DEELNEMING IN HET COMMUUN STRAFRECHT 8 december 2016

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Advertisements

Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Open normen in wetgeving
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Inleiding + bijzondere beloningsvormen
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Deelneming aan strafbare feiten Hoofdstuk 5, paragraaf 5. 2 t/m 5
Juridische aspecten vertrouwenspersoon
Advocaat-belastingkundige
Bestuurlijke boetes en Vierde tranche Awb
Fiscale boete medeplegen
Wetsmisbruik en de Nederlandse belastingrechter I Plenair
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
De Wet Bibob en vastgoedtransacties
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 9 De strafbepaling
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Strafuitsluitingsgronden
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
BIJDRAGE IN HET KADER VAN DE BESPREKING VAN HET DOOR DE COMMISSIE TOTAALWINST UITGEBRACHTE RAPPORT ROB CORNELISSE Vereniging voor Belastingwetenschap 2015.
HET HVJ EN DAY-TO-DAY BTW Prof.dr. Redmar Wolf. © 2012 Baker & McKenzie 2.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Zakboekenpolitie.com Schuld, opzet, deelneming, poging, voorbereiding en vrijwillige niet- voltooiing Gebaseerd op het zakboek.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Dag van het strafrecht 9 juni 2015 Door mr. H.A. Gerritse.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
ONDERZOEK NAAR PROFESSIONALISERING VAN EN DOOR LECTOREN 17 april 2014 Jaarcongres Vereniging Hogescholen, Den Bosch.
@AVDRnl.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Schuld en schuld is twee Mr. dr. Wilma Duijst. Plaatjes.
Bewijsrecht prof. mr. W.D.H. Asser Kasteel Waardenburg 6 december 2013.
Toezicht en bestuurlijke handhaving 1 Jaap IJdema Bianca d’Hooghe.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Resultaten Stellingen Ronde Tafel Discussies. Stelling 1: De toezichtslast kan 25% lager onder handhaving van dezelfde effectiviteit van toezicht Zeer.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
Actualiteiten beslag en executierecht
25 jaar BSH - AOV Erik-Jan Wervelman
Integriteit in het sociaal domein
FACILITERENDE BEROEPSBEOEFENAREN ALS MEDEPLEGER(S)/MEDEDADER(S)
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
1. Wat is criminaliteit?.
Grootste verschil Nederland & Turkije
Strafuitsluitingsgronden
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Staatssteun en Fiscaliteit
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Deelneming aan strafbare feiten
7 december 2017 Bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie in de civiele procedure Vereniging Corporate Litigation – 31 mei 2018 Ruud Hermans.
Beroeps(?)ziekten Ondergeschoven kinderen in het aansprakelijkheidsrecht
Milieu wet- en regelgeving
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
MEEDOEN IN OSSENDRECHT EN CALFVEN
Transcript van de presentatie:

DEELNEMING IN HET COMMUUN STRAFRECHT 8 december 2016 Prof. mr. Theo de Roos Vereniging voor Belastingwetenschap 2016

DEELNEMINGSVORMEN Medeplegen doen plegen uitlokken Medeplichtigheid Zie artt. 47 – 52 Sr.

MEDEPLEGEN Medeplegen komt het meest voor in de rechtspraak Criterium: bewuste en nauwe samenwerking. NB gemeenschappelijk plan niet vereist. Dubbel opzet vereist. NB: in bijzondere delicten vaak verzelfstandigd En/of strafverzwarend, bv. art. 141 Sr en art. 311 Sr (diefstal in vereniging).

MEDEPLEGEN Wormerveerse brandstichting, NJ 1934, p. 1673. Hier was het gemeenschappelijk plan voor de HR doorslaggevend. Dan maakt het niet uit dat de fysieke bijdrage ten tijde van het delict gering is. Inwisselbaarheid van (essentiele) bijdragen aan de vervulling van de delictsomschrijving. Wie precies wat heeft gedaan is niet van belang.

MEDEPLEGEN Fysieke aanwezigheid niet vereist, vgl. Containerdiefstal HR NJ 1983, 84. Verdachte was auctor intellectualis. Gedragingen na het feit? Messteken aan een misschien reeds overledene? HR NJ 2003, 142. : “Zich substantieel aansluiten” doorslaggevend.

MEDEPLEGEN Moord op afstand: beramen, bepalen tijdstip, verschaffen wapen etc., HR NJ 1986, 140. Gorcumse discozaak: schieten door gesloten deur – wie schoot?? Drie medeplegers! Nijmeegse scooterzaak: Twee medeplegers dood door schuld?? Nu Hof Den Bosch: medeplegen dood door schuld!

MEDEPLEGEN Internationale drugstransporten. Singapore-arrest NHR NJ 1954, 368 (locus delicti).

GRENZEN? Ja, zie bv. HR NJ 1994, 50. Meesnoepen na de winkeldiefstal niet voldoende. Bewijsredenering van groot belang!! Aanwezig zijn en niet distantieren onvoldoende! Typerend: HR streng inmiddels in hennepteeltzaken, waarin de verdachte zijn pand heeft verhuurd, en wel vermoedde of zelfs wist dat daar een plantage in werd gevestigd. Uit bewijsmiddelen moet blijken van ‘nauwe’ samenwerking!

MEDEPLEGEN Richtinggevende arresten: 2 december 2014, en ECLI:NL:HR:2014:3473 (NJ 2015/390). Afbakening medeplegen – medeplichtigheid: Medeplegen: bijdrage van voldoende gewicht. Extra motiveringsplicht als in de kern niet sprake is van gezamenlijke uitvoering. Bijdrage moet dan van voldoende gewicht zijn. Van belang: intensiteit van samenwerking, onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, uitvoering of afhandeling en belang rol verdachte (aanwezigheid op belangrijke momenten, zich niet terugtrekken). Zich niet distantiëren: voorzichtigheid geboden! Soms is dat niet mogelijk, soms niet te vergen (bv. uit vrees voor represailles).

MEDEPLEGEN Zie onlangs bv. HR 15 november 2016, ECLI:NL:HR:2016:2588 (onvoldoende motivering bij diefstal met braak).

MEDEPLEGEN Medeplegen van kwaliteitsdelicten is mogelijk, vgl. HR NJ 1926, p. 955 (Magazijnbediende). Opzet van medepleger moet dan wel op de kwaliteit van zijn mededader zijn gericht (dus bv. weten dat die in dienstbetrekking van de benadeelde werkgever was).

ANDERE DEELNEMINGSVORMEN Door ruime uitleg medeplegen zijn andere deelnemingsvormen minder belangrijk geworden. De Hullu: overgangsgebied tussen medeplegen en medeplichtigheid. Doen plegen: straffeloosheid van ‘willoos werktuig’ moet blijken uit bewijsmiddelen.

ANDERE DEELNEMINGSVORMEN Willoos werktuig kan kwaliteit bezitten, bv. belastingplichtige!!

UITLOKKING Door extensieve regeling en uitleg van uitlokkingsmiddelen is sprake van overlap met doen plegen. Niet is vereist dat strafbaarheid van uitgelokte vaststaat! In bijzondere delicten verzelfstandigde vorm van uitlokking, bv. Opruiing (art. 131 Sr). Zie ook ‘ trachten te bewegen’ in art. 10a Opiumwet.

MEDEPLICHTIGHEID Art. 48 Sr: een derde lager strafmaximum. Middelen (vgl. met uitlokking!). Hierop wordt zeer vaak gepleit, en terecht want er is een verschil, hoe moeilijk ook te bepalen. Vaak subsidiair ten laste gelegd.

MEDEPLICHTIGHEID Dubbel opzet vereist. Maar geen opzet gericht op het specifieke feit van de hoofddader! Passiviteit kan bij aanwezigheid zorgplicht (bv. ouderlijke), of bij voorafgaande gedragingen jegens slachtoffer, tot bewijs medeplegen leiden i.p.v. medeplichtigheid (De Hullu p. 472, gruwelijke levensdelicten).

MEDEPLICHTIGHEID Enige effectiviteit is vereist, maar geen substantiele rol. Samenwerking met pleger niet vereist. Lastige grensgevallen met medeplegen. Weinig duidelijkheid in rechtspraak en literatuur.

STELLINGEN De HR heeft aan een dringende behoefte van de praktijk voldaan door de motiveringsplicht van de feitenrechter inzake deelnemingsvormen drastisch aan te scherpen Van de deelnemingsvormen (zie art. 47-49 Wetboek van strafrecht)  hebben alleen het medeplegen en de medeplichtigheid nog  praktische betekenis