ Prof. dr. Geert Bouckaert.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.
prof. dr. Karel Hoppenbrouwers
Energiemapping Aanleiding Doelstelling Aanpak Output.
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Analyse zwemdiplomabezit. Situatie Pas het meetinstrument aan aan de situatie –Wat is het probleem? –Wat is de (beleids)doelstelling? –Waar wil je op.
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
SAMENWERKEN IN DE WATERKETEN Stand van zaken Bestuursakkoord Water in het werkgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
2014 EVALUATIES N+1.
Presentatie meerjaren-OTO-beleidsplan
Wetenschappelijke review naar de doeltreffendheid van de eindtermen Informatiesessie 23 april 2015.
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
Toelichting advies Rfv Verdeling budget Participatiewet Toelichting aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Michiel van Haersma Buma,
Projectoproep bedrijventerrein- management 26 februari 2016 VAC Leuven.
Presentatie over conceptontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing toelichting op eerste stap in aanvraagprocedure voor Investeringsbudget.
MIT en KEI informatiebijeenkomst MIT 2016 KennisvoucherRVO Innovatie-adviesprojectSNN HaalbaarheidsprojectSNN R&D samenwerkingsproject SNN
1. De Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen: Een korte geschiedenis.
Presentatie: Financiële verordening 2013 Notitie Reserves en Voorzieningen 2013.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
De kascommissie “De kascommissie is overbodig, onze penningmeester heeft alles goed op orde”
Subsidiebeleidskader begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken 2015 Jennifer Day Hoofdkantoor DJI Project Re-integratie en Nazorg (ex-)gedetineerden.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
1 GSB III financiële verantwoording. 2 GSBIII Drie brede doeluitkeringen: 1.BDU sociale integratie en veiligheid 2.BDU economie 3.Investeringsbudget.
Verslag Financiële Commissie Jaarrekening
Presentatie van het advies van het Common Strategic Framework (CSF) over het normatief begrotingstraject in het kader van het stabiliteitsprogramma
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Financiële inspecties
Toelichting jaarrekening 2016
Bestuurlijke optimalisatie en schaalvergroting (= BOS)
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
LOP Antwerpen basis Algemene vergadering 10 juni 2009 welkom
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Bevorderingsrichtlijnen van de Bernardus: soepel of streng
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
SROI Stadswerk.
Slotevent lerend netwerk 2.0. Welkom!
Zelfevaluatie GOK.
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Transcript van de presentatie:

Presentatie - Verslag HRF 2016 Christophe SOIL

Globale analyse (1) De HRF stelt vast dat: - enerzijds het vooropgestelde doel van de regeringen erin bestaat een structureel evenwicht te bereiken in 2018; - anderzijds de realisatie van die doelstelling het (min of meer) mogelijk zou maken te voldoen aan de Europese verplichtingen. De HRF aanvaardt en valideert de doelstelling van een structureel evenwicht in 2018.

Globale analyse (2) De HRF wijst er overigens op dat: de Europese Commissie naar aanleiding van de structurele hervormingen waartoe de regering besliste, de (minimale) MTO voor België heeft herberekend en aanzienlijk versoepeld. De MTO is immers gewijzigd van +0,75% van het BBP naar -0,5% van het BBP. De HRF beveelt zelf aan een MTO van 0% te behouden om de schuld voldoende te kunnen verminderen. Het zou a priori mogelijk zijn om de Europese verplichtingen na te komen indien het structureel evenwicht pas in 2019 bereikt zou worden.

Globale analyse (3) De HRF stelt vast dat bij ongewijzigd beleid het structureel tekort voor België zou uitkomen op 1,8% in 2018 en formuleert daarom de aanbeveling de nodige inspanningen te leveren voor het behalen van de doelstelling (T24). De HRF beveelt aan die inspanningen te verdelen als aangegeven hieronder (T24), wat het mogelijk zou maken jaarlijkse structurele verbeteringen te realiseren van 0,6% in 2016, 0,9% in 2017 en 0,8% in 2018 ten opzichte van het traject bij ongewijzigd beleid.

Verderling van de inspanningen tussen entiteit 1 en entiteit 2 Na neutralisering van de effecten van het systeem van voorschotten voorafgaand aan het vaststellen van de definitieve autonomiefactor, blijkt het geconsolideerde saldo voor Entiteit 2 in 2018 bij ongewijzigd beleid uit te komen op -0,25% (T27), waarbij de impact van de niet-structurele factoren -0,8% bedraagt. Wanneer de doelstelling erin bestaat dat alle entiteiten een evenwicht bereiken in 2018, bedraagt de bijkomende inspanning voor Entiteit 2 dus 0,18%; de verdeling van die inspanning tussen de overheden van Entiteit 2 hangt af van het tekort van elk van hen.

Entiteit 2 De voorgestelde timing voor de globale inspanning aan entiteit 2 is als volgt: Voor de lokale overheden is een (licht) structureel tekort toegestaan in 2018 om de van de electorale investeringscyclus te "neutraliseren" ... maart dit tekort moet gecompenseerd worden door een overeenkomstig structureel overschot bij de gemeenschappen en gewesten (zijnde een nominaal evenwicht ondanks een negatieve output gap) om het evenwicht te waarborgen voor Entiteit 2 in haar geheel. Voor de gemeenschappen en gewesten voorziet de voorgestelde timing erin dat elke entiteit de inspanningen die ze moet leveren om tot een nominaal evenwicht te komen in 2018, als volgt zou verdelen: 25% in 2016, 37,5% in 2017 en 37,5% in 2018

Traject BHG

Traject BHG

Traject lokale overheden

Traject lokale overheden