De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.

Verwante presentaties


Presentatie over: "LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben."— Transcript van de presentatie:

1 LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het klimaat. Ze zorgen voor de helft van de zuurstof van de aarde. Enorm belangrijk voor de mens en de planeet... Ze moeten dus goed beschermd worden!

2 Wat is er aan de hand met de oceanen? Vul de mindmap aan!
LEVENDE OCEANEN Toch gaat het slecht met de oceanen… Wat is er aan de hand met de oceanen? Vul de mindmap aan! Inderdaad, er wordt te veel gevist. Sommige vissoorten zie je steeds minder in de zee. En helaas zien we wel heel veel afval en plastic dobberen… Gelukkig kunnen we de oceaan en alle vissen helpen. Ga snel aan de slag! Vul de mindmap aan met mogelijke redenen waarom het slecht gaat met de oceaan.

3 LEVENDE OCEANEN THEMA 1: VERVUILING THEMA 2: DE NOORDZEE
THEMA 3: ZEERESERVATEN Je leert: Wat er aan de hand is in de Noordzee Welke vissen bedreigd zijn Wat bijvangst en overbevissing betekenen Je leert: Hoe vervuiling voor problemen zorgt Hoe afval bij school in de zee terecht komt Wat jij kan doen voor schone oceanen  Je leert: Wat een zeereservaat is Waarom zeereservaten nodig zijn om de oceanen te beschermen

4 1: VERVUILING Bekijk het filmpje
Vervuiling van de oceanen is een groot probleem. Niet alleen zeedieren, maar ook vogels hebben er last van. Link naar filmpje: https://www.youtube.com/results?search_query=garden+of+eden+right

5 1: VERVUILING Opdracht 1: Verschillende soorten afval
Afval is er in allerlei soorten en maten en bestaat uit verschillende materialen. Wat voor soort afval ligt er in of rondom jullie school? Zoek 5 soorten afval en schrijf op je werkblad van welk materiaal het gemaakt is. Als je tijd hebt, ga dan met de leerlingen naar buiten en kijk welk afval jullie rondom de school kunnen vinden. In de bijlage is een bestand opgenomen met daarin de gemiddelde afbraaktijden van verschillende materialen. Overal afval… Ook rondom de school ligt er afval. Waar komt dit afval eigenlijk vandaan?

6 1: VERVUILING

7

8 1: VERVUILING Opdracht 2: Afval in de zee
In de vorige afbeeldingen zag je hoe afval van het land op verschillende manieren in de zee terecht kan komen. Gebruik de atlas of GoogleMaps en schrijf op je werkblad via welke rivieren afval uit jouw buurt in de Noordzee terecht komt.

9 1: VERVUILING Opdracht 3: Actie tegen afval!
Stel, je gaat samen met een aantal klasgenoten een actie starten om zwerfafval in en rondom de school te verminderen. Wie wil je aanspreken? En hoe ga je dat doen? Als er tijd is, laat de leerlingen dan ook hun eigen actie uitvoeren. Ze kunnen bijvoorbeeld een spandoek maken, een persbericht schrijven of een opruim-actie organiseren.

10 2: DE NOORDZEE Bekijk het filmpje
De visserij zorgt voor veel schade aan de natuur. Dat komt door de manier van vissen. Zware sleepnetten maken de oceaanbodem kapot en vangen té veel vis en andere zeedieren. Bekijk het filmpje Link naar filmpje:

11 700 gram bijvangst: kabeljauw, zeebaars en wijting
2: DE NOORDZEE Opdracht 1: Bij de viskraam Stel voor: je hebt zin in een stukje vis. Op je werkblad zie je verschillende vissoorten. Probeer de missende informatie in te vullen. Vul daarna in of jij de vissoort zou kopen. In de grote netten komt niet alleen de vissoort terecht die de vissers willen vangen. Maar ook bedreigde vissoorten zoals zeebaars, roggen en haaien. Dit noemen we bijvangst. heeft wel 700 gram bijvangst: kabeljauw, zeebaars en wijting 300 gram schol Tip: gebruik bij groep 8 dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=dZpFfbI-lZI

12 3: ZEERESERVATEN ZEERESERVAAT
Om levende zeeën terug te krijgen, moeten we beter omgaan met de oceaan. Dat kunnen we doen door op een goede manier te vissen en van de oceaan een zeereservaat te maken. ZEERESERVAAT ! VERBODEN TE VISSEN !

13 3: ZEERESERVATEN Opdracht 1: Oceanen Quiz
Hebben jullie goed opgelet? Opdracht 1: Oceanen Quiz Hoeveel weet jij over het beschermen van de oceanen? Doe de quiz op je werkblad en ontdek hoe een zeereservaat werkt. Antwoorden van de quiz: Vraag 1 - Als je de wereldkaart bekijkt, hoe groot gedeelte van de kaart is water? A: Twee derde van de kaart is water Vraag 2 - Wat is overbevissing? C: Dat er meer van een vissoort gevangen wordt dan geboren en er daardoor steeds minder van die vis is. Vraag 3 - Wat is waar over visserij met grote bodem-sleepnetten? D: Dit is allemaal waar Vraag 4 - Een zeereservaat is A: Een gebied waarin het verboden is voor vissers en bedrijven. De vissen kunnen er zo rustig leven en oud genoeg worden om zich voort te planten. Vraag 5: Wat is waar? Zeereservaten zijn nodig zodat… Opdracht 2: Mijn zeereservaat Als jij zelf een zeereservaat kon maken, hoe zou die er dan uit zien? Maak een eigen zeereservaat en vul hem met de mooiste vissoorten!

14 DE BEGRIPPEN Overbevissing – wanneer te veel vis gevangen wordt, waardoor die vissoort verdwijnt in dat gebied. Sleepnetten – grote, zware visnetten die over de oceaanbodem worden getrokken Zeereservaat – zeegebied waarin al het leven helemaal met rust wordt gelaten: hier mag dus niemand vissen, naar olie of gas boren of zand of grind winnen Zwerfafval – afval dat op straat of in de natuur ligt Jullie weten nu wat er met de oceanen aan de hand is en wat de oplossingen zijn. Dit kan jij zelf doen: Kook vaker een lekker vegetarisch gerecht Gebruik een boodschappentas in plaats van plastic tasjes Voer actie voor minder zwerafval rond de school

15 BEDANKT! Meer weten over Greenpeace of de oceanen? Kijk op Greenpeacekids.nl Gaan jullie een actie doen? Deel deze dan op Greenpeacejongeren.tumblr.com


Download ppt "LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben."

Verwante presentaties


Ads door Google