De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Jongste Jeugdhockey De vereniging en (spel)regels seizoen 2015-2016 Bijeenkomst voor ouders.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Jongste Jeugdhockey De vereniging en (spel)regels seizoen 2015-2016 Bijeenkomst voor ouders."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Jongste Jeugdhockey De vereniging en (spel)regels seizoen 2015-2016 Bijeenkomst voor ouders

2 Programma –Welkom! –Verenigingsinformatie –Rol van ouders –Rol spel- en teambegeleiding –Uitleg nieuwe (spel)regels –Opleiding spel- & teambegeleiding –Handige links

3 Verenigingsinformatie –Onze vereniging –Afspraken op onze vereniging –Welke afspraken hebben we? –Wie doet wat? Voor informatie en ondersteuning is het wedstrijdsecretariaat en de TC JJ beschikbaar. –Waarom maken we afspraken? Afspraken zorgen voor een goede basis om er een leuk seizoen van te maken.

4 Rol van ouders –Wat verwacht de vereniging van jullie? –Een positieve en respectvolle houding langs de lijn –Op tijd zijn, afmelden –Vervoer en begeleiding –Een actieve rol als vrijwilliger! Bv. als spel- of teambegeleider

5 Rol van ouders: spel- en teambegeleiding –Coach: Verantwoordelijk voor het ‘verzorgen’ van het team, maakt teamafspraken met spelers en ouders, maakt de opstelling en wisselt de spelers tijdens de wedstrijd. Vult het DWF in. -Manager: Zorgt voor communicatie binnen het team rondom wedstrijden en toernooien. Maakt schema voor bv Fruithap en kan ook het DWF invullen bij afwezigheid coach. –Spelbegeleider: Fluit voor overtredingen, maar is geen scheidsrechter. De spelbegeleider mag namelijk het spel onderbreken om uitleg te geven bij bepaalde situaties.

6 Welkomstkaart voor bezoekende clubs

7 Vragen tot nu toe? De volgende sheets gaan in op de (spel)regels voor de Jongste Jeugdhockey.

8 Uitleg nieuwe (spel)regels Vanaf seizoen 2015-2016 gelden een aantal aangepaste regels: –Bitje verplicht –Keepersuitrusting –Lange corner –Vrije slag –Het spelen van de bal –Spelbegeleiding –Spelplezierbevorderende maatregelen –Puntentelling

9 Bitje verplicht De veldspelers zijn verplicht om een bitje te dragen (vanaf 1 augustus 2015). KNHB: spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Spelers dienen op verzoek van de spelbegeleiding de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen.

10 Keepersuitrusting Keepers zijn verplicht om de hele keepersuitrusting te dragen. Daartoe behoren de volgende materialen: –Helm –Klompen –Legguards –Handschoenen –Body protector –Afwijkend kleur shirt (over de body protector) –Stick –Een beschermende broek en toque(?) zijn aan te bevelen. Spelen met een vliegende keep is niet toegestaan bij Jongste Jeugdhockey.

11 Lange corner Let op: in tegenstelling tot de spelregelwijziging bij de 11- tallen wordt de lange corner bij de Jongste Jeugd en het G/LG- hockey niet genomen recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. –3- en 6-tallen: er wijzigt niets –8-tallen: de bal wordt teruggelegd naar de rand van het doelgebied/15-meterlijn (i.p.v. naar 5 meter van de achterlijn)

12 Lange corner Het is een lange corner als de bal over de achterlijn gaat en als laatste is aangeraakt door een verdediger. De bal wordt door de aanvallende partij genomen op de zijlijn, net buiten het doelgebied. De bal moet eerst 5 meter (3 meter bij 3-tallen) hebben afgelegd of eerst door een andere speler dan de nemer zijn aangeraakt, voordat hij het doelgebied in gaat. Beide partijen moeten minimaal 5 meter (3 meter bij 3-tallen) afstand van de bal nemen.

13 Vrije slag Aanvaller maakt een overtreding binnen het doelgebied 3-, 6-, 8-tallen: De verdedigende partij neemt de vrije slag op de rand van het doelgebied, recht tegenover de plaats van de overtreding. Verdediger maakt een overtreding binnen het doelgebied 3-, 6-tallen: De aanvallende partij neemt de vrije slag op de rand van het doelgebied, recht tegenover de plaats van de overtreding. De bal mag niet direct het doelgebied in gespeeld worden en beide partijen moeten afstand houden. 8-tallen: strafcorner

14 Vrije slag Verdediger maakt een overtreding binnen 3/5m van het doelgebied 3-, 6-, 8-tallen: De aanvallende partij neemt de vrije slag op de plaats van de overtreding. De bal mag niet direct het doelgebied in gespeeld worden en beide partijen moeten afstand houden.

15 Het spelen van de bal 3-tallen: De bal mag met een push, schuifslag of flats gespeeld worden. 6- en 8-tallen: Er worden geen beperkingen opgelegd aan het slaan/flatsen/schuifslag/pushen.

16 Het spelen van de bal In het veld mag de bal nooit hoog gespeeld worden (d.w.z. niet boven kniehoogte). Liften mag, mits niet gevaarlijk en niet boven kniehoogte. Bij een doelpoging mag de bal gedurende de hele schotbaan niet hoger komen dan: –Plankhoogte: indien met 11-tal doelen of plankdoelen met de normale plankhoogte gespeeld wordt. –Kniehoogte: bij andere doelen (pylonnen of 15 cm- planken). In geen geval mag sprake zijn van gevaarlijk spel.

17 Spelbegeleiding – Ouders als spelbegeleiders –Twee spelbegeleiders op alle wedstrijden; één afkomstig van de thuisspelende vereniging en één afkomstig van de uitspelende vereniging –Bij 3-tallen staat op ieder veld één van deze spelbegeleiders –Bij 6-tallen komt er dus één spelbegeleider bij –Bij 8-tallen werd de wedstrijd altijd al door twee spelbegeleiders begeleid

18 Spelplezierbevorderende maatregelen Het is belangrijk dat spel- en teambegeleiders de opties voor spelplezierbevorderende maatregelen voorafgaand aan iedere wedstrijd met elkaar bespreken.

19 Spelplezierbevorderende maatregelen Het is de taak van de spelbegeleiders/fluitisten om goed in te schatten wanneer het niveauverschil tussen de teams zo groot is dat het spelplezier bevorderd dient te worden. Het niveauverschil kan afgeleid worden aan de hand van: –de verhouding balbezit (BB) en niet balbezit (NBB) en/of –het aantal doelpunten verschil in een wedstrijd. Als richtlijn kan aangehouden worden dat het niveauverschil groot is bij 3 doelpunten verschil.

20 Spelplezierbevorderende maatregelen Combineer vooral ook de opties voor de sterkere en zwakkere partij! Opties voor de sterkere partij: De spelbegeleider gaat strenger fluiten voor de sterkere partij Hierdoor wordt de sterkere partij meer uitgedaagd De sterkere partij verandert de opstelling Bijvoorbeeld: scorende spelers gaan achterin spelen Iedere speler van de sterkere partij mag, zodra hij/zij in balbezit komt, de bal maximaal 3x raken. Hierdoor worden het samenspel, split vision (d.w.z. opkijken tijdens/na het aannemen van de bal) en vrijlopen van de sterkere partij gestimuleerd

21 Spelplezierbevorderende maatregelen Combineer vooral ook de opties voor de sterkere en zwakkere partij! Opties voor de zwakkere partij: De spelbegeleider geeft meer (technische en/of tactische) aanwijzingen aan de zwakkere partij Hierdoor wordt de zwakkere partij geholpen en sterker gemaakt De zwakkere partij mag een extra veldspeler inzetten Door het hebben van één extra aanspeelpunt in BB en één extra verdediger in NBB, wordt voorkomen dat de zwakkere partij niet aan spelen toekomt

22 Vervallen maatregelen De volgende maatregelen dienen niet meer te worden gebruikt: –Doel verkleinen –3x overspelen –Verboden vierkant’ in het veld

23 Puntentelling Op het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) worden de uitslagen van de wedstrijden ingevuld. –Bij de F-jes vormen de doelpunten van alle vier de wedstrijdjes bij elkaar opgeteld de uitslag (i.p.v. de punten per gewonnen of gelijk gespeelde wedstrijd) De uitslagen zijn, zoals gebruikelijk, niet zichtbaar in de standenmotor.

24 Filmpje spel- en teambegeleiding https://www.youtube.com/watch?v=VMa7 bdpJtgo&feature=youtu.be

25 Handige links Beeldmateriaal spelregels/overtredingen op YouTube https://www.youtube.com/playlist?list=PLF9C3Z36XP1tQ5uNgm46j_8Ej DPvBBvwG Signalen scheidsrechter http://www.knhb.nl/scheidsrechters/alles+over+de+spelregels/DU24077_ Signalen+van+scheidsrechters.aspx

26 Bedankt voor jullie aandacht Maak er een mooi en sportief seizoen van! Als jullie kinderen plezier hebben, dan hebben jullie het ook!


Download ppt "Presentatie Jongste Jeugdhockey De vereniging en (spel)regels seizoen 2015-2016 Bijeenkomst voor ouders."

Verwante presentaties


Ads door Google