De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een eerste kennismaking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een eerste kennismaking"— Transcript van de presentatie:

1 Een eerste kennismaking
Sporten in India Deze Powerpoint kunt u gebruiken als inleiding van het sportproject over India. De kinderen komen kort in aanraking met enkele populaire Indiase sporten en denken na over de verschillen tussen sporten in Nederland en sporten in India. In de voetnoten vindt u telkens aanvullende informatie en lessuggesties bij de dia’s. Een eerste kennismaking

2 Inhoud Sporten in Nederland Sporten in India
Top 10 meest populaire sporten Bekende sporters uit Nederland Bekende sporters uit India Uitgelicht: Cricket Uitgelicht: Kabaddi Sporten op school Sporten in je vrije tijd De inhoud van deze presentatie.

3 1. Sporten in Nederland Bespreek met de leerlingen:
Welke sport doe jij? Welke sporten worden veel gedaan in Nederland? In welke sporten is Nederland goed? Hoe komt dat, denk je? Ken je ook een sport die niet zoveel gedaan wordt in Nederland? Hoe zou dat komen? Als overgang naar de volgende dia: Welke sporten denk je dat mensen in India doen? Dezelfde sporten als wij? Welke wel of welke niet? Ken je al sporten die populair zijn in India? Ken je Indiase sporters?

4 2. Sporten in India Bespreek de plaatjes op deze dia met de leerlingen. Welke sporten herkennen ze? Doen wij die sport in Nederland ook? Weten ze of India goed is in die sport? Hockey, atletiek, tennis en voetbal zullen de leerlingen direct herkennen als sporten die ook in Nederland worden gedaan. Wat weten ze van plaatje 2 (honkbal), plaatje 4 (cricket), plaatje 6 (worstelen), plaatje 8 (badminton) en plaatje 9 (kabaddi)? Laat de kinderen hier in tweetallen of groepjes informatie over opzoeken en deze informatie presenteren. U kunt hen bijvoorbeeld laten zoeken naar spelregels, landen waarin het gespeeld wordt etc. Zo komen zij erachter of deze sporten ook in Nederland gedaan worden en wat de sporten inhouden. Probeer vervolgens met de leerlingen te brainstormen over de volgende vragen: Hoe zou het komen dat een sport in het ene land veel populairder is dan in het andere land? Kunnen alle sporten in alle landen gedaan worden (denk aan temperatuur, omgeving, normen en waarden etc.)? Hoe zou het komen dat het ene land beter is in een bepaalde sport dan een ander land? Het gaat er bij deze vragen niet om dat de kinderen tot het ‘juiste’ antwoord komen, maar dat zij hun gedachten delen en op elkaar reageren.

5 3. Top 10 meest populaire sporten
In Nederland In India Voetbal Golf Tennis Hockey Zwemmen Atletiek Schaatsen Formule 1 Volleybal Wielrennen Cricket Voetbal Hockey Badminton Tennis Schaken Motorsport (Formule 1) Worstelen Tafeltennis Basketbal Bekijk de lijstjes met uw leerlingen en bespreek overeenkomsten en verschillen. U kunt ook een top-10 lijstje met meest populaire/favoriete sporten in uw eigen klas maken!

6 4. Bekende sporters uit Nederland
Wie is wie en welke sport doen ze? Laat de leerlingen in tweetallen of in groepjes de nummers 1 t/m 8 opschrijven en per plaatje erachter schrijven hoe deze bekende sporter heet en welke sport hij/zij doet. Te moeilijk? Bespreek het dan klassikaal of maken er een multiple choice quiz van. Plaatje 1: Ranomi Kromowidjojo (Europees-, Wereld- en Olympisch kampioene zwemmen) Plaatje 2: Wesley Sneijder (voetballer bij het Nederlands Elftal en clubs als Ajax, Real Madrid, Galatasaray) Plaatje 3: Epke Zonderland (Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen turnen) Plaatje 4: Sven Kramer (Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen schaatsen) Plaatje 5: Marlou van Rhijn (Paralympisch kampioene atletiek) Plaatje 6: Naomi van As (Europees-, Wereld- en Olympisch kampioene hockey) Plaatje 7: Marianne Vos (Wereld- en Olympisch kampioene wielrennen)

7 5. Bekende sporters uit India
Deze sporters zullen uw leerlingen waarschijnlijk niet bekend voorkomen. Zij beoefenen veelal sporten waar in Nederland weinig naar gekeken wordt. Toch behoren zij tot de beste sporters van India en de wereld! Plaatje 1: Sachin Tendulkar (‘God van het cricket’ genoemd in India, één van de beste slagmannen van de wereld) Plaatje 2: Leander Paes (tennisser, actief in het dubbelspel. Won onder andere Wimbledon, Roland Garros en de US Open) Plaatje 3: Sushil Kumar (Wereldkampioen worstelen en een zilveren medaille op de Olympische Spelen) Plaatje 4: Saina Nehwal (nummer 2 op de wereldranglijst badminton en brons op de Olympische Spelen)

8 6. Uitgelicht: Cricket Filmpje: Op deze dia wordt geprobeerd de sport cricket uit te leggen aan uw leerlingen. Het filmpje is Engels gesproken. U kunt het filmpje van tevoren zelf bekijken, zodat u (met het geluid van het digibord uit) de leerlingen kunt uitleggen (in grote lijnen) wat er in beeld gebeurt. Op de plaatjes zien de kinderen de benodigdheden voor cricket. Laat hen aan de hand daarvan (en na het zien van het filmpje) proberen uit te leggen hoe het scoren werkt bij cricket en wanneer een team gewonnen heeft. Aan welke sport doet cricket hen denken? Lijkt het hen een leuke sport?

9 7. Uitgelicht: Kabaddi De beste manier om deze sport (die ontstaan is in India) uit te leggen, is om het een keer met de leerlingen te spelen. Daarvoor heeft u een veld/gymzaal nodig, in twee helften verdeeld. Kabaddi wordt gespeeld met twee teams van 7, maar meer kan natuurlijk ook. Het spel verloopt als volgt: - Team A stuurt een speler naar de helft van team B Deze speler zegt ‘Kabaddi’ en houdt dan zijn adem in Hij probeert de spelers van team B te tikken. Als ze hem pakken of als hij weer inademt, is hij af. Als hij iemand van team B tikt, mag iemand van team A die af was, weer terug. Nu stuurt team B iemand naar het veld van team A, enzovoorts. Het spel is afgelopen als één van de teams helemaal af is.

10 8. Sporten op school https://www.youtube.com/watch?v=4cIoZLtNT8Q
Praat met de leerlingen over wanneer wij in Nederland sporten op school (tijdens gym, op het plein). Een paar Indiase leerlingen vertellen over sport op school. Harish Sandhra: Our teacher also teach us many local games such as, pitthu (dat is vergelijkbaar met blokjesvoetbal. Extra uitleg van het spel staat hier: ) marbles (knikkerspel), gulli-danda een variant op cricket (meer inf: ) Pitthu https://www.youtube.com/watch?v=4cIoZLtNT8Q https://www.youtube.com/watch?v=dcD5BoztOWA

11 9. Sporten in je vrije tijd
Vraag de kinderen wie er na schooltijd wel eens sport en welke sport zij doen. Vraag of de leerlingen denken dat dat hetzelfde is in India. Wat doen die kinderen na schooltijd? Harish Shandra vertelt: After the school hours, I help my family at home where I have to walk approximately 1 kilometre to collect water which is used for various purposes at my home. In the evenings we play cricket together. Karishma vertelt: In the evenings, I study for two hours and play kabbadi for leisure. Priyanka vertelt: For fun, I like to play games like langri and Sitolia in the village with my friends. Additionally, I love to dance and play marbles. Harish Shandra Priyanka Kumari Karishma Kumari Kinderen uit India vertellen over hun sport.


Download ppt "Een eerste kennismaking"

Verwante presentaties


Ads door Google