De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop studiekeuze 10 december 2014

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop studiekeuze 10 december 2014"— Transcript van de presentatie:

1 Workshop studiekeuze 10 december 2014

2 Programma Voorstellen Waarom deze workshop?
Hoe staat het nu met de studiefinanciering en het sociaal leenstelsel? Studiekosten Hoe en wanneer aanmelden voor een studie? Hoe de juiste keuze maken?

3 Studeren anno 2014 Betekent dat het aantal opleidingen in het hoger onderwijs nog steeds toeneemt. En dat 30% van de eerste jaars studenten uitvalt vanwege een verkeerde studiekeuze En dat de druk op studenten toeneemt; aanmelden voor 1 april of 1 mei. En dat de studieschulden gaan oplopen door afschaffing van de basisbeurs.

4 Stand van zaken studiefinanciering en sociaal leenstelsel
Voor MBO-opleidingen: Blijft de studiefinanciering vanaf 18 jaar bestaan. Studiefinanciering bestaat uit: basisbeurs, aanvullende beurs, OV en een lening. Basisbeurs is een voorlopige lening, wordt een gift als binnen 10 jaar het diploma is behaald (=prestatiebeurs). Geen diploma? Dan alles terugbetalen. Komt er een OV-kaart ook voor 18- (1 januari 2017 of eerder)

5 Stand van zaken studiefinanciering en sociaal leenstelsel
Voor HBO en WO-opleidingen: Per september 2015 verdwijnt zeer waarschijnlijk de studiefinanciering. Maakt deze plaats voor het leenstelsel: als je in 2015 start met een bachelor of masterstudie. Basisbeurs wordt lening (hetzelfde voor uit- als thuiswonend)

6 Vervolg sociaal leenstelsel
Het sociaal leenstelsel zal kunnen bestaan uit: lening aanvragen, OV-kaart, collegegeldkrediet, aanvullende beurs. Geen verschil uit- of thuiswonend. Aanvullende beurs is afhankelijk van inkomen ouders. Wordt gift als diploma < 10 jaar is behaald. Onbeperkt bijverdienen Aflossen studieschuld in 35 jaar (was 15 jaar)

7 Studiekosten MBO Een studie bestaat uit de volgende kosten:
< 18 jaar Boeken/materialen/excursies/laptop/licenties Reiskosten (t/m 1/1/17) > 18 jaar: Lesgeld (jaarlijks) € 1118

8 Studiekosten HBO/WO < 18 jaar:
Boeken/materialen/excursies/laptop/licenties Reiskosten >18 jaar Collegegeld (jaarlijks) is nu € 1906 per jaar

9 Studiekosten Nibud 2012 onderzoek naar studiekosten voor 4-jarige opleiding: € voor thuiswonende studenten € voor uitwonende studenten

10 Aanmelden bij MBO: hoe en wanneer?
Digitaal via website van een roc/mbo. Met digitaal doorstroomdossier (DDD) Met BSN nummer Wanneer?: Voor 1 april

11 Aanmelden bij HBO/WO: hoe en wanneer?
https://www.youtube.com/watch?v=X3QNkqOtvhY Via studielink Met Digi D Wanneer? Voor 1 mei Voor lotingstudies gelden andere data (veelal tussen half januari en half maart) https://duo.nl/particulieren/student-hbo-of-universiteit/loten/decentrale-selectie.asp

12 De juiste studiekeuze maken
. Wat zijn de kwaliteiten van je kind? . Waar krijgt hij/zij energie van? . Doe ervaringen op zoals: open dag, proefstuderen, meelopen op school of bij een beroepsbeoefenaar. . Ga de dialoog aan met je kind.

13 Wat kan Studiek hierin betekenen?
Studiek leert jongeren keuzes maken en leert hen zelf te sturen, zodat zij grip krijgen op hun eigen loopbaan. Studiek zorgt er samen met de jongere voor dat het “blauwe balletje”wordt gevuld.

14 Kwaliteitenreflectie Netwerken
Ervaring Vervolgstap Kwaliteitenreflectie Netwerken Zelfbeeld Netwerk Motievenreflectie Werk/Opleidingsbeeld Prestatiebewijs Werkexploratie Loopbaansturing


Download ppt "Workshop studiekeuze 10 december 2014"

Verwante presentaties


Ads door Google