Migratie en vluchtelingen: eerst de cijfers, dan…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Syrië Syrië is een land in het Midden-Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 22 miljoen inwoners. Dorcas, Tear en.
Advertisements

 Marie Arena  Opvangcentra  Centra overvol  Evaluaties  Individuele woning?  Medische begeleiding  Sancties en klachten  Bedenkingen  Ping Pong.
Wereldvluchtelingendag Waar praten we over? 15,2 miljoen vluchtelingen: Mensen die hun land hebben verlaten op zoek naar veiligheid. 26,3 miljoen.
Syrië Syrië is een land in het Midden-Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 22 miljoen inwoners. Dorcas, Tear en.
Wereldvluchtelingendag 2012
 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.
Asielzoeker Lut Debroey.
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
De opvangcrisis bij asielzoekers: draagwijdte en mogelijke oplossingen.
Noodhulp Syrië 1. Syrië Syrië is een land in het Midden- Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 20 miljoen inwoners.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
 Oorzaken  Conventie ven Genève  De notie  Classificatie  Beleidsopties.
Noodhulp Syrië Tear. Onrust en gevechten in Syrië Veel mensen zijn ontheemd, getraumatiseerd. Meer dan 9 miljoen Syriërs zijn van huis en haard verdreven.
Uitbreiding van de bescherming. 1. Wat is het probleem ? Voorbeeld: Adriana, Rom-zigeunerin uit Kosovo Tijdens oorlog door Serviërs uit huis verdreven;
Asiel - opvang - migratie
Multiculturele samenleving
Internationale migraties
Geweld in het Midden-Oosten De grootste humanitaire crisis van nu.
Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers. Door:De Jongh Sandra.
Vluchtelingen, asielzoekers en recht
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 en 3
FEDASIL Belgisch programma voor de hervestiging van vluchtelingen Infosessie voor de OCMW’s 03 september 2015 Directie Operationele diensten.
Help vluchtelingen nu. Miljoenen ontheemden Conflicten in Syrië en Irak zijn op dit moment de oorzaak van miljoenen ontheemden.
USBO Universiteit Utrecht. USBO Universiteit Utrecht Inhoud 1)Concepten en cijfers 2)Opvang in de regio 3)Europese ontwikkelingen 4)En Nederland dan.
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 2-4.
1 VWO Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 - 4
Internationale migratiestromen: Consequenties voor Nederland
Cijfers asielcrisis VVSG 22 september VVSG - Cijfers asielaanvragen CGVS 2 -
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Help vluchtelingen nu. Miljoenen ontheemden Conflicten in Syrië en Irak zijn op dit moment de oorzaak van miljoenen ontheemden.
Informatiesessies De asielcrisis in de lokale context 26 november 2015.
Informatiesessies Lokale Besturen Asielcrisis 10 december 2015.
Toelichting van de asielprocedure
Vluchtelingen: een begripsverduide- lijking Wat is een vluchteling nu eigenlijk? En wat is het verschil met termen als ‘anderstalige vluchteling’ of ‘asielzoeker’?
Informatiebijeenkomst Herentals 23/12/2015. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
Informatiebijeenkomst ZAVENTEM 11/01/2016. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vluchtelingen en onderwijs Een blik op de vluchtelingentoestroom in het GO!
Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Ook ikv verhoogde asielinstroom VVOS Vlaams-Brabant 2 februari.
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
De vluchtelingencrisis
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
Asiel (Peter Van Costenoble EMN/CGVS): 1.Terminologie en definities 2.Statistieken 3.Asielprocedure in België 4.Opvang van asielzoekers 5.Terugkeer van.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
FEDASIL Belgisch programma voor de hervestiging van vluchtelingen Infosessie voor de OCMW’s 11 april 2016 Directie Operationele diensten.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Vreemdelingen en Asielzoekers. AZC Delfzijl Vreemdeling Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit of een nationaliteit bezit.
Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.
Cijfers asielcrisis VVSG VVSG - De Asielcrisis 1.Cijfers over de asielaanvragen 2.Cijfers over de opvang van asielzoekers OPMERKING: Vanaf 2016.
‘Verberg de vluchteling, lever de ontheemde niet uit.’ Jesaja 16 : 3.
Het cultuurt in onze buurt.
Vluchtelingen maak er werk van? Wat doen we met die werklozen van nu? Werkloosheid is niet de schuld van vluchtelingen. De grote stijging van werkloosheid.
Een multiculturele samenleving
Lampedusa De oversteek.
Migratie.
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 10.6.
MIGRATIES Internationale migraties, niet meer weg te denken in de ontwikkelingen van de XXIe eeuw Piet Janssen.
MIGRATIES Internationale migraties, niet meer weg te denken in de ontwikkelingen van de XXIe eeuw Piet Janssen.
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Het verhaal van een vluchteling
VluchtelingenWerk Nederland
Brecht D’Hoore, Coördinator Kempen
Transcript van de presentatie:

Migratie en vluchtelingen: eerst de cijfers, dan…

Vluchtelingen in de wereld Oefening in 2 groepen: aanduiden op de wereldkaart van waar vluchtelingen komen en waar ze vooral naartoe gaan + waarom vluchten meeste mensen Hoeveel mensen zijn er vandaag op de vlucht in de wereld? Waar komen de meeste vluchtelingen vandaan? Naar waar vluchten de meeste mensen?

Vluchtelingen en ontheemden in de wereld: aantallen voor 2015 60 miljoen vluchtelingen en ontheemden in 2015 wereldwijd: 1/122 mensen = vluchteling, ontheemd of asielzoeker

Vluchtelingen in de wereld: de drie voornaamste herkomstlanden Aantal vluchtelingen (2015) Syrië 3.800.000 Afghanistan 2.590.000 Somalië 1.121.700 Bron: UNHCR, cijfers bevatten vluchtelingen en asielzoekers

Vluchtelingen in de wereld: voornaamste ontvangstlanden 86% van de vluchtelingen in 2013 bevond zich in ontwikkelingslanden Land % van pop. Libanon 17,8% Jordanië 8,8% Chad 3,4% Mauritania 2,4% Malta 2,3% Djibouti Zuid Soedan 2,0% Montenegro 1,4% Liberia 1,2% Kenia Land Aantal vluchtelingen (2013) Pakistan 1.616.500 Iran 857.400 Libanon 856.500 Jordanië 641.900 Turkije 609.900 Kenya 534.900 Chaad 434.500 Ethiopië 433.900 China 301.000 VS 263.600 Bron: UNHCR, cijfers bevatten vluchtelingen en asielzoekers

Migratieroutes http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/buitenland/1.2339738

Migratieroutes Bron:Frontex

Menselijke kost: cijfers tot september 2015: 432 761 migranten - 2 748 doden BRON: IOM report Missing Migrants Project http://missingmigrants.iom.int/en/latest-global-figures

Asielaanvragen in Europa en België Bron:Ashton reports /de redactie.be Cijfers 2014 Zweden aanvaardde het grootste aantal asielaanvragen per inwoner. In België waren er per 1000 inwoners gemiddeld 2,5 asielzoekers.

Waar komen ze terecht? Bron:Fedasil Waaruit bestaat het opvangnetwerk in België HOEVEEL PLAATSEN in België? Eerste stap: de opvangcentra = open centra bewoners kunnen vrij binnenkomen en buitengaan bewoners krijgen onderdak en eten, kledij alsook sociale, medische en psychologische begeleiding, een dagelijkse uitkering (zakgeld) en toegang tot juridische bijstand en tot diensten zoals tolken en opleidingen FEDASIL Tweede stap: individuele opvang (na 4 maanden) OCMW’s met LOI (lokale opvanginitiatieven) Rode Kruis/Croix Rouge andere in individuele woning met of zonder andere asielzoeker(s) met faciliteiten om zelf in te staan voor dagelijkse basisnoden OCMW of NGO zorgt voor begeleiding na een periode van vier maanden in een gemeenschapsstructuur kan de asielzoeker vragen om naar een individuele woning te verhuizen. De asielzoeker komt dan (met of zonder andere asielzoekers) terecht in een specifieke woning die uitgerust is met de nodige faciliteiten opdat hij zelf voor zijn dagelijkse basisnoden kan instaan. Het OCMW of de ngo zorgt voor de nodige begeleiding.

Wie is een vluchteling? Opdracht: Bedenk in kleine groepjes de voornaamste redenen waarom mensen vluchten, waarom mensen asiel aanvragen, waarom mensen migreren,... Asielzoekers in het Klein Kasteeltje in Brussel

Wie is een vluchteling Migranten: economische redenen Vluchteling: Conventie van Geneve 1951 wie zich buiten het land bevindt waar zij/hij de nationaliteit van bezit of waar zij/hij gewoonlijk leeft en een gegronde vrees voor vervolging heeft omwille van zijn ras religie nationaliteit behoren tot een sociale groep politieke voorkeur In Europa ook subsidiaire bescherming voor situaties van algemeen geweld Migranten: economische redenen klimaatsverandering gezinshereniging medische redenen

Scheidingslijn vluchteling/migrant Scheidingslijn migrant / vluchteling / subsidiaire bescherming is vaak moeilijk: zelfde routes, bestemmingen en transit punten combinatie van motieven om te vertrekken verandering motieven overlapping van administratie op bestemming overlapping van perceptie en ontvangst op bestemming

De geschiedenis herhaalt zich 1937 : 5000 kinderen komen in België aan om te ontkomen aan de Spaanse burgeroorlog. Ze staan bekend als de niños de la guerra, de kinderen van de oorlog,ze werden opgevangen in Belgische gezinnen. 100 “niños de la guerra” in Heist aan Zee 1940: naar schatting vier miljoen Belgen maakten de eerste oorlogsdagen als vluchteling mee. De helft daarvan kon de Franse grens oversteken. Een klein deel kwam in Engeland terecht. Bron:http://pieterserrien.be/ Opdracht : Ga in je eigen familie op zoek naar een vluchtelingenverhaal. Bevraag je grootouders.

Had je het ook zo al bekeken? This is not only a matter of international law; it is also our duty as human beings. It is a crisis of solidarity, not a crisis of numbers. (Ban Ki-moon, secretary general United Nations) Had je het ook zo al bekeken?