VOLGENDE DEGUSTATIE 6 SEPTEMBER IPV 13 SEPT. MAIL VOLGT !!!!
EVEN VOORSTELLEN -WIJNGAARD -ETNA -AGRIGENTO
4 M- TREFWOORDEN - MONGIBELLO (ETNA = 3340 m) - MARSALA - MAFFIA - MUSEUM
SATELLIETFOTO
AARDRIJKSKUNDE OPFRISSEN - 3-hoekig eiland in Middellandse Zee - Tevens grootste eiland = km² (B= km²) - Autonome regio - Van Italië gescheiden door Straat van Messina - Steden vnl a/d kust (Palermo Hoofdstad) - Binnenland dun bevolkt (geen resto’s) - Zeer toeristisch (grootste inkomstenbron) - Economie : vnl landbouw (citrusfruit, olijven, vijgen)
EEN BEETJE GESCHIEDENIS Door elke militaire grootmacht ooit bezet geweest Griekse kolonie (Archimedes) Feniciërs /Arabieren Romeinen Normandiërs (Paleizen – burchten – taal) Habsburgers, Fransen, Spanjaarden 1 doel = het land economisch leegzuigen Tot ‘Risorgimente’ (Italiaanse eenmaking)
WIJNBOUW
DOEL VAN DEZE DEGUSTATIE: - geen grote wijntraditie “ontdekking” van marsala door John Woodhouse – Sicilië op de wijnkaart Investeringen – verschepingen naar Engeland (Nelson) Tanende vraag naar zoete en versterkte wijnen 1980 à 1990 : omschakeling naar droge wijn op basis lokale variëteiten WIJNBOUW - HISTORIEK
ha beplant Levert 8 miljoen hl wijn Slechts 2,3 % is DOC / DOCG Grootste wijnregio van Italië (voor Puglia en Veneto) ALGEMEEN
Wit : droog en zoet Likoreus Rosé Rood Versterkt Schuimwijn WIJNTYPES
KLASSIFICATIE 23 DOC / DOP 1 DOCG / DOCP IGT / IGP Vino da tavola
65% in de heuvels (200 à 600 m hoogte) 30% in de vlakte (zeeniveau) 5% Etna (600 à 1000 m) Grootste regio is Marsala / Trapani (westen) Noorden (Messina en vnl. Etna) Zuiden : Vittoria met DOC en DOCG Z-O: Noto en Syracuse (vnl zoete wijn) 77% wit (regio Marsala) 23% rood GEOGRAFISCHE SPREIDING
Mediterraans met afkoeling door zee of door hoogte (heuvels – Etna) Noorden relatief ‘fris’ (Etna) en merkbaar in fauna en flora Zuiden subtropisch warm (Sahara, Scirocco) Westen Mediterraan met afkoeling door zee Droog eiland met 2 rivieren (regio Etna) Geen irrigatie toegelaten (uitzondering Eur. Commissie) KLIMAAT
Vulkanisch (Etna) Kalk / klei bodem BODEM
WIT: grillo – inzolia – cataratto –zibibbo (muscat) ROOD: Nero d’avola(*) – nerello mascalese - frappato * = ster van Sicilië – “Tre Becchieri” (Gambero Rosso) DRUIVENRASSEN
Liparische eilanden (N) Pantelleria (Z) Er wordt vnl. zoete wijn geproduceerd op basis van de zibbibo-druif EXTRA REGIO’S
Olijfolie (6 soorten hebben een DOP) Pistachenoten, vijgen, wijnsinaasappelen Desserten: - zabaglione (marsala) - Gelato di bergamotte (ijs met citroenschil in chocolade) REGIONALE SPECIALITEITEN
Opgericht eind 19 e eeuw door Antonio Caruso Phylloxera vernietigt de wijngaarden Productie hoofdzakelijk marsala tot eind 20 e 1990 inkoop door Milanese familie Minini Productie jaarlijks hl Inox tanks met temperatuurcontrole 200 barriques en 150 cuves Wijngaarden hoogte 200 à 400 m oosten Marsala Bodem zanderig klei met max 35% kalksteen Zachte winters – 650 ml regen/jaar Geen irrigatie Tot 5000 planten / ha 0,8 tot 25 kg / plant – oogst september CARUSO & MININI (Marsala)
Steenrijke Siciliaanse familie – roots 17 e E. Geen “marsala-verleden” Verschillende domeinen in 3 regio’s 110 ha (Trapani) – 5000 planten/ ha 100 à 200 m hoogte Geen herbiciden noch chemische meststoffen Bodem klei/kalk Oogst begin september FIRRIATO
Opgericht in 1815 In Valle Galfina (NO helling Etna) Vulkanische bodem (rijk aan mineralen) 650 m hoogte 3500 à 6000 kg / ha Ouderdom planten 20 à 50 jaar SCILIO
Jong familiebedrijf (2002) 35 ha 500 m hoogte Schitterende ligging bij Ragusa Bodem: gevarieerd met hoofdaandeel kalk 5000 planten/ ha – 20 à 25 jaar Oogst eind september Veel regen in de winter – droog/heet zomer TERRE DI GIURFO