De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Amsterdamse avond 11 maart 2015. EEN WERELD VAN VERSCHIL Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen Want elke dag en ied’re morgen kan je hem wenden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Amsterdamse avond 11 maart 2015. EEN WERELD VAN VERSCHIL Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen Want elke dag en ied’re morgen kan je hem wenden."— Transcript van de presentatie:

1 Amsterdamse avond 11 maart 2015

2 EEN WERELD VAN VERSCHIL Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen Want elke dag en ied’re morgen kan je hem wenden zo je wilt Je hand kan ballen met een vuist naar boven Je hand kan vragen met de onderkant omhoog. Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen en elke nieuwe morgen kies je en krijgt je deel

3 “Emigreren” van Amsterdam naar Nieuw Bergen: een wereld van verschil Hoe het is, om te verhuizen van de grote wereldstad Amsterdam naar het platteland van Noord-Limburg, naar Nieuw Bergen om precies te zijn, dat kunnen de vrouwen van ZijActief afdeling Bergen zich sinds kort een beetje voorstellen. Een lid van deze afdeling, Linda van Soest, nam de vele aanwezigen mee naar een klein stukje historie over Amsterdam. Eerst werd iedereen getrakteerd op een sneetje “duivekater” een speciaal brood, dat alleen in Amsterdam Noord gebakken wordt.

4 Ze vertelde over het wonen aan de gracht en op driehoog. Over de hele familie, die elke zaterdagmiddag bij een tante bij elkaar kwam en hoe gezellig en ongedwongen dat was. Linda had het over de grachtenpanden, waarbij de voordeur met een touwtje van binnen uit huis (driehoog, dus) geopend werd en dan zag je wel wie er aangebeld had. En van de zolders, die over de gehele rij grachtenpanden zonder tussenmuren doorliepen, zodat men bij brand nog ergens heen kon vluchten. De Jordaan kwam voorbij, met verhalen over het café van Bolle Jan. En zo nog meer wetenswaardigheden. Natuurlijk werd er ook muziek gedraaid: de Zuiderzeeballade, liedjes van Johnny Jordaan, Wim Sonneveld en nog meer. Iedereen zong volop mee.

5 Na de pauze vertelde Linda over haar belevenissen in het begin dat zij in Bergen kwam wonen. Van het lieve neefje, dat ze een “pikkie” noemde. Wat in het Amsterdams een heel normaal woord is voor een lief, klein jongetje. Toen de moeder van het kind later wegging en “hoije wa” zei, meende Linda dat zij nog kwaad was op haar en dat ze “had je wat” zei. Ook een heuse quiz met een veertigtal echt Amsterdamse woorden kregen de vrouwen voorgeschoteld. Het viel niet mee, om de juiste vertaling te geven. Diegenen die het beste gescoord hadden gingen naar huis met een pot Amsterdamse uien, of een stukje Old Amsterdammer, een klomp of een bosje tulpen.

6 Een harinkje, stukje kaas met Amsterdamse ui en bitterbal ontbraken ook niet. De avond werd afgesloten met een medley van Amsterdamse meezingers, waarbij Linda op uitbundige wijze voorop ging. Als dank voor haar presentatie kreeg zij een echt Bergens streekproductenpakket. Iedereen was het erover eens dat de avond heel gezellig en goed geslaagd was.

7

8

9

10

11


Download ppt "Amsterdamse avond 11 maart 2015. EEN WERELD VAN VERSCHIL Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen Want elke dag en ied’re morgen kan je hem wenden."

Verwante presentaties


Ads door Google