Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blok 2 Grieken en Romeinen
Advertisements

Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
4.3 De cultuur van het Rijk.
Tijd van Grieken en Romeinen
SlagTeuterburgerwoud
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De opkomst van het christendom
Romeinen, Germanen en Kelten
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
2.3 Hispania Romana Kenmerk:
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Rome!.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
Het Romeinse Rijk Hoofdstuk 2.3.
De Romeinen en hun staatsvorm
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Paragraaf 4.3 De cultuur van het rijk.
Imperialisme en romaniseren
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap
Geschiedenis Proefwerk oefenen.
Geschiedeniswerkplaats – 1KGT Hoofdstuk 2
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Jagers, verzamelaars, boeren en stedelingen
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Goed voorbereid naar de Pabo
Van polis tot keizerrijk
Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
CSE 2016 Havo tijdvak I Vragen CE 2016 en KA Drs. Robert de Oude namens de havo/vwo commissie van de VGN.
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
De cultuur van het rijk 4.3 De tijd van de Grieken en de Romeinen.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Goed voorbereid naar de Pabo
De Europese eenwording
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De verbreiding van de islam
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Europa wordt christelijk
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
4.1 van stad tot wereldrijk
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 BK Lesweek 4
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 KGT Lesweek 1
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Imperium Romanum § 2.3: Kenmerkend aspect 3.
Antwoorden H2: § 3.
Het Romeinse Rijk.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
§2.3 De opkomst van het christendom
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk

Kenmerkende aspecten: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa kippen-en-geld/#q=romeinen%20en%20germanen kippen-en-geld/#q=romeinen%20en%20germanen

Romeinse rijk: groei 1.Mythologische ontstaansgeschiedenis: Romulus en Remus 2. Feitelijke ontstaansgeschiedenis:  Herdersplaatsje (5 e eeuw v. Chr.)  Heel Italië onder controle + later ook delen van Zuid-Europa (3 e eeuw v. Chr.)  Romeinse rijk is op zijn top: delen van Europa, Midden-Oosten + Noord-Afrika onder controle Verzonnen verhaaltjes, religie, (bij)geloof

Hoe komt het dat de Romeinen zo’n enorm rijk hebben kunnen opbouwen? 1.Diplomatie: overleggen, onderhandelen, verdragen sluiten, afspraken maken, wetten maken, bondgenootschappen 2.Oorlog voeren: supermodern en getraind leger (voor die tijd uiteraard) = beroepsleger, goede infrastructuur, legerkampen, goed beloningssysteem voor soldaten 3.De Romeinen gingen ‘tolerant’ om met de overwonnen volkeren: eigen cultuur behouden, voorrechten krijgen (bijv. Romeins burgerrecht)

Maar diplomatie en oorlog voeren:…. Ging niet altijd even lekker. Regelmatig conflicten en burgeroorlogen in het Romeinse rijk. En dat heeft gevolgen voor de staatsvorm: Romeinse rijk; bestuursvormen opeenvolgend= 1.Koninkrijk / monarchie 2.Republiek (meerdere mannen uit belangrijke families hebben de macht) 3.Keizerrijk (Keizer (Caesar) Augustus = 1 e keizer van het Romeinse rijk) geweest.

Check die Romeinen….. (zei de veroverde) Romeinse cultuur (= een beschaving…uiteraard) -Romeinse bouwwerken: aquaduct, viaduct, badhuizen, tempels, arena’s, triomfbogen, bestuursgebouwen enz. -Romeinse godsdienst: al die goden met al die verschillende functies! -Beeldkunst: standbeelden en fresco’s (muurschilderingen) -Sterk leger: wat een ontzag! -Latijnse taal Dus: Wauw wauw wauw (vonden de veroverde volkeren van de Romeinse cultuur) Wat groot en mooi!

De Romeinen zorgden ervoor dat: Het Romeinse rijk een culturele eenheid (overal namen volkeren de cultuur: dus de gewoonten, gebruiken, de kleding, de godsdienst gedeeltelijk over) werd. Veroverde volkeren gingen de cultuur van de Romeinen overnemen = romanisering

Even tussendoor… die Romeinen zijn echt niet zo origineel hoor! De Romeinen hebben heel veel overgenomen van de: GRIEKEN! Griekse architectuur Griekse beeldende kunst Griekse literatuur Griekse filosofie

Zoek de verschillen?? Grieks tempelRomeinse tempel

Allebei: anatomisch en in verhouding perfect! Grieks beeldRomeins beeld

Dus de Romeinse cultuur is eigenlijk: Een Grieks-Romeinse cultuur En we noemen deze cultuur/beschaving ook wel de: Klassieke cultuur (en klassiek betekent dus ook zoiets als ‘voorbeeld’ / ‘hoogstaand’, denk bijv. maar eens aan een klassieke schoonheid, klassieke muziek, klassieke bouwstijl enz.)

Examenvraag In het Romeinse Rijk werd de regel ingevoerd dat de zonen van de Germaanse stamleiders op jonge leeftijd naar Rome werden gezonden voor een militaire opleiding. (4p) Noem een militair-strategisch én een sociaal-cultureel gevolg van deze regel en leg uit dat deze regel past bij de romanisering.

Antwoord examenvraag maximumscore 4 Voorbeeld van een juist antwoord is: Een militair-strategisch gevolg van het naar Rome sturen van de zonen van Germaanse stamleiders was, dat de Romeinen hierdoor bondgenoten kregen binnen de Germaanse stammen / een Germaanse opstand konden voorkomen omdat de zonen als gijzelaar dienden / de opleiding van de toekomstige legerleiders konden sturen 1 Een sociaal-cultureel gevolg was, dat zo jonge Germanen de Romeinse cultuur gingen overnemen en zouden introduceren bij hun eigen volk 1 Deze regel past bij de romanisering, want door de zonen van de stamleiders naar Rome te sturen, leerden zij, de toekomstige leiders, de Romeinse taal, gewoonten en tradities (en gingen die overnemen) 2