1.Snelle veranderingen in de zorg vereisen continu leren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Uitslag enquête over online pesten
Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Men vraagt zich af waarom …??
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Loverboys.
Levensvragen Over geluk…..
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
Dit is Isabel 1.
Presentation Of Learning
Presentation Of Learning
Ik ben Bob..
Lieve zoon/dochter ....
Iedereen coach naar Jef Clement.
Op weg naar een beter samenspel Angela van den Nieuwenhuizen C o ö r d i n a t o r V r i j w i l l i g e r s V i t a l i s z o r g g r o e p Yvonne de.
Interpreteren van data
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Er zijn momenten in het leven dat men de anderen mist…
Met handen en voeten geloven 1
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Stagecoördinatie op De Rank
Vraag aan de Helpdesk: Hoe kan ik LIEFDE installeren?
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
HEEL VEEL SUCCES! HOI! LEUK DAT JE EEN SPREEKBEURT OVER
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Het nieuwe solliciteren:
Crisis en het domino-effect
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Personeelsessie LOKO.
Presentatie Bijeenkomst 3
V r o l i j k K e r s t m i s Voor iedereen !.
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
Als zelfstandig wonen niet meer kan
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Onze doelen en visie in beeld
Mijn stage plek is solis, afdeling Gr.Voorster. Naam: Pinar I Klas: 5a Jaar: 17 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Solliciteren: wat wil ik?
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Welkom ik maak me sterk.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Heel gewoon maar toch anders.
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Copyright 2008 – Morningstar Systems – All rights reserved 1.
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Gezeik Ja je mag het eigenlijk niet hardop zeggen Maar soms heb ik het zo gehad met het onderwijs. Die docenten die alleen maar klagen dat het zo zwaar.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Eindpresentatie module 5
5 valkuilen & Tips.
Transcript van de presentatie:

1.Snelle veranderingen in de zorg vereisen continu leren

Aandeel ziekenhuisverpleegkundigen > 50 jaar % % – 39% (Van der Windt et al., 2009) Flickr, Scott Billings 2. Veroudering beroepsbevolking

3. Nog weinig bekend over dynamiek CPO in verpleegkundige loopbaan

belangrijkste resultaten

De dagelijkse praktijk is belangrijke bron voor CPO

Wat is continue professionele ontwikkeling? Ontwikkelt zich continu Up-to-date Volgt scholingen Open voor feedback Vernieuwend Werkgroepen Ontwikkelt zich niet continu? Werk doen en weinig extra’s Niet goed functioneren Niet up-to-date Uitvoeren van opdrachten zonder kritische toets Wel goed functioneren Wel bijblijven door wat wordt aangereikt Weinig scholingen extern Geen werkgroepen CPO omvat verschillende type leeractiviteiten en is gericht op verschillende doelen (o.a. up-to-date blijven)

Formele leeractiviteiten Georganiseerd & gepland door anderen Vooral op afdeling, minder frequent buiten afdeling.

Informele leeractiviteiten Neveneffect van dagelijks werk Bewust en soms onbewust Vooral door sociale interactie

De dagelijkse praktijk is belangrijke bron voor CPO Verpleegkundigen hanteren leer- activiteiten passend bij hun motieven

 Vergroten competentie  Voldoen aan normen  Loopbaanontwikkeling  Kennis verdiepen  Verveling voorkomen  Verbeteren van de zorg  Opbouwen netwerk  Vergroten eigenwaarde Motieven Ik leer veel door het praten over dingen, door artsen te vragen ‘Kan je dit uitleggen’ of door een ervaren collega te vragen ‘ Hoe doe je dit, of dat? Of als het rustig is op de afdeling pak ik een boek een of zoek ik bepaalde dingen op internet. We moesten e-learning modulen maken (…) over verpleegtechnische handelingen. Iedereen zag daar tegenop, maar het bleek leuk. In een rustige dienst maak je deze modulen met elkaar, en je zoekt de vragen op die je niet weet, en bespreekt dit met elkaar.

De dagelijkse praktijk is belangrijke bron voor CPO Verpleegkundigen hanteren leer- activiteiten passend bij hun motieven Oudere verpleegkundigen blijven leren, maar leren wordt minder intensief

Informele leeractiviteiten r met leeftijd Sociale interactie-.28** Uitvoeren extra taken-.22** Consulteren media-.21** Deelnemen aan overleggen -.07 Leeftijd en deelname aan leeractiviteiten Formele leeractiviteiten r met leeftijd Vervolgopleiding-.27** E-learning-.14** Korte activiteiten in het ziekenhuis -.10** Cursus-.01 Team training.11** Congres.15** n = 728, ** p <.01

De dagelijkse praktijk is belangrijke bron voor CPO Verpleegkundigen hanteren leer- activiteiten passend bij hun motieven Oudere verpleegkundigen blijven leren, maar leren wordt minder intensief Leeftijdspatronen hangen samen met verschillen in ervaring & loopbaanfase

 Ervaring opdoen als verpleegkundige & in specialisatie  Loopbaanontwikkeling  Toekomst ligt open  Voor sommigen onzeker door kinderwens jaar Harry (24) Een werkgever krijgt een betere indruk van me dan door een CV alleen. Veel verpleegkundigen zeggen: ‘Ik doe mijn werk en de rest om me heen hoor ik wel van anderen’. Zij zijn niet actief in het uitbreiden van hun kennis. Ik wil laten zien dat ik actief betrokken ben. Harry (24) Een werkgever krijgt een betere indruk van me dan door een CV alleen. Veel verpleegkundigen zeggen: ‘Ik doe mijn werk en de rest om me heen hoor ik wel van anderen’. Zij zijn niet actief in het uitbreiden van hun kennis. Ik wil laten zien dat ik actief betrokken ben. Verschillende thema’s in 3 leeftijdsgroepen

 Balanceren werk & privé  Up-to-date blijven lastiger met klein diensttaak%  Werk uitdagend en afwisselend houden  Door extra taken of opleiding 35 – 49 jaar Silvia (45) Als alles thuis goed gaat, dan kan ik me ontwikkelen. Als er thuis iets ontbreekt – ik heb geen opvang, de kinderen worden ziek, of er gebeurt iets anders – dan valt het mooie plaatje in duigen. Silvia (45) Als alles thuis goed gaat, dan kan ik me ontwikkelen. Als er thuis iets ontbreekt – ik heb geen opvang, de kinderen worden ziek, of er gebeurt iets anders – dan valt het mooie plaatje in duigen. Danielle (45) Ik kan natuurlijk zo een beetje doorsudderen, maar dat vind ik niet prettig. Ik heb daarom recent besloten verplegingswetenschap te gaan doen. (…) Ik wil weer getriggerd worden. Danielle (45) Ik kan natuurlijk zo een beetje doorsudderen, maar dat vind ik niet prettig. Ik heb daarom recent besloten verplegingswetenschap te gaan doen. (…) Ik wil weer getriggerd worden. Verschillende thema’s in 3 leeftijdsgroepen

50 – 65 jaar  ‘lekker zo blijven werken’  Leren zit in kleine dingen Wendy (54) Ik wil niet zeggen dat ik uitgeleerd ben, maar je behoeften veranderen. Als je jonger bent, wil je nog heel veel dingen (..), maar als je 45, 50, of zoals ik nog ouder bent, dan stabiliseert dat op een gegeven moment. Ik ben nu op een punt (…) als ik naar de toekomst kijk, dan wil ik gewoon lekker aan het werk blijven (…) mijn ontwikkeling zit in kleine dingen. Wendy (54) Ik wil niet zeggen dat ik uitgeleerd ben, maar je behoeften veranderen. Als je jonger bent, wil je nog heel veel dingen (..), maar als je 45, 50, of zoals ik nog ouder bent, dan stabiliseert dat op een gegeven moment. Ik ben nu op een punt (…) als ik naar de toekomst kijk, dan wil ik gewoon lekker aan het werk blijven (…) mijn ontwikkeling zit in kleine dingen. Verschillende thema’s in 3 leeftijdsgroepen

Wat betekenen de resultaten voor de dagelijkse praktijk?

Faciliteer (in)formele leeractiviteiten op afdeling

Flickr, Louish Pixel Stimuleer deelname aan leeractiviteiten buiten eigen afdeling

Bewaak continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen die  weinig diensten draaien  de neiging hebben werk te beperken tot wat ze altijd al doen & stem af op individuele behoefte

…zodat zij zich hun hele loopbaan zo ontwikkelen dat zij …

… hen de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben.