Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat zijn microben?.
Advertisements

Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
De wondere wereld van de cel
Ordening en evolutie Thema 5.
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
Microbiologie.
MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 6 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Ordening: Indeling in de 4 rijken
De meeste bacteriën zijn zo'n 1–5 µm (0,001-0,005 mm) lang
Assimilatie / dissimilatie
Het rijk van de Bacteriën
Vijfrijkensysteem volgens Whittaker.
Voorkennistoets.
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Bacteriën Bouw en indeling.
Wat betekent voedsel voor mij? Directe relatie met gezondheid Plantaardig of vlees? Biologisch of niet?
Voedselhygiene.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Basisstof 9: Autotroof en Heterotroof
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Thema groeiomstandigheden
HAVO 5 Boek biologie voor jou Havo B deel 1
LBB Medewerker Kwekerij
Bacteriën Micro organismen.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Groei Micro organismen.
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Hoofdstuk 2 De cel.
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Stofwisseling Enzymen Koolstofassimilatie.
Reader microbiologie voor zoötechniek
Thema 1 Stofwisseling Coopertest: Deze test is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. Kenneth Cooper. Na een goede warming-up ga je op een atletiekbaan.
Thema 1: Ordening Boek: biologie voor jou Vwo B2 deel 1
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Holland mechanics Gemaakt door Stephan, Jade, Robyn, Sam en Pim.
WATER 1 aspecten van water 2 wateronderzoek binnen
HACCP.
Leskaart GFT Uitleg Bacteriën
Virussen NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Eutrofiëring.
12.4 Dissimilatie Dissimilatie is het afbreken van grotere moleculen in kleinere, waarbij energie vrijkomt en wordt vastgelegd in de vorm van ATP. Deze.
Ph zuurgraad.
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
Ecologie Hoofdstuk 6.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Thema 3 ecologie.
PH en EC..
Groei Micro organismen.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Thema 1 Stofwisseling Coopertest:
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Voedsel bereiden.
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Transcript van de presentatie:

Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Bijna overal Alles wat je aanraakt Hand geven: 50 000 000 bacteriën 0,001-0,005 mm (1-5 µm) Tandplak NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Cytoplasma Geen kern 1 ringvormig chromosoom Plasmiden Membraan Meestal celwand (slijm) (flagel, pili) NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Vorm Bol: kok Bacil: staafvormig Spiril: spiraalvormig NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Voedsel Heterotroof Parasiet Saprofiet Autotroof Fotoautotroof Chemoautotroof NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Temperatuur psychrofiele bacteriën: 5 tot 30 °C koelkast mesofiele bacteriën: 15 tot 50 °C meeste, o.a. pathogene: 35 tot 40 °C thermofiele bacteriën: 50 tot 60 °C (hete bronnen) NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën pH of zuurgraad Acidogeen: kan zuur vormen Acidofiel: kan goed groeien in zuur Alkalifiel: kan goed groeien in basische stoffen NW 2015 Hygiene en Gezondheid

Bacteriën Zuurstof Aeroob: kan leven waar zuurstof is Facultatief anaeroob: kan leven met of zonder zuurstof Micro-aerofiel: heeft kleine hoeveelheden zuurstof nodig Anaeroob: kan leven zonder zuurstof

Bacteriën 90% onder grond, diep Donderwolken Binaire deling tot zelfs verdubbelen per 20 minuten

Bacteriën Voorbeeld: 1 000 bacteriën Hoeveel na 12 uur (36 keer 20 minuten)?